Tony Leung se stal prvním čínským hercem, který získal cenu za celoživotní dílo na festivalu v Benátkách

Foto: Andrea Avezzù La Biennale di Venezia, ASAC

Jeden z mezinárodně nejuznávanějších herců z Asie Tony Leung si může ve své kariéře odškrtnout další milník.  Na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách získal Zlatého lva za celoživotní dílo a stal se prvním čínským hercem, který toto prestižní ocenění získal.

Hongkongský herec Tony Leung na filmovém festivalu v Benátkách převzal významné ocenění za celoživotní dílo. Na tiskové konferenci se zamyslel nad svou kariérou a připomněl svou roli v evropském filmu. „Strávil jsem spoustu času přípravou na své filmové postavy. Byl jsem vychován k potlačování všech vnitřních pocitů. Nedávám své pocity před ostatními příliš najevo. Ale poté, co jsem se dostal na hodiny herectví, jsem našel způsob, jak se vyjádřit před ostatními lidmi, aniž bych se styděl, protože oni nevědí, že jsem to já,“ vyprávěl.

„Pro svůj další film v Evropě plánuji strávit osm měsíců, protože hraji skutečného vědce. Neměl jsem ponětí, co je to neurověda, takže jsem přečetl spoustu knih a šel jsem na univerzitu. Řekl jsem režisérovi, že to musím udělat postupně, abych se dostal do postavy,“ pokračoval.

Tony Leung Chiu-Wai na filmovém festivalu v Benátkách pláče poté, co získal získal cenu Zlatého lva za celoživotní dílo.
Foto: Andrea Avezzù La Biennale di Venezia, ASAC

Během své řeči při přebírání ceny si Leung utíral slzy z očí a děkoval své ženě Carině Lau Kar-ling a hongkongské kinematografii. „Jsem velice vděčný, že jsem byl vychován v Hongkongu a později jsem byl vychováván hongkongským filmovým průmyslem, kde začala moje herecká kariéra. Také chci poděkovat všem úžasným lidem, kteří se mnou za posledních 41 let spolupracovali, protože tato cena je také pocta jim a samozřejmě hongkongské kinematografii.“

Leung poprvé vzbudil pozornost v roce 1989 rolí ve filmu Město smutku. Za zlomový moment v jeho kariéře je však považována role v akčním thrilleru Hard Boiled z roku 1992. Během své kariéry hrál v řadě filmů a ztvárnil mnoho různých postav. Mezi jeho nejznámější počiny patří Chungking Express (1994), Stvořeni pro lásku (2000), Volavka (2002), 2046 (2004), Oscarem oceněný film Touha, opatrnost (2007) nebo Velmistr (2013). V roce 2021 pak debutoval v Hollywoodu v marvelovce Shang-Chi a Legenda o deseti prstenech.

Jeho nejnovějším projektem je film Silent Friend, který režírovala maďarská režisérka Ildiko Enyedi nominovaná na Oscara.

Zdroje: Los Angeles Times, Euro News, Time Out

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.