Nový seriál z období 2. světové války míří na Netflix. Je inspirován slavným snímkem Casablanca

Eva Lenská
Foto: Anika Molnar/Netflix

Na Netflixu se již brzy budeme moci podívat na sedmidílný seriál Transatlantic, který se zaměří na neobyčejnou odvahu lidí, kteří za 2. světové války pomohli mnoha uprchlíkům opustit válkou zasaženou Evropu. Seriál byl inspirován skutečnými událostmi a knihou Julie Orringer. Za jeho vznikem stojí Anna Winger, která se podílela na úspěšné minisérii Neortodoxní.

Děj seriálu Transatlantic se odehrává v letech 1940 až 1941. Je inspirován románem The Flight Portfolio a skutečným příběhem amerického publicisty a zachránce Židů Variana Frye (Cory Michael Smith), kterému pomáhají Mary Jayne Gold (Gillian Jacobs) a Albert Hirschman (Lucas Englander). Kromě záchrany zhruba 2000 lidí se tu však myslí i na intenzivní milostné vztahy.

Varian Fry roce 1940 odcestoval do Marseille se třemi tisíci dolary v kapse a seznamem ohrožených umělců a spisovatelů, kterým chtěl během několika týdnů pomoci uprchnout z Evropy. Místo toho zůstal více než rok a pracoval na obstarávání falešných dokladů a organizování cest přes Španělsko a Portugalsko, odkud se jeho klienti, mezi které patřili třeba Hannah Arendt, Max Ernst, Marcel Duchamp a Marc Chagall, dostávali do bezpečí.

Seriál režírovali Stéphanie Chuat, Véronique Reymond a Mia Meyer. O scénář se postarali Daniel Hendler a Anna Winger, která pro Deadline uvedla, že se chtěla od podobných filmů jako je například Schindlerův seznam, odlišit humorem i kreativitou a že se inspirovala slavným snímkem Casablanca z roku 1942.

Dále řekla: „Během své kariéry se mi dostalo do rukou spousta materiálů o druhé světové válce, ale já jsem se jim vyhýbala, protože jsem měla pocit, že už to tu bylo, ale na tomto příběhu se mi líbila jeho pozitivita. Seriál vypráví o obyčejných lidech, kteří dělají neobyčejné věci, jež měly obrovský dopad na budoucnost USA. Řada lidí zapojených do záchranného výboru byla navíc sama uprchlíky.”

Historický seriál Transatlantic si budete moci pustit na Netflixu už 7. dubna. I s českým dabingem.

Zdroj: Netflix, deadline, what’s on Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.