Největší akční nářez roku 2024 je konečně ke zhlédnutí online. Velká jízda a zajímavý příběh, hodnotí ho diváci

Foto: Warner Bros

Filmový festival v Cannes letos představil akční dobrodružný sci-fi snímek Furiosa: Sága Šíleného Maxe (Furiosa: A Mad Max Saga) s Anyou Taylor-Joy a Chrisem Hemsworthem v hlavních rolích. Na konci května byl pak film uveden v kinech a nyní se na něj mohou konečně podívat i ti, kteří ho na velkém plátně nestihli. Je totiž ke zhlédnutí online.

Jednou z filmových novinek, která byla letos uvedena na filmovém festivalu v Cannes byl také australský akční sci-fi kousek Furiosa: Sága Šíleného Maxe, v němž si zahráli hlavní role Anya Taylor-Joy a Chris Hemsworth a o režii se postaral George Miller.

Snímek dorazil na svět devět let po debutu trháku Šílený Max: Zběsilá cesta a George Miller opět zvedl publikum ze židle. Na premiéře v Cannes si jeho snímek vysloužil nadšené ovace. Ani přes toto vřelé přijetí a spoustu kladných recenzí, které snímek po uvedení na festivalu dostal, se mu ale v kinech uspět příliš nepovedlo. Nepovedlo se mu dosáhnout ani realisticky nastavených odhadů, které mluvily o zámořském otvíráku s 31 miliony dolarů.

Furiosa: Sága Šíleného Maxe
Foto: Warner Bros

Film Furiosa: Sága Šíleného Maxe v amerických kinech nakonec vydělal 25,6 milionu a stěží porazil animovaného Garfield ve filmu (24,8). Celosvětově pak utržil 58,8 milionu dolarů. Když to srovnáme s 205 miliony dolary v USA a 438 miliony celosvětově, které za první víkend po premiéře ukořistil aktuální hit kin Deadpool & Wolverine, je to jen velice slabý odvar. A tvůrci i herci určitě čekali víc! I přes neúspěch v kinech ale nemůžeme filmu upřít, že jde o zatím největší akční nářez tohoto roku.

Ještě jaké dítě je Furiosa, kterou uhraje Alyla Browne, unesena z oázy Green Place. Padne do rukou velké hordy motorkářů, kterou vede muž jménem Dementus v podání Chrise Hemswortha. Ti se prodírají se Pustinou a narazí na Citadelu, které vládne Nadsmrťák Joe. Zatímco oba tyrani válčí o nadvládu, Furiosa, která mezitím dospěla a do role přišla Anya Taylor-Joy, musí přežít mnoho zkoušek, aby nakonec našla cestu domů. A ta je dost drsná!

Hned po vydání v Cannes se začaly k filmu objevovat recenze. „Vizuálně velkolepá postapokalyptická odysea,“ chválí film Furiosa: Sága Šíleného Maxe například kritička Casey Chong z Casey’s Movie Mania. Diego Batlle z Otroscines pak dodává„Furiosa je čistý adrenalin s oslnivým obrazem a veškerým vizuálním vybavením, které může současná kinematografie poskytnout.“

Po vydání v kinech recenzí přibylo a stále byly vesměs pozitivní. I českým divákům se film líbil. Například na Kinoboxu má Furiosa: Sága Šíleného Maxe pěkných =”719658″. „Immortan Furiosa je výborným doplňkem postapokalyptického světa Šíleného Maxe, která není lacinou kopií viděného ale plnohodnotným, novým filmem. Vizuálně na první pohled umělohmotnější ale zároveň stylovější. Herecky vynikající s hromadou vrstevnatých postav v podání vynikajících herců,“ stojí například v jedné z recenzí.

Další hodnotící pak na webu uvádí: „Je to skvělý úvod do nové ságy (doufám) a vše se obešlo bez šíleného Maxe a před tím je také třeba smeknout. Akce, jedna velká jízda a zajímavý příběh. Známý postapokalyptický svět v nové moderní dimenzi, která mě osobně vzala dech.“

Je až s podivem, že měl film tak špatnou návštěvnost v kinech, když si získal tolik pozitivních ohlasů.  Pokud i vy patříte mezi ty, kteří ho v kinech neviděli, můžete si ho nyní pustit na streamovací platformě Max (dříve HBO Max).

Zdroje: Prima COOL, Rotten Tomatoes,

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.