Dystopické sci-fi o světě, kde musí být každý krásný, dorazí na Netflix. Je odrazem dnešní společnosti ovládané sociálními sítěmi

Eva Lenská
Foto: Brian Douglas/Netflix

Jaké by to bylo, kdyby na světě žili jenom krásní lidé? Na tuto otázku už brzy dostanou odpověď uživatelé Netflixu. Na platformu totiž míří dlouho očekávaný dystopický sci-fi snímek Oškliví (Uglies) natočený podle knihy Scotta Westerfelda. Oficiální trailer už je venku a vypadá slibně.

Kniha Oškliví v tuzemsku vyšla v roce 2010 a má i několik pokračování. Vypráví o světě, ve kterém se ošklivost nevyplácí. Každý má šanci stát se krásným v den, kdy oslaví šestnácté narozeniny. Pak podstoupí operaci, která ho změní z fyzicky ošklivého člověka na dokonale krásnou bytost, a tím jej katapultuje do ráje špičkových technologií, kde jedinou prací je nikdy nekončící zábava.

ČTĚTE TAKÉ: REBEL RIDGE: NADĚJNÝ AKČNÍ THRILLER VE STYLU RAMBA MÍŘÍ NA NETFLIX. TRAILER SLIBUJE DRSNÉ STŘÍLEČKY I RVAČKY

Přesně tohle čeká i hrdinku Tally (Joey King), která se už nemůže dočkat. Je jí šestnáct let a chce se proměnit v neskonale přitažlivou dívku. Pak ale potká novou kamarádku Shay, která si není úplně jistá, jestli chce být krasavicí. Přece jen se za tím skrývá něco trochu děsivého. Hluboké tajemství. Mnohem raději by se ocitla mimo dokonalý svět, na utajeném místě, kde žijí oškliví, kteří se rozhodli vzbouřit proti diktátu.

Když Shay uteče, Tally pozná úplně novou stránku světa krasavic a ta není zrovna moc hezká. Úřady jí dají na výběr. Buď najde svou kamarádku a udá ji, nebo se kráskou vůbec nestane. Tallyina volba navždy změní její svět. Možná je to tak ale dobře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: EXCELENTNÍ NOVINKA, O KTERÉ DIVÁCI MLUVÍ JAKO O MISTROVSKÉM DÍLE, MÍŘÍ NA NETFLIX. OD KRITIKŮ MÁ DOKONCE HODNOCENÍ 100 %

Foto: Netflix

Herečka Joey King se na svou roli ve filmu Oškliví připravovala více než deset let. Románem byla posedlá už od jedenácti. Když byla nemocná, starší sestra jí strčila do rukou výtisk knihy a Joey Ošklivým propadla. Zamilovala si hrdinku i futuristický svět a prohlásila, že si Tally jednou zahraje. A to se jí splnilo. Spolu s ní se ve filmu objeví i Laverne Cox, Chase Stokes, Brianne Tju, Jan Luis Castellanos, Keith Powers, Jay DeVon Johnson a Zamani Wilder.

Režii si vzal na starost americký režisér McG. „Film dává odpověď na to, co zažíváme dnes. Lidé se nemohou jen tak vyfotit a dát fotku na sociální sítě. Musí ji projet filtrem a upravit tak, aby prezentovali idealizovanou verzi krásy. A tohle je ta chvíle, kdy je třeba říct: ‚Zhluboka se nadechněte, zapracujte na sobě, milujte lidi takové, jací jsou, a přijměte sami sebe takové, jací jste.‘ Kupodivu je tento způsob života mnohem plodnější,“ uvedl.

PSALI JSME TAKÉ: SPIELBERG CHYSTÁ VELKOLEPÝ PROJEKT A VRACÍ SE K MIMOZEMŠŤANŮM. PŘIPRAVOVANÝ FILM UŽ MÁ NÁZEV I HVĚZDNÉ OBSAZENÍ

Pro Chase Stokese, který hraje Tallyina nejlepšího kamaráda z dětství Perise, je snímek příležitostí roztáhnout svá herecká křídla. „Peris je vlastně tak trochu třemi postavami v jedné, protože ho v průběhu filmu vidíme měnit se,“ řekl. „Vypovídá to o fázích dospívání. Měníme se. Ocitáme se v prostředí, které nám občas připadá neznámé, ale věřím, že pokud má člověk hlavu a srdce, najde cestu zpět k sobě. Hluboce jsem to s hrdinou prožíval a opravdu jsem si svou roli vychutnal,“ doplnil.

Dystopický sci-fi snímek Oškliví bude na Netflixu dostupný od 13. září i s českým dabingem.

Zdroje: Tudum, Databáze knih, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.