Dieta v podobě pojídání lidí: 5 nejlepších zombie seriálů, které najdete na Netflixu

Michaela Pašková
Foto: AMC / Gene Page

Rádi po namáhavém dni relaxujete u zombie seriálů, kde se postavy požírají navzájem a umírají jak na běžícím pásu? Na streamovací platformě nalezneme mnoho seriálů, ve kterých se z lidstva stala jedna velká restaurace s opravdu bohatým menu. Vybere si z nich i ten největší gurmán.

Pohodlně se usaďte, protože jsme pro vás vybrali to nejlepší ze seriálů, kde je lidské maso tou nejvybranější pochoutkou.

iZombie

Hodnocení na ČSFD – 74 %

Liv Mooreová, studentka medicíny, je pozvaná na večírek, po kterém se probudí jako zombie. Aby se vyhnula zdivočení, najde si práci v místní márnici, kde hoduje na mozcích. Má to však jeden háček. Sice alespoň na moment zažene svůj hlad, ale jakmile si vychutná lahůdku v podobě mozku, vstřebá do sebe i vzpomínky majitele. Márnici ovšem obývají oběti různých vražd, takže je teď na Liv, aby světu odhalila, jak vlastně zemřeli.

Aby toho nebylo málo, jsou tu kolegové, kteří si její posmrtnou bledost a odtažité chování vysvětlují jako podlehnutí gotické módě. Musí se tedy postarat, aby tomu tak bylo i nadále. Kromě toho podrobila studiu vůbec i samotnou podstatu svého postižení, a to jistě pomocí realistického zpracování diagnózy v Noci oživlých mrtvol, nezávislého hororového filmu z roku 1968. Celá řada dalších humorných prvků učinily ze seriálu iZombie naprostý hit.

Tvůrci seriálu po Rose McIver, představitelce Liv, požadovali, aby při pojídání mozků v podstatě chroupala. „Mozky byly často ze želatiny, kukuřičného sirupu a zeleninové šťávy,“ prozradila herečka o falešných mozcích v rozhovoru pro Under the Radar a dodala: „Během posledního dílu štáb vyrobil směs ze strouhanky a hub. Samozřejmě k tomu přidali kousky falešného mozku. Bylo to docela dobré. Po skončení natáčení jsem to pořád jedla, což všem připadalo docela vtipné.“

Seriál je na Netflixu dostupný v původním znění bez českých titulků nebo dabingu.

Santa Clarita Diet

Hodnocení na ČSFD – 79 %

Kultovní zombie komedie sleduje manželskou dvojici realiťáků, kteří se potýkají s jedním velkým problémem. Sheila totiž nově potřebuje k přežití maso a oba manželé se tak snaží zakrýt stopy po mrtvolách, které za sebou žena zanechává. Navíc ani pečlivý výběr potencionálních svačinek není zrovna jednoduchý.

Tento kousek je důkazem, že ne všechny zombie seriály musí být zákonitě děsivé. Přeci jenom koho by napadlo požírání lidí nazvat dietou Santa Clarita. Vlastně to ani tak nejsou zombie. „Raději jim říkáme nemrtví. Máme pocit, že výraz zombie je příliš hanlivý,“ zažertoval producent Victor Fresco v rozhovoru pro Vanity Fair.

Seriál je na Netflixu dostupný v původním znění s českými titulky.

Živí mrtví (The Walking Dead)

Hodnocení na ČSFD – 80 %

Děj seriálu, který se dočkal neuvěřitelných jedenácti řad, začal na předměstí Atlanty. Sledovat jsme mohli skupinku přeživších, která se snažila zůstat naživu ve světě ovládaném zombie neboli chodci. Dá se říci, že tou nejhlavnější postavou byl Rick Grimes, bývalý zástupce šerifa, kterého po probuzení z kómatu čekalo nemilé překvapení. Svět už nebyl takový, jaký býval. Velmi brzo pochopil, že stačí jediné kousnutí k tomu, aby se proměnil v krvelačné monstrum.

Vzhledem k hlavní pointě seriálu se v něm vystřídala celá řada postav. Z původního obsazení skoro nikdo nezůstal, respektive nepřežil. Také Rick, kterého si zahrál Adrew Lincoln, vydržel v popředí skoro všech řad seriálu. V rozhovoru pro Entertainment Weekly herec prozradil, že jeho neoblíbenější scéna ze seriálu se odehrála hned na samém počátku, a to, když Rick jel na koni do Atlanty. Mnoho diváků se shodlo, že je i to jejich nejoblíbenější Rickova scéna.

Seriál je na Netflixu dostupný v původním znění bez českých titulků nebo dabingu.

Království zombie (Kingdom)

Hodnocení na ČSFD – 83 %

Společně s Vlakem do Pusanu a Hrou na oliheň paří Království zombie bezesporu k počinům zlatého věku korejské kinematografie. Historický horor zasazený do období dynastie Čoson začíná podivnou smrtí krále, který podlehne neštovicím.

Ihned poté se začnou šířit zvěsti o tom, že korunní princ je zrádce. Za vším stojí těhotná královna a její otec, kteří se plánují korunního prince jednoduše zbavit a získat království jen pro sebe. Korunní princ ovšem není tak slabý, aby se nechal zastrašit a snadno porazit. Společně se svým strážcem se vydává hledat posledního lékaře svého otce. Oba však uvíznou ve vesnici sužované děsivou nemocí.

Scénáristka Kim Eun Hee v rozhovoru pro Variety prozradila, že před natáčením provedla podrobný výzkum. Prozkoumávala města a pevnosti z této historické doby. Hovořila s historiky, aby získala dobré znalosti o tehdejším životě lidí v paláci.

Seriál je na Netflixu dostupný v původním znění s českými titulky.

Ash vs. Evil Dead

Hodnocení na ČSFD: 84 %

Seriál se odehrává zhruba třicet let po posledním filmu kultovní série, kterou odstartoval film Lesní duch. Bruce Campbell se opět představil jako Ash Williams, bývalý hrdina, který má místo jedné ruky motorovou pilu. V současnosti Ash pracuje jako doplňovač zboží a poslední, co chce, je nějaká zodpovědnost nebo pocit dospělosti. Ve světě se ale začne šířit smrtící nákaza, takže i když Ash nechce, musí se rozloučit se svým nudným životem a opět se stát hrdinou.

Bruce Campbell ztvárňoval neochotného hrdinu téměř čtyřicet let. V posledních dvou epizodách třetí série seriálu Ash konečně přijal svůj osud, díky čemuž jsme byli svědky epické bitvy. Herci a tvůrci se shodli na tom, jak by měl seriál skončit. Nebyli si totiž jistí, jestli by se seriál dočkal čtvrté řady, takže ho chtěli ukončit po svém.

V rozhovoru pro Bloody Disgusting herec prohlásil, že někteří lidé byli ohledně konce naštvaní a nechtěli se smířit s tím, že s Ashem musí rozloučit. „Ashův osud byl naplněn. Už to není jen chlapík, který žije v přívěsu a má mnoho zlozvyků. V tom chlapovi je ještě něco jiného a víte co? Nechte ho, aby se vydal za dalším dobrodružstvím.“

Seriál je na Netflixu dostupný v původním znění bez českých titulků nebo dabingu.


Zdroje: ČSFD, Entertainment Weekly, Variety, Bloody Disgusting, Under the Radar, Vanity Fair, SCREENRANT

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.