Netflix má nový akční hit, který je podle recenzí potěšením nejvyšší jakosti. Kráčí až na hranici přehnanosti, ale nikdy ji nepřekročí

Michaela Pašková
Foto: Foto: Allyson Riggs/Netflix

Nový americký akční snímek Rebel Ridge, který aktuálně na českém Netflixu kraluje ve sledovanosti TOP 10, se nejenom může pochlubit velmi pěkným hodnocením od kritiků, ale podařilo se mu něco nevídaného, a to převrátit subžánr thrillerů o pomstě. Ze všech filmových žánrů je sledování thrillerů o pomstě asi nejuspokojivější, protože na začátku divák prožívá křivdu společně s hlavním hrdinou a následně se těší z jeho nastolování spravedlnosti.

Při sledování vykonávání pomsty je zdánlivě nemožné necítit uspokojení. Z tohoto důvodu je nový akční thriller Rebel Ridge pro diváky atraktivní podívanou. Kromě známých prvků thrillerů o pomstě se však novinka pokouší vyrýt vlastní identitu tím, že zajímavým způsobem převrací tradiční žánrové konvence.

Zpočátku se film odvíjí jako typický thriller o pomstě, kdy je hned v úvodu bývalý mariňák Terry Richmond sražen policejním autem během toho, co jede na kole složit kauci za bratrance. Policisté mu samozřejmě peníze okamžitě zabaví, přičemž už v tomto momentě jde z Terryho chování poznat, že není běžným civilistou.

Možnost násilí se neustále vznáší ve vzduchu, ale Terry se nechová jako typický hlavní hrdina z akčních bijáků a thrillerů o pomstě. Nedrží se chvíli zpátky, aby všem pak názorně předvedl, co dovede. Nezůstává za ním zástup mrtvých těl. Namísto toho je vypočítavý, a přestože pociťuje hněv, nikdy nedovolí, aby ho zaslepil.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: MISTRNÁ CHOREOGRAFIE AKČNÍCH SCÉN A DRSNÉ BITKY. NA NETFLIX MÍŘÍ THRILLER ZE STÍNŮ

Rebel Ridge
Foto: Allyson Riggs/Netflix

„Je to chytré, napínavé, a přesto se to nikdy nezvrtne v nesmysl s vysokým počtem těl. Snímek kráčí až na samou hranici přehnanosti, ale nikdy ji nepřekročí,” říká o Rebel Ridge jeden z kritiků na Rotten Tomatoes, kde si od nich novinka vysloužila neuvěřitelných 95 %. Kritici nechválí pouze herecký výkon Aarona Pierreho, ale rovněž nešetří chválu na Jeremyho Saulniera, který se postaral o scénář a režii novinky.

„V dnešní době se akční filmy nesnaží být (nebo nechtějí být) příliš chytré, natož nepříjemně realistické. Ale Saulnier ze všech sil vytvořil jedinečné dílo s poselstvím,” uvádí jeden z kritiků na adresu novinky. „Saulnier opět jednou předvádí své mistrovství v minimalistické akci. Vyždímává spoustu intrik i z těch nejnepatrnějších scén,” píše jiný.

Rebel Ridge
Foto: Netflix

Diváci se svými 71 % sice až tak pozitivní nebyli, ale i tak se jedná o skvělé hodnocení. Shodli se ovšem na tom, že si Rebel Ridge od některých diváků vysloužilo negativní hodnocení právě kvůli chybějícímu nikdy nekončícímu zabíjení.

PSALI JSME TAKÉ: SRPNOVÉ DNO NETFLIXU: AKČNÍ KOMEDIE, KTERÁ JE SPÍŠ K PLÁČI, HOROROVÁ BÍDA A DALŠÍ KOUSKY, JIMŽ SE RADĚJI VYHNĚTE 

„Akční stránka byla skvělá a do puntíku vygradovaná. Hlavní hrdina je chytrý a sympatický. Souboje s minimem zvukových efektů jsou jedny z nejrealističtějších, jaké jsem kdy ve filmu viděl. Prostě vypadají tak reálně. Takhle si představuji, že by měl vypadat skutečný boj zblízka. Fantastický film,” uvádí jeden z nich. „Úžasný thriller, který nepřestává překvapovat,” zmiňuje další.

„Rebel Ridge je jednoduše jeden z nejlepších filmů letošního roku,” prohlašuje o novince DJ Duran z InSession Film. Podobného názoru je i Petr Navovy z Pajiba, který o snímku říká: „Jeden z nejlepších akčních thrillerů poslední let. Měli byste si ho okamžitě pustit.”

Pokud bychom se podívali, jak si snímek vede u nás, viděli bychom na Česko-Slovenské filmové databázi slušných 64 % a označení zlehčený „Rambo nové doby”.

„Trailer dost klame tělem, nicméně snad nikdo, kdo zná ostatní kousky od Saulniera, nemohl čekat, že z té (tady už několikrát zmiňované) „rambovské” premisy vznikne nějaký akční výplach. Kdepak, tohle je poctivý, pozvolný, nezřídka až procedurální napínák, který se může opřít o super casting (Aaron Pierre tu je vyloženě boží!), sebevědomou režii, minimalistickou hudbu, která poctivě tepe v těch správných momentech, a hlavně o vypilovaný scénář,” píše na adresu filmu jeden z diváků, který v závěru své recenze uvádí: „Saulnier prostě zůstává svůj a dokázal mě přikovat k obrazovce od první do poslední minuty. Rebel Ridge je autorské žánrové potěšení nejvyšší jakosti.”


Zdroje: ScreenRant, Rotten Tomatoes, InSession Film, Pajiba, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.