Slavní herci, kteří strávili čas ve vězení: Od laškování s marihuanou až k brutální vraždě

Eva Pospíchalová
Foto: Marvel Studios

Ač mohou mít některé celebrity pocit, že jsou díky své slávě imunními vůči následkům, několikrát se celebritám ututlat jejich prohřešky nepodařilo a trestu se jim vyhnout nepodařilo. I oblíbenci a oblíbenkyně Hollywoodu několikrát přešlápli, někteří více, někteří méně.

Hvězdy a milionáři jsou známí tím, že často takzvaně šmelí s daněmi či alkoholem, ale někdy to zajde mnohem dál. Není divu, že pod nátlakem slávy je mnoho slavných náchylných k závislostem, ale někteří bohužel zacházejí i dál a leckdy si pak odpykávají i vážné tresty za násilné trestné činy. Kteří oscaroví herci a herečky byli posazeni za mříže a proč?

Sean Penn několikrát vyvolal v tisku negativní reakce kvůli násilí. V osmdesátkách se několikrát popral s novináři, nejčastěji když byl focen s jeho tehdejší ženou Madonnou. Byly mu uděleny pokuty za ublížení na zdraví, podmínka a nakonec šel do chládku za napadení komparzisty v jednom z jeho filmů. Odseděl si nakonec 33 dní za napadení a bezohledné řízení, dále byl povinen vykonat 300 hodin veřejně prospěšných prací a docházet na terapii pro zvládání agrese.

Danny Trejo byl v šedesátých letech, než začal svou hereckou kariéru, ve vězení za tvrdé drogy a krádeže. Zajímavostí je, že během jednoho ze svých pobytů za mřížemi narazil na jednoho z nejslavnějších zločinců v historii Charlese Mansona, který přesvědčil herce, že ho dokáže zhypnotizovat do té míry, že se bude cítit jako sjetý marihuanou nebo heroinem. Podle Treja, který byl v té době mladistvým závislákem, mu tato sezení skutečně dala pocit, že si drogu vzal…

ČTĚTE TAKÉ: 10 slavných celebrit, které braly drogy a bojovaly se závislostí a alkoholu

Herečka Felicity Huffman, kterou můžeme znát ze seriálu Zoufalé Manželky, byla součástí skandálu s přijímáním na vysoké školy, který se v roce 2019 dostal na titulní stránky novin. Herečka a řada dalších bohatých rodičů byli odsouzeni za korupci s cílem dostat svoje děti na školu. Dostala čtrnáctidenní trest, 250 hodin veřejně prospěšných prací a tučnou pokutu.

Christian Slater také není žádný andílek. Od osmdesátých let byl zatčen za řízení v opilosti (10 dní ve vězení), držení zbraní (3 dny veřejně prospěšných prací) a napadení své přítelkyně a policisty pod vlivem heroinu, kokainu a alkoholu (59 dní vězení a tři měsíce odvykačky).

Kiefer Sutherland strávil více něž měsíc ve vězení za řízení pod vlivem alkoholu a porušení pravidel podmínečného propuštění za předchozí obvinění (herec byl celkem čtyřikrát obviněn za řízení pod vlivem). Svůj trest si odseděl a pak se musel zúčastnit osmnáctiměsíční odvykačky. O dva roky později však zpestřil večírek v New Yorku, kde napadl módního návrháře. Za to se později omluvil a policie stáhla obvinění.

Častý herec Santa Clause, dabér Buzze Rakeťáka a Kutil Tim, Tim Allen, se ironicky v minulosti spíše než rolím pro děti věnoval obchodování s drogami a řízením s alkoholem v krvi. V roce 1978 se mu to však vymstilo a na letišti byl zadržen s více než půl kilogramem kokainu. Aby nedostal doživotí, udal své kolegy a odseděl si dva roky a čtyři měsíce ve vězení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Robert Downey Jr. měl původně jiné příjmení, byl ve vězení a jeho první láskou byla hvězda Sexu ve městě

Robert Downey Jr. je nyní již proslulý pro svoji historii se závislostí. Na přelomu devadesátek byl několikrát zatčen na základě obvinění souvisejících s drogami včetně kokainu, heroinu a marihuany. Kvůli tomu prošel mnoha protidrogovými léčebnými programy. Podle jeho tvrzení byl závislý na drogách od svých osmi let, a to kvůli tomu, že mu je dával jeho otec, také závislý. Jednou byl také zatčen za držení zbraně a neoprávněný vstup pod vlivem drog do cizího domu. Odseděl si šest měsíců, ale v zařízení pro odvykání léčby strávil nespočet dní po dobu pěti let.

Mark Wahlberg jako teenager napadl dva vietnamské muže, jednoho dokonce zbil do bezvědomí tyčí, během čehož používal rasové nadávky. Byl obviněn z pokusu o vraždu, usvědčen z napadení a ublížení na zdraví. Odseděl si však jen 45 dní. Byl také odsouzen za pohrdání soudem při porušení soudního příkazu, který byl vydán o dva roky dříve, když pronásledoval skupinu černošských dětí, rasisticky jim nadával a házel po nich kameny. Nicméně očividně nešlo jen o bujarou pubertu. Herec totiž v roce 1992 při útoku zlomil čelist svému sousedovi.

Fotbalová hvězda a herec O. J. Simpson sehrál klíčovou roli v případu označovaném jako soud století. Byl souzen za vraždu své bývalé manželky Nicole Brown (která dříve ohlásila policii domácí násilí) a jejího kamaráda. Nakonec byl shledán nevinným. I tak ale skončil ve vězení za jiný zločin. Neplatil daně, poplatky za televizi, a hlavněbyl odsouzen k 33 letům vězení za ozbrojenou loupež a únos v roce 2007. Odseděl si 9 let a před pěti lety byl propuštěn. Tato událost je dodnes velmi kontroverzní.

Rapper a herec Ja Rule byl odsouzen ke dvěma letům vězení za nelegální držení zbraně. Během výkonu trestu byl však odsouzen k dalším 28 měsícům za neplacení daní. V minulosti také řídil s propadlým řidičákem, napadl člověka a policie u něj našla marihuanu.

S daněmi si pohrál i Wesley Snipes, král akčních filmů. Za jejich neplacení si odseděl tři roky ve vězení a celé měsíce v domácím vězení. Několik let měnil daňová přiznání a obral tak Spojené Státy o miliony dolarů.

Herec Tom Sizemore, známý především svou rolí ve filmu Zachraňte vojína Ryana, má za sebou dlouhou historii různých zatčení za tvrdé drogy, které bral od 15 let, a domácí násilí – napadení své přítelkyně. Odseděl si 16 měsíců vězení, když se pokusil zfalšovat test na drogy v moči.

Herec Lillo Brancato Jr. bojoval se závislostí na kokainu a dokonce se vloupal do domu, aby ukradl léky na předpis. Na místo přišel mladý policista mimo službu a byl zastřelen hercovým kamarádem. Brancato byl za svou roli v incidentu odsouzen k 10 letům vězení, jeho kolega (otec tehdejší přítelkyně) dostal doživotí.

Zdroj: Star Insider, Wikipedie, Reuters, CNN, New York Times, LA Times

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.