5 legendárních MMA zápasníků, kteří by si zasloužili dokument na Netflixu, jako McGregor

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Netflix v posledních dnech válcuje očekávaný dokument McGregor Forever, který se od svého vydání pohybuje v TOP 10 aktuálně nejsledovanějších seriálů. V historii MMA se však vyskytla již celá řada zápasníků, do jejichž životů by fanoušci rádi nahlédli. V našem seznamu naleznete pět bojovníků, kteří by si rozhodně zasloužili vlastní dokument na Netflixu.

Jon Jones

Historicky nejmladší šampion organizace UFC získal ve svých pouhých 23 letech titul v polotěžké váze. Se svými 193 cm je považován za jednoho nejdominantnějších šampiónů napříč divizemi. Od svého fotbalového trenéra získal přezdívku Bones (Kosti), která ho skvěle vystihuje. Je to bouřlivý chlapík, jehož život se nese ve znamení vzestupů a pádů. Bohužel mu není cizí ani pobyt ve vězení. Nicméně je po celém svět označován jako G.O.A.T. – nejlepší bojovník v historii MMA. Jeho mimořádné rychlé údery a kopy zapříčinily, že nemá na kontě žádnou prohru.

Khabib Nurmagomedov

Přestože Nurmagomedov se svými 177,8 cmn má přezdívku The Eagle (Orel), která působí na MMA svět poněkud usedle, nalezli bychom pouze málo bojovníků, jako je on. Třikrát se mu podařilo obhájit titul v lehké váze. I když mu bylo párkrát vyčítáno, že není dominantní a spoustu zápasů vyhrál až na body, jednou mu pořádně ruply nervy, což si diváci nehorázně užívali.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Netflix vydal nejlepší dokument tohoto měsíce. MrGregor drtí konkurenty nejen ve sledovanosti, ale i v hodnocení

Tento zápas si jistě vybaví mnoho fanoušků. V říjnu 2018 stanul proti legendě UFC, Conoru McGregorovi, kterého ve čtvrtém kole zdolal na submisi. McGregor je velmi dobře známý tím, že rád ze svých úst vypouští nejrůznější urážky a jeho členové týmu jsou na tom podobně. Naštěstí ne všichni si to nechávají líbit. Po zápase Nurmagomedov přelezl oktagon a pokusil se napadnout McGregorova kolegu, Dillona Danise. Vyústilo to ve rvačku obou týmů.

Jose Aldo

Málokterý bojovník se dokázal zapsat do historie tak, jako Jose Aldo, kterému se přezdívalo Junior. Protože se narodil v brazilském městě Manaus, snil o tom, že bude fotbalistou. Nicméně nebezpečné čtvrti jej dohnali k tomu, aby se začal více zajímat o boj. Nejprve začal trénovat tradiční brazilské bojové umění, capoeiru, ale bohužel jeho otec si nemohl dovolit platit lekce, takže přesedlal na jiu-jitsu.

V pouhých 17 letech se přestěhoval do Rio de Janeira s tím, že chce v MMA něčeho dosáhnout. Upsal se organizaci WEC (World Extreme Cagefighting), kde obhájil neuvěřitelných sedm titulů v pérové váze. Protože UFC nemá rádo konkurenci, převzalo WEC, a z Alda byl najednou šampion nejlepší organizace na světě.

V roce 2015 se mu postavil do cesty Conor McGregor, který ho dokázal porazit. Netrvalo dlouho a Aldo od něj pás získal zpět. Zápas s McGregorem pro něj byl zlomový, protože do té doby si držel šňůru 18 výher v řadě. Následně na svou dominanci už ale nedokázal navázat a loni ukončil kariéru. Býval šampiónem, kvůli kterému UFC zvažovalo přidání dalších váhových kategorií.

Amanda Nunes

Organizace UFC samozřejmě myslí rovněž na dámy a pořádá pro ně zápasy bojovnic. Jednou z nejzajímavějších z nich je bezesporu Amanda Nunes, která si v kleci nechává říkat Lioness (Lvice). Je jedinou zápasnicí, které se povedlo získat titul UFC šampióna hned ve dvou kategoriích, a to bantamové a pérové váze.

PSALI JSME: TOP 5 dokumentů o sportovních superhvězdách. McGregorův vzestup z malého bytu či divoká poslední sezóna Michaela Jordana

Přestože svůj první profesionální zápas prohrála po 35 sekundách, psychicky ji to spíše posílilo. Následně dokázala soupeřkám uštědřit v podstatě ihned po začátku zápasu TKO v časech 0:11, 0:47 a 0:14. Nunes také překlenuje propast pro LGBTQ komunitu. Ještě před získáním svého prvního titulu prohlásila, že má raději ženy. Rozhodně to její reputaci neuškodilo, protože se stále těší velké popularitě.

Fedor Emilianenko

Ve svých 46 letech ukončil letos kariéru legendární Last Emperor (Poslední císař). Přestože se mu to povedlo poněkud smutným způsobem, kterým byla v řadě druhá prohra s Ryanem Baderou, od svých kolegů si vysloužil respekt. Emilianenko je známý tím, že neuznává nabubřelé řečičky, které vede například McGregor, ale libuje si ve starých metodách a skromnosti. I když profesionální kariéru skončil, nechal se slyšet, že neví, co přinese budoucnost.

Přídomek legendární” si opravdu zaslouží, protože mezi lety 2001-2009 se svou šňůrou 27 vítěství naprosto ovládl těžkou váhu MMA. Je jediným zápasníkem, kterému se podařilo zůstat skoro deset let neporaženým. Za svou letitou kariéru vystřídal mnoho organizací, kdy například zářil v Pride Fighting Championship. Na kontě má ale celou řadu titulů.


Zdroj: Fight Live, Fights, RUIK, FANSIDED, DOXXbet Spartacus Fight Gym

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.