Velký návrat Brendana Frasera: Zažil mrzačení na place, sexuální obtěžování a manželka ho obrala o peníze

Tereza Pulgretová
Foto: A24

V hollywoodském světě se posledních pár týdnů nemluví skoro o nikom jiném než o herci Brendanu Fraserovi. Pozornost na sebe upoutal v dojemném dramatu Velryba, kde si zahrál po boku talentované Sadie Sink alias Max ze seriálu Stranger Things. Po čerstvém držiteli Oscara ale jakoby se předchozí léta slehla zem. Co se s nejlepším hercem loňského roku tedy skutečně dělo?

Po letošním udílení Cen Akademie internet zaplavila videa a fotky nově oceněného Brendana Frasera se slzami v očích. Dojetí není při oscarovém večeru nic neobvyklého, okolo herce se ale už od festivalu v Benátkách nese vlna záhadných otázek.

Srdcaři si nejspíš známou americkou tvář pamatují především z akční fantasy série Mumie, ve které ztvárnil odvážného dobrodruha Ricka O’Connella. Ačkoliv se i poté objevil v dalších filmech, jeho jméno se na plátnech vyskytovalo čím dál méně. 

Málem se uškrtil

Jedním z hlavních faktorů, které přispěly ke stažení Frasera ze záře reflektorů, byla zranění, která utrpěl právě při natáčení Mumie, jejíž první díl (1999) je aktuálně ke zhlédnutí na Netflixu. Ačkoliv všechny filmy vypadají na obrazovce jako velká legrace, odvážný umělec se při nich pěkně nadřel.

Hrůzy, které si herec před kamerou zažil, potvrdila i jeho filmová partnerka Rachel Weisz, když se rozpovídala o scéně, při které se Fraser málem uškrtil. Podle herečky přestal dýchat a dokonce potřeboval i resuscitaci. Sedm let, jež dobrodruh strávil po nemocnicích, zapříčinily, že se nemohl tak snadno účastnit konkurzů na další role.

Sexuální obtěžování a deprese

Poslední hřebíček do rakve hercovy kariéry bylo nařčení tehdejšího prezidenta Hollywood Foreign Press Association Philipa Berka ze sexuálního obtěžování v roce 2003. To dokonce přiznal i sám Berk ve své knize, kde uvedl, že Frasera jako vtip „štípnul do zadku“. Podle herec byl ale celý incident mnohem horší a málem vedl ke konci jeho herecké dráhy.

„Cítil jsem se nemocný. Připadal jsem si jako malé dítě. V tu chvíli jsem měl knedlík v krku a chtělo se mi brečet,“ řekl pro GQ. Tato zkušenost přivedla umělce až k depresím. Postupem času se sám stáhl z veřejnosti, což mělo za následek i nedostatek nabídek práce.

Foto: 1999 Universal Pictures

Obří alimenty

Stejně jako se držiteli zlaté sošky nedařilo v pracovním životě, za své vzalo i jeho soukromí. V roce 2007 se dramaticky rozvedl s bývalou ženou Afton Smith, která po něm vyžadovala vysoké alimenty ve výší 900 tisíc dolarů.

Obrovskou sumu byl Fraser schopný platit šest let, poté se obrátil na soud, protože nevydělával dost peněz. Smith ho tehdy obvinila z podvodu, ale soud rozhodl ve prospěch umělce a výši dávek snížil.

Velký comeback

Do víru hollywoodského dění se pomalu začal vracet okolo roku 2018, kdy si zahrál například v seriálu Trust nebo po boku Morgana Freemana a Johna Travolty v thrilleru Ztracená minulost (2019). Opravdovou „renesanci“, jak návrat Frasera nazývají fanoušci, zažil až minulý rok na benátském festivalu s oceňovaným psychologickým snímkem Velryba.

Právě za film Darrena Aronofského si na premiéře od diváků vysloužil šestiminutový potlesk ve stoje. Letos v březnu za něj dostal také Cenu Akademie. „V téhle branži jsem začal už před 30 lety a nebylo to pro mě jednoduché. Chci říct pouze, že děkuji za toto uznání,“ poděkoval emotivními slovy v živém přenosu.

Zdroje: Upworthy, Style, ČSFD, ABC News

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.