Kvíz: Jak dobře znáte Vlastu Buriana, legendárního Krále komiků, a jeho nezapomenutelnou filmovou tvorbu?

Michaela Pašková
Foto: Bromfilm

Vlasta Burian je osobností, kterou netřeba dlouho představovat. Byl hercem, který si vysloužil přezdívku Král komiků, režisérem, zpěvákem a sportovcem, jenž jako brankář dokonce chytal za Spartu. Velký mecenáš sportovců postavil své herectví na neustálé improvizaci, černém humoru a satiře. Vyzkoušejte si prostřednictvím našeho kvízu, jak na tom jste se znalostí filmové tvorby tohoto velikána.

Celým jménem Josef Vlastimil Burian se narodil do rodiny krejčího a ochotníka v roce 1891 v Liberci. Přestože jeho otec byl nejprve proti tomu, aby rozvíjel své bavičské umění, po účasti na jednom z jeho vystoupení v hospodě od svého negativního postoje upustil. Vlivem jeho rozhodnutí mohli diváci a publikum v divadlech plnými doušky po několik let prožívat improvizační éru Vlasty Buriana.

Nikdo nikdy nevěděl, co z něj vypadne, díky čemuž všechna jeho divadelní představení byla unikátní. Filmoví režiséři neměli vlivem jeho přítomnosti na place poslední slovo, což diváci milovali.

Ačkoliv od úmrtí tohoto velikána uplynulo už přes 60 let, jeho tvorba neumírá a i po letech si mezi mladou generací nachází své příznivce. Na Kinoboxu se například jeho snímkek Ducháček to zařídí vysloužil krásných 83 %, přičemž další pověstná komedie U pokladny stál je na tom se svými 83 % stejně.

„Klasicky úžasný Burian. Není a asi už nebude jiného herce, který by z takhle jednoduchého příběhu dokázal udělat takový komediální koncert. A závěrečná scéna vstoupila do dějin,” píše jeden z hodnotících o druhém zmňovaném filmu, přičemž další je podobného názoru. „Slavná česká komedie, stále živá se skvělým Vlastou Burianem a Václavem Tréglem.”

Jste na tom dobře se znalostí jeho filmové tvorby, která ani po letech neomrzí?

U pokladny stál

Kvíz: Jak dobře znáte Vlastu Buriana, legendárního Krále komiků, a jeho nezapomenutelnou filmovou tvorbu?

Vyzkoušejte si náš kvíz.

1 / 10

Postava Antona Špelce, ostrostřelce se živí čím?

2 / 10

Který z jeho filmů začíná výměnou kufru?

3 / 10

Který z uvedených filmů režíroval?

4 / 10

Doplňte legendární hlášku:

„V dívčí válce řádily nejvíce...”

5 / 10

Ve kterém filmu recitoval Baladu o deliriu tremens?

6 / 10

Jakou roli ztvárnil ve filmu To neznáte Hadimršku?

7 / 10

V jaké pohádce hrál?

8 / 10

Ve svém prvním filmu se objevil v roce 1923. Který to byl?

9 / 10

V jakém prvním filmu si po válce zahrál?

10 / 10

Jaká byla jeho poslední role?

Vaše skóre je

Průměrné skóre je 65%

0%

ZKUSTE SI TAKÉ NAŠE DALŠÍ KVÍZY:

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.