Knižní doporučení: Knihy, které si zamilujete na základě svého oblíbeného animovaného filmu studia Ghibli

Barbora Kučerová
Foto: Studio Ghibli

Filmy japonského studia Ghibli dokážou okouzlit svou magickou atmosférou. A ta umí být pořádně návyková. Pohoda u šálku s čajem, důraz na rodinu a přátele a obdiv k přírodě: to vše jsou prvky, které na filmech Ghibli milujeme. Hledáte-li knihu, která by vás přesunula do lesa za Totorem nebo s Howlem do jeho zámku, máme pro vás to pravé.

Cesta do fantazie

Máte-li rádi Cestu do fantazie, bude se vám líbit Dívka, kterou spolklo moře od Axie Oh, feministické převyprávění klasické korejské legendy. Zemi, odkud Mina pochází, sužují již po generace nebezpečné bouře. Lidé věří, že za ně může Mořský bůh, kterého si každoročně usmiřují obětováním dívky. Obětí se stává i Mina a propadá se do Říše duchů. S pomocí záhadného mladíka a několika démonů, bohů a duchů se vydává probudit Mořského boha, dokud má čas – v Říši duchů totiž žádný člověk dlouho nepřežije.

Foto: Studio Ghibli

Můj soused Totoro

Světoznámý režisér Hajao Mijazaki tvoří animované příběhy, v nichž klade důraz na rodinu a vztah k přírodě a často obsahují protiválečné motivy. Jistě by si rozuměl s finskou spisovatelkou Tove Janssonovou, která dala život Mumínkům. Rodina trollů s velkými čumáčky drží při sobě, žijí v souladu s přírodou a celá knižní série skrývá metaforu pro druhou světovou válku. Původní česká vydání jsou vyprodaná a seženete je s trochou štěstí na burzách či v antikvariátech, ale nakladatelství Argo od minulého roku vydává příběhy Mumínků v sebraných spisech a postupně i nová vydání.

Foto: Studio Ghibli

Zámek v oblacích

Věděli jste, že je Zámek v oblacích natočen podle prvního dílu knižní série? Jestli film následuje svou předlohu Howlův putující zámek, kterou napsala Diana Wynne Jones, věrně či nikoliv, musíte posoudit sami.

Chcete-li příběh o lásce a lidské svobodě, nesáhnete vedle, když zvolíte Ve stínu Hvozdu Naomi Novikové. Drak je mocný čaroděj, který ze své věže chrání vesnici před temnými silami Hvozdu. Každé desetiletí si z vesnice vybere jednu dívku, aby mu sloužila. Nikdo neví, co s nimi dělá, protože dívky se do rodného údolí nevrací. Všichni předpokládají, že si Drak přijde pro Kasiu, krásnou a pracovitou nejlepší kamarádku Agnieszky. Ale když nastane den D, Drak si vybere někoho jiného.

Foto: Studio Ghibli

Princezna Mononoke

V divokých hvozdech historického Japonska se odehrává boj mezi rostoucí lidskou civilizací a zvířecími božstvy, která vládnou lesům. Sledujte příběh lásky princezny, kterou vychovala vlčí bohyně, a hrdiny, který doufá v mír mezi lidmi a přírodou. Pokud vás na Princezně Mononoke zaujala hlavně dobrodružství a asijská mytologie, doporučujeme temnou epickou fantasy Makovou válku spisovatelky R.F. Kuang. Zajímá-li vás spíše enviromentální téma, Historie včel (Maja Lunde) vypráví příběh o důležitosti včel z pohledu minulosti, přítomnosti a budoucnosti.

Foto: Studio Ghibli

Doručovací služba čarodějky Kiki

Doručovací služba čarodějky Kiki také vychází z knižní předlohy, ta bohužel není přeložena do češtiny. O jiné neposedné čarodějce napsala Jill Murphy sérii Čarodějnice školou povinné, na jejíž motivy vznikl v roce 1998 kultovní seriál a v roce 2017 jeho remake, který si můžete pustit na Netflixu. Mildred nepatří k nejbystřejším žákům, ale za každou cenu se chce stát čarodějnicí. Neodradí ji ani to, že každou chvíli poplete zaklínadlo a dostane se do průšvihu.

Možná vás čarodějnice tolik nezajímají a radši byste si přečetli něco, co ve vás navodí pocit pohodlí a klidu. Pak pro vás máme čerstvou novinku Legendy a latéčka (Travis Baldree). V tomto moderním fantasy románu se nelítostná bojovnice rozhodne změnit kariéru a otevřít si vlastní kavárnu.

Foto: Studio Ghibli

Zdroj: ČSFD, Databáze knih, Goodreads, Česká televize

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.