Velmi zdařilá komedie a atypický zážitek: Oceněný snímek o znetvořeném muži, který nadchl festivalové diváky, teď míří do kin

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Máte-li rádi psychologická dramata či temné komedie, můžete v říjnu vyrazit do kina na film Jiný človek (A Different Man), který líčí příběh těžce znetvořeného muže, který dostane šanci na nový, lepší život. Po kompletní chirurgické rekonstrukci, která z něj udělá „Jiného člověka“, však paradoxně zjistí, že dřív mu možná bylo líp.

Edward (Sebastian Stan) je živořící herec, kterému k příležitostným rolím pomáhá především jeho vážnou chorobou znetvořený obličej. Na to, že se na něj většina dívá jako na zrůdu, si už dávno zvykl, přesto je rád, že existují lidé, kteří se víc zajímají o jeho povahu než o jeho podobu. Taková je například trochu výstřední sousedka Ingrid (Renate Reinsve), začínající divadelní režisérka, jejíž ambicí je napsat hru o Edwardovi a jeho životě.

Ten se radikálně změní, když se Edward rozhodne podstoupit experimentální chirurgický zákrok, který slibuje, že se stane „jiným člověkem“. A to doslova. Operace se vydaří nad očekávání a Edward rázem vypadá jako úplně obyčejný Američan středního věku. Brzy však zjišťuje, že ztráta výjimečnosti, byť okolím vnímané spíše negativně, mu schází víc, než by čekal. Změna, která měla být k lepšímu, ho vyšle na životní dráhu, jež končí ve stanici „Všechno je špatně“.

ČTĚTE TAKÉ: JENNIFER LOPEZ CHYSTÁ DALŠÍ FILM PRO NETFLIX. PO AKČŇÁKU A SCI-FI SE OPĚT VRACÍ K ŽÁNRU, KTERÝ JÍ JDE NEJLÉPE

Jiný člověk
Foto: A24

Temná komedie režiséra Aarona Schimberga se stala festivalovým hitem letošního Sundance a Berlinale. Snímek byl však uveden i na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech a podle synopse jde o geniálně obsazený thriller, prodchnutý zneklidňující groteskností, který zaujme nejen milovníky tvorby Lynche a Cronenberga. Na ČSFD si vysloužil skvělé hodnocení 76 %.

„Úžasná filmařina, která má (doslova) ksicht a umí pracovat s režijní taktovkou precizně, silně a originálně. Budu se opakovat po jiných, ale jména jako Lynch, Cronenberg, Gilliam, Polanski i Burton se vám při sledování tohoto snímku budou v hlavě objevovat. Smíchejte styly a formy těchto režisérských velikánů a dostanete blend v podobě A Different Man, který si bere z jejich filmů to nejlepší, ale nabízí celistvý a atypický zážitek s notnou dávkou mystéria, absurdního humoru, existencialismu, ale i hledání sebe sama,“ napsal o filmu jeden z nadšených účastníků karlovarského festivalu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: POVZNÁŠEJÍCÍ A VTIPNÉ DOBRODRUŽSTVÍ PLNÉ EMOCÍ: DO ČESKÝCH KIN MÍŘÍ ANIMÁK ROZZUM V DIVOČINĚ, KTERÝ BODOVAL I NA FESTIVALU V TORONTU

Jiný člověk
Foto: A24

„Velmi zdařilá nezávislá komedie sice vzdáleně připomene Cronenbergovy body horrory, ale zároveň pracuje s motivem proměny lidského těla úplně odlišným způsobem. Film má v sobě dostatek odlehčujícího humoru a znetvořené postavy zde vyznívají jako svérázní sympaťáci s nezaměnitelným projevem,“ pokračoval další.

Herec Sebastian Stan dostal za roli Edwarda Stříbrného medvěda na prestižním Berlínském filmovém festivalu. „Málokdy narazíte na scénář, u kterého netušíte, co vás překvapí na další stránce. Říkal jsem si, že jestli tenhle princip překvapení dokážu přenést i do svého výkonu, bude to zajímavé,“ uvedl.

Snímek Jiný člověk má v českých kinech premiéru 3. října.

Zdroj: Tisková zpráva CinemArtu, KVIFF, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.