Filmový zážitek roku, který vznikal dlouhých 10 let, se blíží. Amerikánka dorazí do kin už v září

Eva Lenská
Foto: Bioscop

Do českých kin míří nejnovější snímek režiséra Viktora Tauše, který dostal název Amerikánka a je již předem označován za filmový zážitek roku. Tento příběh o dívce, která přestala utíkat, vznikal deset let. V traileru se představí téměř všechny hlavní postavy i pop-punková píseň zpěvačky Annabelle.

Vracíš se na místa. Na místa, kde jsi vyrůstala. Třeseš se. Potíš se. Polykáš. Nemůžeš se vyhnout vzpomínkám. Některý jsou jako pestrý obrazy. Některý jak rány pěstí. Děcák za komunistů. Pěstouni. Pasťák. A pak samet. A svoboda, se kterou nevíš, jak naložit. Stokrát jsi padla. Ale stokrát zase vstala. Nedostali tě. Nebyla jsi na to totiž sama. Měla jsi sebe. A taky naději. Naději, že jednou zdrhneš do Ameriky. Kde na tebe čeká táta. 

ČTĚTE TAKÉ: NEJLEPŠÍ BONDOVKA ZA POSLEDNÍCH 20 LET, PŘITOM BEZ BONDA, OVLÁDLA NETFLIX. NADUPANÝ A NEOTŘELÝ FILM, HODNOTÍ HO DIVÁCI

Snímek o délce 110 minut je vlastně skutečným příběhem desítek tisíc dětí, které vyrůstaly v dětských domovech v komunistickém Československu. Zahráli si v něm Pavla Beretová, Julie Šoucová, Klára Kitto, Lucie Žáčková, Klára Melíšková, Tomas Sean Pšenička, Magdaléna Borová, Vladimír Javorský, Zuzana Mauréry, Zuzana Kronerová a Nikola Trojánková.

„Když jste malá holka a šoupnou vás v socialistickém Československu do dětského domova, když jste sveřepá, když pro vás snazší cesta neznamená lepší cesta, když máte sen, když si vzdorně říkáte Amerikánka, máte jistotu, že vás budou chtít zlomit. Viktor Tauš vypráví skutečný příběh ve filmu, který nepůjde přehlédnout,“ řekl v tiskových materiálech k filmu Michal Reitler, ředitel vývoje obsahu TV Nova.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: DYSTOPICKÉ SCI-FI O SVĚTĚ, KDE MUSÍ BÝT KAŽDÝ KRÁSNÝ, DORAZÍ NA NETFLIX. JE ODRAZEM DNEŠNÍ SPOLEČNOSTI OVLÁDANÉ SOCIÁLNÍMI SÍTĚMI

„Amerikánka je vyprávěna svébytným jazykem, který není recyklátem jiných filmů. Způsob formulace emocí je zde ve vizuálním smyslu kulminací naší spolupráce s Janem Kadlecem, vychází vždy z příběhu, našich naturelů a je živen odvahou dětí, které ve filmu hrají. Smyslem vizuality je zprostředkovat divákovi emoce hlavní hrdinky a smysl jejího příběhu. Obraz je formulací emoce,“ doplnil režisér Viktor Tauš, který již Amerikánku představil divákům v divadle a k filmu napsal 18 verzí scénáře, než byl s tou poslední spokojen.

Amerikánka vypráví svůj příběh netradičním stylizovaným jazykem, který připomíná surrealistický gejzír plný barev, života a snů. Byť ve filmu není jediná realistická scéna, intenzivní pocit reality mysl diváka ani na chvíli neopustí. Nic není skutečné, a přesto je úplně všechno, co na plátně uvidíte, skutečné. Příběh. Postavy. Jizvy. Všechno je autentické. Děti zde hrají opravdové postavy opuštěných dětí, a jelikož jsou samy převážně z dětských domovů, sytí příběhy svých postav vlastními osudy.

Český snímek Amerikánka vstoupí do kin 26. září. Určitě si jej nenechte ujít.

Zdroj: Tiskové materiály Bioscopu

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.