Snímek o jednom z nejznámějších českých vrahů válcuje Netflix. Podle recenzí je však zatěžkávací zkouškou a záměrně neuspokojivý

Eva Lenská
Foto: Vernes

Filmy o skutečných zločinech a jejich pachatelích diváky evidentně zajímají. Důkazem je i fakt, že česko-slovenský snímek Lesní vrah ihned po uvedení ovládl TOP 10 nejsledovanějších filmů na Netflixu a okupuje její první příčku. Stojí ale vůbec za zhlédnutí? Podívejme se spolu na pár recenzí.

O čem je Lesní vrah, který je právě na Netflixu?

Snímek se soustředí na Viktora Kalivodu, který zavraždil v roce 2005 v lese tři náhodné kolemjdoucí. Proto se mu také přezdívá Lesní vrah. Zajímavé je, že pracoval jako policista, vyhrál v soutěži Chcete být milionářem a měl nadprůměrně vysoké IQ. K jeho koníčkům patřilo například čtení detektivek.

Případu se dostalo velké pozornosti nejen proto, že měl v plánu vystřílet pražské metro, ale i proto, že svůj motiv nikdy pořádně neprozradil, ač se k zabíjení přiznal. Jeho postava se tak ve filmu stává plátnem, na které si diváci mohou promítnout své vlastní obavy, úzkosti a zlé úmysly. Jak to s ním dopadlo? Když ho zatýkali, nestavěl se na odpor. Vůbec neprojevoval lítost. Nakonec byl odsouzen na doživotí a 26. září 2010 spáchal ve valdické věznici sebevraždu.

ČTĚTE TAKÉ: CO DÁL? BUDOUCNOST PODLE BILLA GATESE: MILIARDÁŘ NA NETFLIXU PROZRADÍ, CO LIDSTVO ČEKÁ, A NAVRHNE MOŽNOSTI ŘEŠENÍ CHUDOBY

Lesní vrah.
Foto: Vernes

Recenze na film Lesní vrah

Film nepatří zrovna k tomu nejlepšímu, co česko-slovenská kinematografie nabízí. Na Netflixu však okamžitě zabodoval, z čehož se může těšit jak režisér Radim Špaček, tak představitel hlavní role Michal Balcar. Na Kinoboxu si však Lesní vrah vysloužil jen podprůměrné hodnocení 39 %.

Jak Lesního vraha ale hodnotili filmoví kritici? Mojmír Sedláček z Kinoboxu byl poměrně vlídný a udělil filmu hodnocení 60 %. „Lesního vraha není snadné hodnotit číselně ani slovně. Záměrně neuspokojivý film Radima Špačka a Zdeňka Holého je právě takový, jaký být chce – ať už si z toho každý divák či divačka odnesou cokoli. Film o osamělém střelci je v současném společenském klimatu stále poněkud nešťastný, ale rozhodně jej nelze nařknout ze senzacechtivosti,“ napsal o něm.

NAPSALI JSME TAKÉ: DRAMA Z DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY MÍŘÍ NA PLÁTNA KIN. KATE WINSLET V NĚM JAKO VÁLEČNÁ FOTOREPORTÉRKA PŘEDVÁDÍ VELMI SILNÝ VÝKON

Anja Verem z Červeného koberce jasně uvedla, že Lesní vrah je podivné krimi s minimem děje, plochými hereckými výkony a spoustou chyb, a snímek ohodnotila pouhými 20 %. „Poměrně krátký příběh se strašně vleče, je statický a tichý. Němost hlavního hrdiny vyruší až akorát nepřiměřeně hlasité výstřely. Nejvíce však zabolí okaté chyby a nekonzistentnosti, kterých se Špaček a spol. dopustili, protože si prostě nedali záležet, aby byl film věrný k roku, ve kterém se odehrává. A díky tomu tak všechno působí velmi amatérsky, včetně podivně strnulých hereckých výkonů, křečovitých scén a zvláštního střihu,“ doplnila ještě.

„Typickou detektivku nečekejte. Film Lesní vrah je zatěžkávací zkouškou, zejména pro ty méně trpělivé. Tenhle pokus o ponor do hlavy a pocitů antihrdiny si užije vskutku málokdo,“ uvedla Jana Podskalská z Deníku. Ta dala filmu hodnocení 40 %, což také není žádná sláva. Tímto kouskem nejspíš opravdu budete zkoušet svou trpělivost a vlastně se o Kalivodovi nic moc nedozvíte. Naštěstí vám toto nedokonalé dílo plné hluchých míst ukradne jen 78 minut vašeho času.

Zdroj: Vernes, Kinobox, Červený koberec, Deník

Hodnocení na Kinoboxu: 39 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Petr Šraier

    Tenhle film není od MARVEL a ani se nejmenuje "Jak PČR chytala lesního vraha". Ale evidentně to mnozí nepochopili... 🙄👎