Muž nekonečných schopností Chuck Norris slaví narozeniny. Od fanoušků schytal kritiku za kontroverzní názory

Petr Stoško
Foto: CBS

O Chucku Norrisovi koluje po internetu tisíce neuvěřitelných vtipů. Co ale vlastně víme o skutečném Chucku Norrisovi? Tento herec dnes slaví 82. narozeniny a my jsme si pro vás o něm připravili několik zajímavostí.

1. Chuckův původ

Chuck Norris se narodil irské matce a indiánskému otci z kmene Čerokíů, který byl navíc i veteránem z druhé světové války. Hercův skutečný původ se později odráží i v postavě Cordella Walkera v seriálu Walker Texas Ranger, který má také indiánské předky.

2. Přátelství s Brucem Lee

Velmi dobrým přítelem Chucka Norrise byl Bruce Lee. Chuck a Bruce spolu mimo kamery nikdy nebojovali, což jim jejich studenti, kamarádi a známí neustále předhazovali. Každého zajímalo, kdo by vyhrál, ale Chuck s Brucem o tom nikdy nechtěli ani slyšet. Vážili si svého přátelství, a kromě souboje před kamerou spolu i trénovali jako sparring partneři.

3. Chuck v armádě

V roce 1958 narukoval do armády a byl převelen do Jižní Koreje na základnu Osan, kde se seznámil s bojovými uměními. Během svého působení v Koreji získal černý pás v karate a hnědý pás v judu. Seznámil se i s korejským taekwondem, které si také velmi oblíbil.

4. Slavní studenti

Poté, co se Chuck Norris vrátil z armády, otevřel si v Kalifornii školu bojových umění. Mezi jeho nejslavnější studenty patřili Steve McQueen, Bob Barker, Priscilla Presley nebo Marie Osmond.

5. Křesťaň Chuck Norris

Chuck Norris je velmi pobožný člověk. Patří mezi konzervativní evangelíky a je velkým odpůrcem potratů. Pro své někdy až kontroverzní názory si čas od času vysloužil od fanoušků tvrdou kritiku. Je odpůrcem Darwinovy evoluční teorie a osobně se angažuje v názoru, že by se na školách mělo vyučovat stvoření života, jak stojí v Bibli.

6. Neporažený šampión v karate

V roce 1968 získal titul mistra světa v karate, který následně dokázal ještě pětkrát obhájit. Během této doby neprohrál jediný oficiální zápas. V roce 1974 odešel do sportovního důchodu jako šest let neporažený šampion.

7. Vlastní bojový styl

V roce 1990 vytvořil Chuck Norris svůj vlastní bojový styl Chun Kuk Do (univerzální cesta), který vychází z korejského stylu tangsudo v kombinaci s ještě několika dalšími bojovými technikami z jiných bojových stylů. Kromě Chucka Norrise vlastní černý pás i jeho bratr Aaron Norris, který se jako režisér, producent a scénárista podílel na mnoha filmech a seriálech s Chuckem Norrisem.

Zdroje: Mental Floss, Thrillist, Century Matrial Arts, Christianity Daily

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.