Aneta, jeden z nejkontroverznějších kriminálních případů v Česku míří do kin. Deset let od sebevraždy, které nikdo nevěří

Eva Lenská
Foto: Donart Film

Třiadvacetiletá Aneta Rodová spáchala sebevraždu třinácti ranami nožem. Je něco takového ale vůbec možné? Bohužel nejde o horor, nějaké sci-fi či smyšlený příběh. Jde o oficiální závěr české policie. A také o příběh snad nejkontroverznějšího kriminálního případu, který se odehrál před deseti lety. Dokument Aneta, který míří do kin, přinese nové a naprosto zásadní informace, které mohou znamenat zásadní zvrat v celé kauze.

O čem je dokument Aneta?

Aneta vydechla naposled 20. září 2014 a podle policie si za svou smrt mohla sama. Spáchala sebevraždu a podlehla následkům třinácti ran nožem, z nichž několik mířilo přímo na srdce. Policie svým vyjádřením šokovala nejen její rodinu a přátele. Po letech se případ rozhodli oprášit zkušení dokumentaristé. Spousta otázek totiž zůstala nezodpovězena.

ČTĚTE TAKÉ: Nezapomenutelná podívaná: Mnoha cenami ověnčený a diváky opěvovaný snímek Tár s Cate Blanchett míří na Netflix

Zoufalá matka, která přišla o jediné dítě a nemůže jít dál, dokud nezjistí pravdu. Svědci nesmyslné smrti, kteří zápolili s výpadky paměti a měnili svou verzi příběhu, a přátelé, kteří s odstupem času dělají, jako by ta mladá a půvabná dívka nikdy neexistovala. Zaslouží si Aneta Rodová takový odkaz? Ne. Pozůstalí mají právo znát pravdu.

Nabízí se také otázka, jakou roli v případu hrál milostný trojúhelník, mafie, drogy a tajemný Libanonec? Aneta se totiž v osudný den vydala spolu s kamarádkou Kateřinou a jejím partnerem Ahmadem do jeho bytu v pražských Letňanech. Dívka se v té době rovněž rozešla se svým přítelem Jakubem. Podle zpráv se policie svědků vůbec nevyptávala na detaily.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Skandál P. Diddyho: Údajné vraždy pro Beyoncé, hromada nechutných obvinění a dokument od Netflixu

Mnohaleté natáčení a znovuotevření případu

„Čím hlouběji jsme šli, tím víc nejasností se začalo vynořovat. Tento příběh je tragický z jakéhokoli úhlu, protože to celé nedává rozum. Celý případ je plný otázek, které dosud nebyly zodpovězeny,“ řekl v tiskových materiálech k filmu režisér Jiří Sádek. Ten na dokumentu pracoval spolu s kameramanem Tomášem Kotasem, producentem Jiřím Tučkem a autorem námětu Petrem Konečným.

Nezávisle, po své vlastní linii a za pomoci globálně uznávaných britských, kanadských, amerických a francouzských expertů filmaři mapovali, jak Aneta údajně přišla o život. Vycházeli z rozsáhlé dokumentace, podnikli vlastní vyšetřování i rekonstrukci činu. Tím pádem se natáčení dokumentu protáhlo na dlouhých 5 let.

„Chtěli jsme mít jistotu, že naše analýzy a závěry budou podložené nezávislými a objektivními odbornými posudky. Poskytli nám cenné vhledy a pomohli nám lépe porozumět technickým a vědeckým aspektům případu. Zároveň poukázali na spoustu chyb, které během vyšetřování nastaly,“ vysvětlil zapojení zahraničních odborníků režisér Sádek. Zjištěné informace, které tvůrci sesbírali a zdokumentovali, mohou vést ke znovuotevření případu. Usiluje o to matka zemřelé, Anna, která však podle dokumentaristy bojuje nejen za svou dceru, ale i za vyšší principy.

NAPSALI JSME TAKÉ: Na jejím místě: Snímek inspirovaný skutečným příběhem se soustředí na zkoumání intimních světů a životy dvou žen

Ztracené srdce

Zvláštní nebylo jen to, že si dívka dokázala sama zasadit devět ran do hrudníku, ale i to, že při repitvě, kterou si zaplatila Anetina matka, vyšlo najevo, že zmizelo srdce.

Filmaři mimo jiné nakonec vypátrali, kam se zmíněné srdce ztratilo. „To, že se při repitvě nenašlo srdce, bylo skutečně neobvyklé. To nás zarazilo a do jisté míry i zkomplikovalo hodnocení celého případu z hlediska rozlišení, zda šlo o vraždu či sebevraždu,“ uvedl doc. MUDr. et MUDr. Alexander Pilin, CSc., dokumentaristy přizvaný lékař z Ústavu soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze.

To ale není vše, diváci v kinech se však podobných překvapivých detailů dozví mnohem více. Tvůrci ostatně slibují, že žádný český dokumentární film ještě nebyl tak napínavý a šokující současně.

Šokující dokument Aneta má v českých kinech premiéru 7. listopadu.

Zdroj: Donart film, Novinky

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Dita Peterková

    Máte v článku nesmysl.Aneta se rozhodně v den své smrti nevrátila do SVÉHO bytu,byt patřil panu Ahmadovi a krátce po tragédii ho prodal.

    1. Eva Lenská

      Omlouvám, se, už jsem to opravila. Psala jsem to pozdě v noci a u zdroje, ze kterého jsem čerpala mi uteklo slovo "jeho" byt. Určite to nebylo záměrně.