7 herců, kteří sloužili v armádě: od Morgana Freemana po Chucka Norrise

Eva Pospíchalová
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

Kromě hereckého umění tito herci riskovali nastoupili do vojenské služby a někteří dokonce riskovali život pro svou vlast. Ne tedy pouze na plátně, ale v reálu. Jak si v čase válečné krize vedli a kde sloužili?

Ve smutné historii válečných konfliktů poslední doby se objevuje i několik jmen, která bychom možná nečekali. Když jsou časy těžké, nezáleží na tom, jakou má kdo profesi – je potřeba chránit vlastní zemi a těchto sedm herců se o to přičinilo.

Morgan Freeman

Legendární herec začal svou kariéru u letectva, kde byl opravářem radarů a čekal na šanci se stát pilotem. Když se mu tato šance naskytla, byl z reality dost zklamaný. Místo toho se tak po několika letech začal věnovat herectví. To ho uchvátilo a také mu více vynášelo (a to ani nemluvíme o jeho talentu). Pravdou je, že od 90. let by s nástupem GPS stejně nejspíš o práci přišel.

Clint Eastwood

V padesátých letech byl povolán do Korejské války. Nesloužil však v první linii, byl při výcviku plavčíkem. Za své role i režisérskou práci si v průběhu života vysloužil hned několik nejen oscarových ocenění, např. za Hodný, zlý a ošklivý, Nesmiřitelní či Madisonské mosty. Známý je dodnes pro své role neohrožených, drsných pistolníků a několik ikonických frází z western filmů.

Chuck Norris

Král memes a jeden z nejznámějších akčních herců současnosti je známý pro své bojové dovednosti. Jen málo kdo však ví, kde je získal, společně se svým jménem Chuck. Chuck Norris vstoupil do amerického letectva jako letecký policista v roce 1958 a působil v Jižní Koreji. Zde získal svoji legendární přezdívku Chuck. Zde se po čtyři roky věnoval korejskému bojovému umění.

Adam Driver

Krátce po útocích 11. září narukoval Driver k Námořní pěchotě Spojených států. Sloužil necelé tři roky, a těsně před nasazením jeho jednoty do Iráku si při jízdě na horském kole zlomil hrudní kost a byl zdravotně propuštěn. Brzy vyměnil Driver svou pušku za světelný meč ve Hvězdných válkách.

Paul Newman

Newman ve druhé světové válce sloužil v námořnictvu Spojených států a chtěl se stát pilotem, což mu nebylo dovoleno. Dále pracoval jako operátor letadlových lodí. Jen shodou náhod se neúčastnil Bitvy o Okinawu, při které celá posádka zemřela. Od 50.let se věnoval herectví a mohli jsme ho vidět v populárních počinech jako Kočka na rozpálené plechové střeše, oscarový Podraz či Butch Cassidy a Sundance Kid.

ČTĚTE TAKÉ: 5 NOVÝCH FILMŮ A SERIÁLŮ, KTERÉ SI MŮŽETE PUSTIT NA NETFLIXU. OD DRSNÝCH THRILLERŮ AŽ PO NOSTALGICKOU PODÍVANOU

Rob Riggley

Amerického herce můžeme znát ze seriálu Taková moderní rodinka, show Saturday Night Live nebo filmu Pařba ve Vegas. V roce 1990 vstoupil do námořní pěchoty, chtěl se stát námořním letcem. Jako důstojník byl členem námořní pěchoty a působil v Iráku, Libérii, Kosovu, Albánii i Afghánistánu. Získal medaili za zásluhy v námořnictvu a námořní pěchotě, za službu v národní obraně, službu v globální válce proti terorismu, humanitární službu a další. Nicméně leteckou školu opustil, aby se mohl věnovat komediální kariéře.

Marlene Dietrich

Jedna z nejlegendárnějších hereček naší historie je pro svoje zásluhy ve druhé světové válce proslulá. Od třicátých let pomáhala disidentům a Židům a otevřeně se vyjadřovala proti Adolfu Hitlerovi. Vystupovala pro vojenské jednotky a pohybovala se i v předních liniích. Za své proti-nacistické aktivity získala mnoho medailí, řádů a jiných ocenění.

Zdroj: United Service Organization, Yahoo! Entertainment, Los Angeles Times

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.