Ďábelsky rafinovaný Hugh Grant v nejděsivější roli své kariéry. Kam se na něj hrabe Hannibal Lecter

Eva Lenská včera
Foto: Bontonfilm

Přichází šířit slovo boží, aniž by tušily, že nejtěžší zkouška víry je teprve čeká, až překročí práh domu pana Reeda. Zazvonit na zvonek a přijmout jeho pozvání na koláč se ukáže jako ten nejhorší nápad, ač venku hřmí a leje. Skutečné prozření přichází ve chvíli, kdy se za dvěma mormonkami zavřou dveře. Pak začíná smrtící hra na kočku a myš. A její stvořitel Hugh Grant je v ní rafinovaný jako nikdy předtím. Přímo ďábelsky rafinovaný, což již brzy ukáže divákům v hororovém thrilleru Heretik (Heretic).

Koláč s příchutí zla

Coby přátelský pan Reed nabízí ve filmu Heretik Hugh Grant dvěma mladým misionářkám útočiště před lijákem a ochotně je zve na borůvkový koláč své ženy, který voní až ven. Myslet si, že za zdmi nenápadného domu na předměstí čeká peklo, nemají sestry Paxton (Chloe East) a Barnes (Sophie Thatcher) důvod.

Aspoň do chvíle, než vyjde najevo, že žádná paní Reedová není a že encyklopedické znalosti jejich na první pohled neškodného hostitele jsou až děsivě ohromující. Dostupně jim dochází, že uvízly ve spárech někoho, kdo se nezdráhá zajít do naprostých krajností. A že má-li přijít vysvobození, musí se z Reedovy pasti dostat samy.

ČTĚTE TAKÉ: Recenze: Venom: Poslední tanec je našlapaný akcí, humorem i emocemi a je důstojným zakončením celé trilogie

Druhý Hannibal Lecter

„Spojení hororu a psychologického thrilleru mi přišlo fascinující,“ řekl Hugh Grant. „Myslím, že se mi poměrně rychle podařilo najít dobrý způsob, jak pana Reeda uchopit. Vnímal jsem ho jako takového správného vysokoškolského profesora – ten typ, který občas trochu šokuje, ale dělá z teologie zábavný předmět,“ popsal svou postavu britský herec, který se na ni připravoval nejen studiem náboženství, ale i případů sériových vrahů a vůdců sekt, aby zjistil, co je k páchání zla vedlo.

Výsledkem je šarmantní sociopat, který se stejným zaujetím rozvíjí hluboké myšlenky o životě jako o Laně Del Rey, Monopolech nebo fast foodu a ve své genialitě si v ničem nezadá se sériovým vrahem a kanibalem Hannibalem Lecterem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kvíz: Jak dobře znáte filmovou sérii Fantomas?

Film z dílny tvůrců úspěšného hororu Tiché místo

Propracovaná sonda do temného labyrintu Reedovy mysli je dílem režiséru Scotta Becka a Bryana Woodse. Tvůrčí duo má na kontě hned několik nejděsivějších snímků uplynulé dekády včetně Tichého místa, jež ocenil i samotný král žánru Stephen King, který film označil za „mimořádné dílo“. Oceňovaný horor Tiché místo měl úspěch i u nás, na Kinoboxu se dočkal skvělého hodnocení 76 %. Beck a Woods se mimo jiné podíleli i na hororovém seriálu 50 States of Fright, který má na Kinoboxu slušné hodnocení 67 %.

Volba obsadit Hugha Granta byla přitom pro oba filmaře jasná od začátku, přestože zahrát si podmanivého pana Reeda chtěly desítky jeho neméně slavných kolegů. „Hugh se nenápadně stal jedním z nejlepších charakterových herců současnosti. A jako každý skvělý herec úplně ovládne každý snímek, ve kterém se objeví,“ je přesvědčený Beck.

Ďábelsky rafinovaného Hugha Granta si budete moci v temném hororovém thrilleru Heretik vychutnat v českých kinech od 21. listopadu.

Zdroj: Tisková zpráva Bontonfilmu, Kinobox

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.