Varování od policie nebo zázrak při natáčení: Co jste možná nevěděli o romantické komedii Prázdniny

Kamila Bartošová
Foto: Columbia Pictures Corporation

Zábavný romantický film Prázdniny nesmí chybět na seznamu nejlepších vánočních filmů. Režisérka měla o hlavních hrdinech od začátku jasno a během natáčení často improvizovala. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší zajímavosti ze zákulisí.

Americká romantická komedie Prázdniny (The Holiday) byla natočena v roce 2006 a na Kinoboxu dosahuje v hodnocení pěkných 75 %. Díky skvělému hereckému obsazení a zábavnému příběhu je jedním z nejlepších a nejoblíbenějších vánočních filmů. V tomto článku se dozvíte ty nejzajímavější detaily o tom, jak celý film vznikl.

Herecké obsazení

Režisérka Nancy Meyers měla od začátku jasno, koho si představuje do hlavních rolí, proto byl scénář psán a upravován přímo pro Cameron Diaz (Amanda), Kate Winslet (Iris), Judea Lawa (Graham) a Jacka Blacka (Miles). Režisérka v jednom rozhovoru uvedla, že Cameron Diaz je správnou volbou pro roli kalifornské dívky a při představě třicetileté ženy z Anglie si okamžitě vybavila Kate Winslet.

Jack Black Nancy zaujal svou rolí ve filmu Škola ro(c)ku, kde si jeho herecký výkon zamilovala díky jeho interakci s dětmi. Jack Black neměl zkušenosti s hlavní rolí v romantické komedii, ale režisérka ho přemlouvala a nakonec se rozhodl, že to zkusí, a to hlavně poté, co zjistil, že bude hrát po boku krásné Kate Winslet.

PSALI JSME TAKÉ: ZLIDOVĚLÉ HLÁŠKY, HOŘLAVÝ ČERT A VYDĚŠENÍ RUSOVÉ: 5 ZAJÍMAVOSTÍ ZE ZÁKULISÍ POHÁDKY S ČERTY NEJSOU ŽERTY, KTERÁ LIDI BAVÍ UŽ PO GENERACE

Filmové lokace

Hlavní hrdinky Amanda a Iris si na prázdniny vymění své domy přes internetovou stránku homeexchange.com, která opravdu existuje. Po vydání filmu se stala tak populární, že policie musela varovat, aby si lidé dali pozor na falšování identit.

Útulná chata v Anglii, ve které žila Iris, však nebyla skutečná. Byla postavena pouze pro venkovní záběry a scény uvnitř domečku byly natáčeny v ateliérech. Zato Amandy sídlo je opravdové, ale dům byl využit pouze pro natáčení venku a vnitřní prostory byly také postaveny a natáčeny v ateliéru.

Prázdniny
Foto: Columbia Pictures Corporation

Jedna z nejromantičtějších scén je rozhodně ta, kde si Amanda uvědomí, že miluje Grahama, jelikož jí po letech začnou téct slzy. Rozhodne se odjet zpátky do Ameriky a běží za ním zpátky na podpatcích ve sněhu. Podle herečky Cameron Diaz byla tato scéna ta nejnáročnější, co kdy točila. Režisérka se před natáčením dozvěděla od místních obyvatel, že tam už dlouhou dobu nesněžilo, proto si štáb najal firmu, která vytvořila umělý sníh. Stal se však zázrak a během týdne, kdy tam natáčeli, napadl opravdový sníh.

Speciální scény známých osobností

Scéna v DVD půjčovně, ve které se objevil Dustin Hoffman, nebyla naplánovaná. Herec jel kolem obchodu a všiml si, že se tam něco natáčí, tak se tam šel podívat. Jeho známá, režisérka Nancy Meyers, mu nabídla, aby se postavil před kameru a improvizovaná scéna se ve filmu nakonec opravdu objevila. Dustin Hoffman si tak krátce zahrál po boku Kate a Jacka.

Úspěšný film Past na rodiče, ve kterém si hlavní roli dvojčat zahrála herečka Lindsay Lohan, nerežíroval nikdo jiný než Nancy Meyers. Režisérka se proto Lindsay zeptala, jestli jí pomůže s falešnou filmovou ukázkou pro film Prázdniny. Lindsay roli ihned přijala a natáčení si užila i společně s hercem Jamesem Francem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PŘEKVAPIVĚ NEJSLEDOVANĚJŠÍM TITULEM NA NETFLIXU V ČESKU NENÍ ŽÁDNÝ FILM ANI SERIÁL, ALE PRASKAJÍCÍ DŘÍVÍ V KRBU

Už jste se letos o svátcích podívali na film Prázdniny? Pokud ne, tak si ho můžete kdykoli pustit na Netflixu. Aktuálně patří mezi TOP 10 nejsledovanějších filmů.

Zdroje: Cosmopolitan, Mamamia, BuzzFeed

Hodnocení na Kinoboxu: 75 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.