Jeden z nejprobíranějších filmů loňska míří na Netflix. Superhrdinský kousek je podle diváků zločin proti lidskosti

Michaela Pašková
Foto: Warner Bros.

Netflix miluje kontroverze, a proto není divu, že už za pár dní uvede jeden z nejprobíranějších filmů loňského roku. Pokud vás napadl Flash, v němž mnohými nenáviděný Ezra Miller ztvárnil postavu Barryho Allena, tipli jste si správně. Tvůrci filmu zkrátka v mnoha ohledech šlápli vedle, kdy například pomocí archivních záběrů a CGI vrátili do hry oblíbeného herce, jenž zemřel před skoro 20 lety.

Pouhý měsíc před vypuknutím stávky SAG-AFTRA vstoupil do kin snímek Flash, jehož podivná CGI camea jsou přesně tím, čeho se odbory obávaly. Ještě před pár lety působila představa, že budou zemřelé herecké hvězdy pomocí umělé inteligence pro filmová plátna znovu oživovány, jako nehorázné sci-fi. Nyní je to bohužel realitou. Důkazem je cameo Christophera Reeva jako Supermana ve filmu Flash, které spustilo vlnu negativních reakcí na sociálních sítích.

Ačkoli někteří diváci poctu slavnému herci ocenili, ve větší míře se shodli na tom, že se na jeho cameu rozhodli tvůrci vydělat. Jeho fanoušci navíc nezapomněli sdílet archivní video ze starého rozhovoru, v němž herec v podstatě odsuzuje to, čeho se tvůrci Flashe dopustili. Podle Collider během filmového festivalu Sundance potomci Reeva prolomili mlčení, kdy přiznali, že film stále neviděli.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: ZESNULÉ HERECKÉ HVĚZDY OŽIVENÉ POMOCÍ POČÍTAČOVÉ ANIMACE: TVŮRCI FLASHE DOST PŘESTŘELILI A SKLÍZEJÍ KRITIKU

S filmem, který loni na pokladnách kin nezaznamenal žádné vysoké tržby, je navíc spojeno jméno dosti problémového Ezry Millera. Na Rotten Tomatoes kritici filmu udělili 63 %, přičemž se shodli na tom, že to sice není úplně špatný snímek, ale mnoho fanoušků DC od něj bude očekávat daleko víc.

„Flash není bez chyb, ale ty jsou v mnoha filmech tohoto žánru. Přes přeplácané finále plné CGI je to z velké části vynikající superhrdinské dobrodružství,“ uvedl jeden z kritiků, kdy další dodal, že ho potěšil zejména Michael Keaton v roli Batmana.

Diváci se svými 83 % snímek sice až tak špatně nevnímali, ale ve větší míře se shodli na tom, že jim Miller jako Flash lezl na nervy. „Měl jsem pocit, že příběh je dobrý, ale herec, který hrál Flashe, nebyl. V mém žebříčku DC filmů se tohle řadí na spodní příčky,“ psal ve své recenzi jeden z diváků. „Batman a Supergirl tento film hodně táhnou. Konec je podle mě dost špatný. Celkově je to dobré, ale nic extra,“ uváděl další. „Poslední superhrdinský film, který jsem kdy viděl v kině. Asi mě neštval tolik, jako mé kamarády, ale škoda je napáchána,“ komentoval jiný.

PSALI JSME TAKÉ: NETFLIXU DOŠLY NERVY. PO PONÍŽENÍ SE SCI-FI PROPADÁKEM REBEL MOON SI DOŠLÁPL NA DALŠÍ PROJEKT ZACKA SNYDERA

Pokud bychom se podívali na to, jak film hodnotili Češi a Slováci, viděli bychom na ČSFD průměrných 62 %. Recenze jsou spíše negativního rázu, kdy v nich třeba zaznívá označení „pohřeb DCEU v přímém přenosu“.

„Obsadit Ezru Millera do role Flashe byla chyba. Myslím si to už od Justice League. Ten člověk není ničím z toho, čím je Tom Holland. Ve zkratce je slizký, starý a nemá ani náznak komediálního talentu (což je docela problém, když je první půlka filmu komedie),“ uvádí jeden z diváků ve své recenzi. „Už sem viděl dost hrůzy, ale úvodních třicet minut je něco, za co by se měli režisér, scénárista a vůbec všichni, kdo se na tom podíleli, zodpovídat před Mezinárodním soudním dvorem. Protože těch třicet minut, to jsou snad ty nejhorší zločiny proti lidskosti,“ píše další.

I tak bychom ale v moři negativních recenzí nalezli i pozitivní. „Tak jsme s rodinou viděli tento očekávaný (alespoň pro naší rodinu) a teď už i od některých lidí kritizovaný biják. A jako za mě se to povedlo opravdu hodně. Ano, má to třeba pro některé slabší CGI triky, ale zrovna pasáže kdy Flash zpomalí čas nebo sekvence s miminky mi přijde v pohodě,“ například.

Netflix snímek Flash uvede 25. srpna.

Zdroje: Netflixer, Collider, Rotten Tomatoes, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.