Postapokalyptický velkofilm od režisérů Avengers mí první trailer. Hvězdně obsazené sci-fi se pokusí dobýt Netflix

Foto: Netflix

Anthony a Joe Russoovi, kteří se nejvíce proslavili filmy Avengers: Infinity War a Avengers: Endgame a pro Netflix v Praze natáčeli akční thriller The Gray Man, opět brzy předvedou, že umí vytvářet nezapomenutelná filmová díla. V jejich očekávané sci-fi novince Pasáž (The Electric State), která bude plná robotů a všudypřítomného šrotu, zazáří Millie Bobby Brown po boku Chrise Pratta a oscarového Ke Huy Quana.

Bratři Anthony a Joe Russoovi to s natáčením sci-fi snímku The Electric State, který se až s teaserem dočkal českého názvu Pasáž, neměli vůbec jednoduché. Práva původně patřila studiu Universal Pictures, které se ovšem rozhodlo, že film neuvede v kinech, přičemž právě v tomto bodě vstoupil do hry Netflix. První klapka padla v říjnu 2022, ale hned v listopadu následkem smrti jednoho člena štábu bylo natáčení pozastaveno. Nakonec herecké obsazení poslední scénu natočilo letos v únoru.

Čtenáři milovaná předloha

Předlohou retro futuristického sci-fi filmu Pasáž, o jehož scénář se postarali Christopher Markus a Stephen McFeely, je děsivý dystopický svět švédského umělce Simona Stålenhaga. Jedná se o výtvarníka, který se specializuje na tzv. retrofuturismus, což je umělecký směr spojující retro design s futuristickou vizí. Většina jeho děl byla zpočátku k dispozici online, než byla později uvolněna k prodeji v knihách.

Jeho první dvě knihy Tales from the Loop (české vydání pod názvem Smyčka) a Things from the Flood se zaměřují na stavbu supermasivního urychlovače částic. Řada médií zejména první knihu přirovnávalo k megahitu Stranger Things.

Nás ovšem nejvíce zajímá třetí kniha The Electric State, která ve slovenském vydání vyšla pod názvem Pasáž. Zřejmě nyní uhádnete, proč Netflix svou připravovanou novinku vydá právě pod tímto názvem a nepokouší se o nějaký šílený překlad, kterému by se diváci vysmívali. Čtenáři na Databázi knih Pasáži udělili neuvěřitelných 92 %, což se jen tak nevidí. Není tedy divu, že se dočkáme její filmové verze.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: FINÁLE STRANGER THINGS SE BLÍŽÍ. BUDE TEMNĚJŠÍ, AKČNĚJŠÍ A PŘIPRAVTE SE NA VELKOLEPÉ ROZLOUČENÍ S UPSIDE DOWN 

O čem bude sci-fi snímek Pasáž pojednávat?

Pasáž nás přivede do alternativní retro-futuristické verze 90. let, kde ve Spojených státech došlo k naprostému kolapsu společnosti. Ačkoli lidstvo přežilo vzpouru robotů, následky války jsou všude viditelné. Přeživší lidé neumí existovat bez technologie podobné VR, která jim pomáhá uniknout ze skutečného světa tím, že je napojuje na globální vědomí a umožňuje jim hrát hry. Roboti, kteří připomínají maskoty a kreslené postavičky a dříve pokojně složili lidem, jsou nadobro zapovězeni.

Hlavní postavou je osiřelá teenagerka Michelle v podání Millie Bobby Brown, které se jedné noci život vzhůru nohama obrátí poté, co ji navštíví žluťák Cosmo. Záhadného robota, který je k ní milý, zřejmě ovládá Christopher, její geniální mladší bráška, o němž si myslela, že je mrtvý. Michelle je odhodlaná svého milovaného sourozence najít, a proto se s Cosmem vydává na cestu napříč americkým jihozápadem.

PSALI JSME TAKÉ: VYSVĚTLENÍ FILMU DÍRA 2: VE SKUTEČNOSTI NEJDE O POKRAČOVÁNÍ PRVNÍHO DÍLU. PŘIPOMÍNAT MŮŽE SPOLEČNOST V DOBĚ COVIDU 

Pasáž
Foto: Netflix

Neochotně se brzy spojí s podřadným pašerákem Keatsem, jehož ztvárnění se ujal Chris Pratt, a jeho moudrým robotickým pomocníkem Hermanem, jemuž hlas propůjčil americký herec Anthony Mackie, který ve světě Marvelu působí jako Falcon. Když se neochotní spojenci vydají do Zóny vyloučení, což je zazděný kout v poušti, v němž se nachází roboti v exilu, začnou zjišťovat, že síly, které se postaraly o Christopherové zmizení, jsou zlověstnější, než čekali.

Vydařený teaser

Teaser k filmu Pasáž ukazuje, jak se bratři Russoovi snaží spojit svůj úspěšný vzorec aplikovaný v jejich Marvel titulech s materiálem, který je pro Netflix přívětivější. Své marvelovské instinkty však zcela neopustili. Trailer je epický, zároveň místy humorný a ukazuje svět vybudovaný kolem postav stejně jako samotné hvězdy. To by mohlo znamenat, že se Netflix nebrání případné franšíze. Vzhledem k tomu, že bratři jsou spojeni s chystanými marvelovkami Avengers: Doomsday a Avengers: Secret Wars, mohli by se na pokračování Pasáže podílet jen jako producenti.

Herecké obsazení

Jak už bylo zmíněno, hlavní role se ujala Millie Bobby Brown, kterou můžete znát jako Jedenáctku ze Stranger Things. Je otázkou, jestli je její obsazení vzhledem k dřívějšímu spojování autora knižní předlohy s vlajkovou lodí Netflixu zcela náhodné. Dříve či později to určitě zjistíme. Po jejím boku se objeví Chris Pratt, kterého můžete znát ze Strážců galaxie, a Ke Huy Quan, jenž obdržel Oscara za svůj výkon v akčním sci-fi Všechno, všude, najednou. Dále Giancarlo Esposito, Jason Alexander, na Oscara nominovaný Stanley Tucci a Woody Norman. V originále robotům hlasy propůjčí Woody Harrelson, Brian Cox, Jenny Slate, Alan Tyduk a zmiňovaný Anthony Mackie.

Retro futuristický sci-fi film Pasáž Netflix uvede 14. března příštího roku.


Zdroje: Netflix, Netflixer, Databáze knih, Screen Rant

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.