I přes to, že neměli jednoduché dětství, zná je dnes celý svět. 6 slavných osobností, které vyrostly v pěstounské péči

Kamila Bartošová
Premiéra filmu Tchán s tchyní jsou psanci / Foto: Tommaso Boddi/Getty Images for Netflix

Na světě existuje nespočet lidí, kteří vyrostli v pěstounské péči nebo byli adoptováni. Mnoho z nich se ovšem i přes nelehké dětství stalo úspěšnými známými osobnostmi, které zná dnes celý svět. Možná vás některé z následujících jmen překvapí.

Existuje mnoho známých osobností, které neměly takové štěstí a musely vyrůstat bez svých pravých rodičů. Ovšem díky pěstounské péči či adopci z nich vyrostli ctižádostiví jedinci, kteří se nebáli prosadit svůj talent a proslavili se po celém světě. Mezi ně patří i těchto 6 jmen, které všichni určitě znáte.

John Lennon

Kdo by neznal slavného zakladatele a člena skupiny Beatles. John Lennon se zapsal do hudební historie a ovlivňuje všechny milovníky hudby dodnes. Ne každý však ví, že neměl až tak jednoduché dětství. Jeho rodiče se rozvedli, když byl ještě malý. Matka na jeho výchovu nestačila, a tak se ho vzdala. Naštěstí pro Johna Lennona se ho ujala jeho teta Mimi společně se svým manželem a vychovali ho. I když se se svou matkou občas navštěvoval, prožil své dětství u příbuzných, kteří se ho rozhodli vychovávat. I přes to, že ho teta ze začátku v hudbě nepodporovala, dala mu nový domov a svět tak získal jednoho z nejtalentovanějších hudebníků všech dob.

Eddie Murphy

Světově uznávaný komik a herec Eddie Murphy získal životní zkušenost, která ovlivnila úspěch v jeho kariéře. Když bylo Eddiemu pouhých osm let, jeho otec zemřel a rok na to jeho matka vážně onemocněla. Jelikož se o Eddieho a jeho staršího bratra nemohla postarat, byli na rok posláni do pěstounské péče, než se pořádně uzdravila a vzala si své syny zpátky. Eddie Murphy se však netají tím, že díky této zkušenosti získal svůj smysl pro humor a uvědomil si, že je důležité najít v každé situaci něco, čemu se může zasmát. Kdyby si tím neprošel, možná by nikdy nenašel motivaci prosadit se ve svém oboru.

Eddie Murphy
Foto: Tyler Adams/Netflix

Cher

Talentovaná americká zpěvačka, skladatelka, herečka a tanečnice Cherilyn Sarkisian, známá jako Cher, je další známou osobností, která si během svého dětství prošla pěstounskou péčí. Její rodiče se rozvedli ještě v době, kdy byla její matka těhotná a kvůli finančnímu nedostatku a později i onemocnění, byla její matka nucena ji předat do pěstounské péče. Po pár letech si ji vzala zpátky a byla opět schopna ji vychovávat s pomocí prarodičů. Cher odloučení od matky poznamenalo, avšak díky jejich podpoře byla schopná docílit svých snů a stala se jednou z nejúspěšnějších umělkyň na světě.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe, vlastním jménem Norma Jeane Mortenson, se proslavila jako úspěšná herečka a modelka a stala se vzorem mnoha žen po celém světě. Marilyn nikdy nepoznala svého otce a matka, která na ni byla sama, neměla finanční prostředky a čelila pomluvám ze strany celé společnosti, ji v pouhých dvou týdnech předala do první pěstounské péče. U pěstounů ji navštěvovala a po sedmi letech byla nakonec schopna si ji vzít zpátky. Naneštěstí jí začaly psychické problémy a byla diagnostikována s paranoidní schizofrenií, kvůli které ji museli zavřít do ústavu. Marilyn se tak stěhovala do několika pěstounských domovů a sirotčinců od svých osmi let. V šestnácti letech se provdala a nastartovala tak svoji velkolepou kariéru.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: FILMY, KTERÉ V LISTOPADU DORAZÍ NA NETFLIX: NAPÍNAVÉ KRIMI, KOREJSKÁ AKČNÍ ŘEŽBA I THRILLER, OD KTERÉHO SE NEČEKÁ, ŽE MU NĚKDO UVĚŘÍ

Marilyn Monroe v dokumentu na Netflixu.
Foto: Netflix

Steve Jobs

Steve Jobs je jednou z nejvýznamnějších osobností v počítačovém průmyslu. Úspěšný podnikatel, který se podílel na založení značky Apple a byl součástí dalších velkých společností jako je například Pixar, krátce po svém narození přišel o oba rodiče. Rozhodli se ho opustit, a tak skončil v pěstounské péči. Naštěstí si ho ihned adoptovali Paul a Clara Jobsovi, kteří nemohli mít vlastní děti, a tak se stali jeho rodiči. Steve Jobs ovlivnil vývoj technologií a měl tak velký podíl na rozvoji tohoto světa.

Pierce Brosnan

Irský herec Pierce Brosnan, který se proslavil především díky roli Jamese Bonda, měl opravdu těžké dětství. Otec rodinu opustil krátce po té, co se narodil a později odešla i matka, která se chtěla stát zdravotní sestrou a odstěhovala se do Londýna. Pierce tak žil do svých šesti let s prarodiči, kteří bohužel zemřeli. Jiní příbuzní se ho ujmout nemohli, a tak žil na ubytovně s mlynáři. Jeho dětství ho poznamenalo na celý život, avšak díky příležitostem, které mu později život nabídl, byl schopný si vybudovat skvělou kariéru a založit krásnou a milující rodinu.

Pierce Brosnan
Foto: United Artists

ČTĚTE TAKÉ: DOKUMENT KŘESŤANSKÉ ARTEFAKTY UKÁŽE POSVÁTNÉ POKLADY, O KTERÝCH SE VĚŘÍ, ŽE MAJÍ ZÁZRAČNOU MOC, A ODHALÍ VLIV VÍRY NA LIDSKÉ MYŠLENÍ

Známých i neznámých osob s podobnými příběhy je nespočetně mnoho. Vyrůstat v pěstounské péči nebo v adopci určitě není vždy jednoduché, proto pro nás tito lidé mohou být velkou inspirací.

Zdroje: Capstone foster care, Compass fostering, The Irish Sun, Time Out Fostering

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.