Netflix z oddělení kostýmů vyřadil korzety. Herečka z Bridgertonových se kvůli němu dokonce zranila

Eva Lenská
Foto: Liam Daniel/Netflix

Korzety byly dlouhou dobu součástí ženského šatníku a když se točí dobový seriál, předpokládá se, že se herečky vzdají pohodlných podprsenek a braletek a nechají se sešněrovat, aby měly úzký pas. Není to příjemné, nicméně počítá se s tím. Doba však pokročila a přichází změny. V souvislosti s tím se nabízí dva důvody, proč se nové dobové seriály Netflixu nejspíš obejdou bez korzetů.

Před časem se spekulovalo o tom, že Netflix údajně vyřadil korzety z oddělení kostýmů poté, co si několik hereček z dobových seriálů, například Bridgertonovi (Bridgerton), stěžovalo na nepohodlí. Simone Ashley, která hrála ve 2. řadě hlavní hrdinku Kate, totiž přiznala, že jí dělalo potíže nosit dobové kostýmy. Kvůli těsnému korzetu se nedokázala ohnout v pase, poranila si rameno a dokonce nemohla ani jíst.

Korzet byl po desetiletí základním prvkem dobového žánru. Pro herečky, které musely snášet bolest a nemohly se svobodně hýbat či se nadechnout, však bylo jeho nošení utrpením. Jen málokteré si to užívaly. Podle deníku The Sun mnohé hvězdy hlásily, že měly kvůli tomuto „mučivému postroji“ na těle modřiny a stěžovaly si také na problémy s dýcháním.

Foto: Liam Daniel/Netflix

V důsledku stížností na krátkodobou i dlouhodobou zdravotní újmu způsobenou několikahodinovým nošením korzetů na place producenti seriálu Bridgertonovi informovali herečky, že je již nebudou muset nosit. Je však třeba zdůraznit, že tady nešlo pouze o zdravotní důvody. Jak to?

V době, kdy světu vládne fenomén body positivity, není zkrátka dobré poukazovat prostřednictvím seriálů na neuvěřitelně útlé pasy hrdinek, protože to zároveň poukazuje na potenciálně nedosažitelný ideál krásy. Vysílací společnosti zkrátka chtějí být i v tomto ohledu vnímány jako pokrokové.

Zdroj: The Sun, best of netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.