Nejnebezpečnější pořad na Netlfixu? Nový dokument se snaží vyvrátit současný výklad dějin lidstva

Foto: Netflix

Netflix je plný pořadů, které se neváhají ponořit do tajemství naší planety. Dokumentární série Starodávné apokalypsy (Ancient Apocalypse) je jedním z nich. Bývalý britský novinář Graham Hancock se v něm vrací k mýtu o vzdálené zapomenuté civilizaci, která údajně předávala své znalosti ranému člověku. Jeho teorie ale rozčilují archeology.

Mezi řadou vánočních filmů vydal Netflix v listopadu také dokument s názvem Starodávné apokalypsy. Novinář Graham Hancock se v něm vydává na cestu po celém světě a v každém díle zkoumá jedno tajemné místo. Cílem je zkoumat historickou přítomnost ztracených civilizací, které mohou sahat až do poslední doby ledové.

Hned v úvodu seriálu Hancock hlásá, že jeho dokumentární série vyvrací současný výklad dějin, může přepsat dějiny lidstva v podobě, v jaké je známe, a snaží se otřást tradičním náhledem na historii.

Starodávné apokalypsy jistě potěší oko diváka svými úžasnými scénami natočenými v Indonésii, Mexiku, na Maltě nebo v Turecku. Právě v těchto dechberoucích prostředích kontroverzní novinář a spisovatel Graham Hancock tvrdí, že dokumentuje důkazy o existenci starověké civilizace stavitelů před více než 12 000 lety.

Tato zapomenutá civilizace byla, jak tvrdí, zřejmě pohlcena vodami na konci poslední doby ledové. Jeho vzácní přeživší však údajně cestovali do čtyř koutů zeměkoule, aby předali své znalosti – zejména o stavbě pyramid – nejstarším civilizacím, jejichž existenci mohou archeologové doložit.

Graham Hancock v pořadu cestuje po světě a snaží se dokázat existenci této vyspělé civilizace, která stavěla monumentální stavby jako Göbekli Tepe, Gunung Padang a nebo ohijský Serpent Mound. V první z osmi epizod Starodávných apokalyps například tvrdí, že kopec Gunung Padang v Indonésii je pyramida, která obsahuje pohřební klenby, které předcházely stavbám starověkých Egypťanům a Mayům.

Ve svém pořadu se Hancock dost zaměřuje na „extrémně defenzivní, arogantní a povýšenecký postoj mainstreamové akademické obce“. Tvrdí, že se konvenční archeologové a „takzvaní experti“ obávají jeho důkazů, protože podle jeho slov „zpochybňují vše, co nám řekli o prehistorii lidstva“.

Podle mnoha odborníků jsou však teorie Grahama Hancocka, prezentované v jeho pořadu, nevěrohodné a zcela nepodložené a mohly by poškodit „vnímání archeologie veřejností“, jak píše Společnost pro americkou archeologii (SAA) v otevřeném dopise ze dne 30. listopadu, jenž je adresován Netflixu a produkční společnosti ITN.

Některé internetové články dokument dokonce označují za nejnebezpečnější pořad na Netflixu či nejhorší dokument roku, který je spíš plný konspiračních teorií než podložených důkazů. Přes to se Starodávné apokalypsy staly velmi populárním pořadem na Netflixu a rozhodně si našly svou fanouškovskou základnu.

Pořad vyšel 11. listopadu 2022 a je k dispozici i s českým dabingem.

Zdroje: Autorka článku, The Guardian, Phys, Dopis SAA

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.