Děsivé tajemství Vatikánu: Kontroverzní dokument o zmizelé dívce s podezřením míří až ke Svatému stolci

Foto: Netflix

Ani po 37 letech nikdo neví, co se stalo Emanuele Orlandi. Dokumentární série Netflixu Dívka z Vatikánu: Zmizení Emanuely Orlandi (Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi) se snaží dát dohromady různé možné teorie o tom, proč Emanuela Orlandi 22. června 1983 zmizela.

Na začátku příběhu přichází nevyhnutelná zmínka o Danu Brownovi, jehož bestseller, Šifra mistra Leonarda, utkal popis papežské nečestnosti a temných tajemství hnisajících ve Svatém stolci. Obojí je zakořeněno i v záhadném zmizení patnáctileté občanky Vatikánu roce 1983.

Emanuela Orlandi byla „vatikánská dívka“, dcera vyslance prefektury Papežského domu a občana Vatikánského městského státu, jejíž rodina sloužila sedmi papežům. Vyrostla v rokokovém stínu baziliky svatého Petra.

Barokní aspekt příběhu s chutí rozehrál režisér Mark Lewis. Svůj čtyřdílný seriál Dívka z Vatikánu: Zmizení Emanuely Orlandi napěchoval záběry svatého Petra dřepícího na obzoru a spoře osvětlených zadních uliček Říma.

O čem dokument je?

Jednoho dusného letního odpoledne Emanuela Orlandi opustila svůj domov, aby navštívila svou hubení školu v Římě za branami Vatikánu. Doma si do tašky sbalila flétnu a šla. Už se ale nikdy nevrátila! Od jejího zmizení uplynulo už 40 let.

V průběhu let byl případ spojován se vším od spiknutí s cílem zabít svatého Jana Pavla II. a finančního skandálu s vatikánskou bankou až po římské podsvětí a zločineckou organizaci Magliana.

Kromě řady konspiračních teorií, které se v průběhu probíhajícího vyšetřování objevovaly a jsou následně většinou vyvráceny, dokument naznačuje, že do únosu a možné vraždy pohřešované dospívající dívky mohl být zapojen i „někdo blízký papeži“ nebo chtěl někdo skrze její únos Vatikán vydírat. Ostatně, jsou to nakonec vždycky jediné hypotézy, ke kterým se po vyvrácení jiných případ v každé epizodě opět stočí.

Jedna z posledních teorií je založena na rozhovoru s přítelkyní z dětství zmizelé dívky. V rozhovoru, ve kterém je obličej ženy nyní středního věku zakrytý, říká, že předtím, než Emanuela zmizela, svěřila se jí, že byla v zahradách Vatikánu sexuálně obtěžována „někým blízkým papeži“. Kamarádka vysvětluje, že tuto informaci nikdy předtím nikomu neřekla, protože se bála následků.

Foto: Netflix

Mark Lewis, scénárista a režisér seriálu, v rozhovoru pro časopis Variety řekl, že konspirační teorie týkající se organizovaného zločinu a geopolitiky kolem případu ho přiměly k tomu, aby o něm natočil seriál. „Je to příběh, který mohl napsat Dan Brown. Začíná malým místním příběhem o mladé dívce, která se ztratila jednoho horkého letního odpoledne uprostřed Říma v roce 1983, a poté se stočí do jednoho, který zahrnuje politiku KGB a studené války.“

„Objevujeme frakce, které pracují ve Vatikánu, aby prosadily konkrétní politiku a obnovily katolicismus ve východním bloku. Pak je tu stránka příběhu týkající se mafie a římského podsvětí. Takže mi to instinktivně připadalo jako politický thriller, a to mě opravdu oslovilo,“ řekl Lewis.

Dále však objasňuje, že netvrdí, že vyřešil záhadu Emanuelina zmizení. „Vidím to tak, že máme stůl a v průběhu let jsme na něj skládali velké kusy skládačky. Ta se pomalu, ale jistě zaplňuje. Stále však chybí několik klíčových kousků. Doufám, že v zájmu rodiny se těch posledních pár kusů najde,“ dodal.

Lewis v dokumentu pronásleduje každou králičí noru ve Vatikánu i mimo něj. KGB, mafie, papež (vlastně několik papežů) a Vatikánská banka jsou tady jako potenciální účastníci únosu a předpokládané vraždy.

Foto: Netflix

Jak případ Emanuely Orlandi dopadl?

Po několika neúspěšných vyšetřováních byl případ v roce 2016 uzavřen. V roce 2019 však dostali členové dívčiny rodiny tip, že by její ostatky mohly být na vatikánském hřbitově. Na žádost rodiny Vatikán otevřel dvě hrobky, o nichž se předpokládá, že obsahují ostatky princezny Sophie z Hohenlohe-Waldenburg-Bartenstein a vévodkyně Charlotte Frederica z Mecklenburg-Schwerinu.

Bylo zjištěno, že hrobky jsou bez lidských pozůstatků, ale v blízkosti byly později nalezeny dvě kostnice s kostmi a úlomky kostí. Vědecké vyšetřování odhalilo, že kosti objevené v hrobkách byly podle tehdejších prohlášení Vatikánu příliš staré na to, aby šlo o ostatky Emanuely. Tisková kancelář Svatého stolce prohlásila vyšetřování za uzavřené v dubnu 2020.

V dokument můžeme vidět výpovědi sourozenců pohřešované dívky – Pietra, Nataliny, Federicy a Marie Cristiny. Po čtyřech desetiletích nadále truchlí nad její nepřítomností. Stejně jako Emanuelina matka Maria, jejíž oči jsou plné smutku, když uvažuje o dosud neznámém osudu své dcery.

Jedno je jasné, dokument vyvolává nové otázky nad desítky let starým případem.

Bratr Pietro Orlandi / Foto: Netflix

Po odvysílání dokumentu

Opoziční zákonodárci v Itálii, podle článku EuroNews z 20. prosince 2022, žádají parlamentní vyšetřovací komisi o znovuvyšetření případu. Součástí vyšetřování by mělo být také zmizení Mirelly Gregori v roce 1983 – předpokládá se, že souvisí s případem Orlandi – a vražda Simonetty Cesaroni z roku 1990.

Cílem vyšetřování by mělo být přimět Svatý stolec, aby konečně předal vše, co ví o Emanuelině zmizení, italským orgánům činným v trestním řízení s tím, že jeho dlouhodobé oficiální tvrzení o tom, že o případu nic neví, je „stěží věrohodné“.

„Jsme velký sekulární národ, který se chová k Vatikánu s respektem, ale tento případ rozhodně nelze považovat za uzavřený tímto způsobem,” řekl senátor Carlo Calenda v prosinci na tiskové konferenci, kde oznámil navrhovanou komisi.

Foto: Netflix

Zdroje: Autorka článku, Dokument Netflixu, Variety, EuroNews

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.