Kvíz: Přiřaďte správně písně k českým filmům a seriálům, ve kterých zazněly

Šíleně smutná princezna / Foto: Filmové studio Barrandov

K mnoha českým filmům neodmyslitelně patří jejich písně, které si prozpěvují lidé už po generace. Kdo by neznal písně jako Řekl lásko má já stůňu, Pátá nebo třeba Kujme pikle, že? A jak se vyznáte v další české filmové hudbě? Zkuste si náš kvíz.

Filmy jsou často proslulé nejen svým dějem, ale i nezapomenutelnou hudbou, která v nich zazněla. Stejně tak filmy české. Mnohé písně z nich se staly součástí naší kultury. Kdo by například neznal a nemiloval písně z filmů Starci na chmelu, Kdyby tisíc klarinetů či Limonádový Joe. Prvním českým filmovým muzikálem se však stala veselohra režiséra Alfréda Radoka Divotvorný klobouk z roku 1952, natočená podle dramatu Václava Klimenta Klicpery.

Dalším příkladem jsou filmy jako Noc na Karlštejně, Thrák či Rebelové, které rovněž nabídly písně, jež se silně zapsaly do našeho povědomí. Rebelové například přináší do českého prostředí rock’n’rollové rytmy a písně jako Š-š-š nebo Pátá, které připomínají éru 60. let a zůstávají populární nejen díky filmu, ale i jejich chytlavé melodii.

Tyto filmy a jejich písně jsou příkladem propojení filmového umění s hudbou, která dokáže podtrhnout náladu a zároveň ovlivnit celou generaci diváků. Nezapomínejme ale ani na mnohé pohádky, z nichž si písně prozpěvují celé generace. Mnoho jich nabízí třeba pohádky Princezna ze mlejna, Až přiletí čáp, královno nebo Šíleně smutná princezna.

Šíleně smutná princezna

Poznáte české filmy nebo seriály podle písní?

Zkuste si náš kvíz!

1 / 14

Z jakého českého seriálu je píseň Můj čas, kterou zpívá trojice Hana Zagorová, Stanislav Hložek a Petr Kotvald?

2 / 14

Z jakého filmu pochází píseň Severní vítr, kterou složili Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák?

3 / 14

V jaké české komedii zazní píseň Sladké mámení?

4 / 14

V jakém filmu zazněla píseň s textem „Arizona, Arizona, to je pravých mužů zóna, karty šustí, kulky bzučí, krávy cituplně bučí, cítím se v té pohodě jako ryba ve vodě…“?

5 / 14

V jaké pohádce zní píseň Slza z tváře padá?

6 / 14

V jakém českém seriálu zní písnička, ve které se zpívá: „Stotisíckrát o tom snil každý z nás a pak se stal dospělým, jak šel čas…“?

7 / 14

V jaké české pohádce zazněla píseň Statistika, ve které se zpívá, že je to opravdu nuda…?

8 / 14

V jakém českém filmu zazněla píseň Ten kdo nedumá?

9 / 14

V jakém filmu zní píseň s textem „Ani k stáru, ani k stáru, ani k stáru, nemám o životě páru, nemám páru…“?

10 / 14

V jakém českém filmu zazněl text písně „Cizími slovy ti jedna z nich poví, jak muži se loví buď pan admirál nebo král…“?

11 / 14

Pro jaký televizní seriál v roce 1968 původně vznikla dnes legendární píseň Modlitba pro Martu, kterou zpívá Marta Kubišová?

12 / 14

V jakém filmu zpívají Hana Hegerová a Waldemar Matuška píseň Tak abyste to věděla?

13 / 14

Ve kterém filmu zazní píseň, kde se zpívá: „Tupíruj si dívko vlasy, bez ohledu na počasí. Tupíruj se, neznej bratra, vyžeň účes na tři patra…“?

14 / 14

V jakém filmu zní písnička Znám tu louku voňavou?

Vaše skóre je

Průměrné skóre je 87%

0%

ZKUSTE SI I DALŠÍ KVÍZY:

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.