Jedinečný filmový zážitek a mistrovské dílo, říkají kritici o novince s Hemsworthem. Jde zatím o největší akční nářez tohoto roku

Foto: Warner Bros

Filmový festival v Cannes každý rok nabídne řadu prvotřídních filmů, mezi kterými se mnohdy objeví i nějaký ten nominant na Oscara nebo Zlatý Glóbus. I letos je nadílka poměrně pestrá. Jedním z výrazných snímků je například Furiosa: Sága Šíleného Maxe (Furiosa: A Mad Max Saga) s Anyou Taylor-Joy a Chrisem Hemsworthem v čele obsazení.

O Zlatou palmu letos na filmovém festivalu v Cannes soutěží rovnou 22 různorodých snímků. Jedním z nich je australský akční sci-fi kousek Furiosa: Sága Šíleného Maxe, v němž si zahráli například Anya Taylor-Joy nebo Chris Hemsworth a o režii se postaral George Miller.

Devět let po debutu trháku Šílený Max: Zběsilá cesta George Miller opět zvedl publikum ze židle. Na premiéře v Cannes si jeho snímek minulý týden vysloužil nadšené ovace a šestiminutový potlesk ve stoje. „Děkujeme, že nás máte,“ vzkázal Miller po promítání humorem sobě vlastním do mikrofonu divákům.

ČTĚTE TAKÉ: NEJZAJÍMAVĚJŠÍ FILMY Z CANNES 2024: POHÁDKOVÝ TRIPTYCH S EMMOU STONE, AKČŇÁK S HEMSWORTHEM I JEDEN ČESKÝ ZÁSTUPCE

Tento akcí nabitý filmu, který má našlápnuto k tomu stát se největší akční peckou roku, se odehrává v postapokalyptickém světě před událostmi Zběsilé cesty. Mladá Furiosa, kterou hraje Taylor-Jo, je unesena z oázy Green Place. Padne do rukou velké hordy motorkářů, kterou vede muž jménem Dementus (Hemsworth). Prodírají se Pustinou a narazí na Citadelu, které vládne Nadsmrťák Joe. Zatímco oba tyrani válčí o nadvládu, Furiosa musí přežít mnoho zkoušek, aby nakonec našla cestu domů.

Ihned po premiéře v Cannes se začaly objevovat také první recenze. „Miller inscenuje akci s nadšením a intenzitou filmaře třetiny jeho věku,“ říká například na adresu 79letého režiséra Matt Singer ze ScreenCrush.

„Vizuálně velkolepá postapokalyptická odysea,“ chválí dále film Furiosa: Sága Šíleného Maxe kritička Casey Chong z Casey’s Movie Mania. Diego Batlle z Otroscines pak dodává: „Furiosa je čistý adrenalin s oslnivým obrazem a veškerým vizuálním vybavením, které může současná kinematografie poskytnout.“

TAKÉ JSME PSALI: NEJVĚTŠÍ ÚSPĚCH V CANNES: NOVÝ FILM SE ZOE SALDAÑOU A SELENOU GOMEZ ZVEDL DIVÁKY ZE ŽIDLE A VYSLOUŽIL SI 9MINUTOVÝ POTLESK VE STOJE

Furiosa: Sága Šíleného Maxe
Foto: Warner Bros

Emily Zemler z Observer pak film nazývá vzrušující jízdou, která nikdy nezapomíná na lidské charaktery ve svém jádru, a Leah Sydney ze Showbiz 411 o něm říká, že je epický, chaotický a nadprůměrný.

Leigh Paatsch z Herald Sun pak dokonce tvrdí, že je Furiosa: Sága Šíleného Maxe momentálně lepší než většina akčních filmů na velkém plátně. Na druhou stranu se podle ní nedá srovnávat s ostatními filmy režiséra George Millera v populární franšíze. Podle Iana Sandwella z Digital Spy je to však jedinečný filmový zážitek, který je třeba vidět.

Ve svých hodnoceních se kritici rozhodně shodují na výborné kameře, která poskytuje naprosto epické záběry, stejně jako na vynikajících výkonech Taylor-Joy a Hemswoertha.

Zdroje: Variety, Filmový festival v Cannes, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.