Iron Man je Doctor Doom. Návrat Roberta Downeyho Jr. do Marvelu dává větší smysl, než si možná myslíte

Foto: Marvel Studios

Letošní panel Marvel Studios na Comic-Conu v San Diegu zaskočil fanoušky, když byl odhalen návrat Roberta Downeyho Jr. v roli záporáka Doctora Dooma a s Avengers 5 se stal film Avengers: Doomsday. Proč by měl ale herec známý rolí Irona Mana hrát najednou roli někoho úplně jiného?

Někteří fanoušci Marvelu byli zprávou o návratu Roberta Downeyho Jr. do franšízy dost zaskočeni a naprosto jim nedává smysl, proč by měl herec, jehož slavná postava, Iron Man, zemřela v Avengers: Endgame hrdinskou smrtí, hrát nyní novou roli. Na druhé straně jsou ale ti, kterým se tento scénář velmi zamlouvá a dává jim naprosto smysl. Zejména těm, kteří se vyznají v komiksové předloze.

O Doctoru Doomovi můžeme mluvit jako o jednom z největších a nejdůležitějších padouchů Marvelu a konečně si v MCU zažije svůj debut. To, že ho hraje Downey, vlastně dává největší smysl. Iron Man a Doctor Doom mají totiž v komiksech velmi dlouhou společnou minulost, která nám však byla ve filmech doposud tak trochu zatajována. Je tedy pravděpodobné, že s tím obsazení Downeyho do role Dooma může souviset.

Doctor Doom je známý svými spory s Mr. Fantasticem, kterého bude hrát nově Pedro Pascal. Downey by se tedy v jeho roli mohl objevit už ve Fantastické čtyřce, která vyjde příští rok. I když zřejmě jen okrajově, nebo případně v některé z potitulkových scén, jelikož by přetáčení filmu už dalo tvůrcům dost zabrat a je na něj pozdě.

Každopádně Reed Richards alias Mister Fantastic a Victor von Doom byli spolubydlící z vysoké školy a vzájemní rivalové už od samého začátku. Victor byl posedlý sestrojením stroje, který by mu umožnil komunikovat s jeho mrtvou matkou. Reed ho ale varoval, že je stroj nebezpečný. Arogantní Victor ho však neposlechl a stroj mu explodoval přímo do obličeje. Později byl Victor von Doom znovuzrozen jako Doctor Doom, který svou zjizvenou tvář skrývá pod maskou.

I když byl Doomovým úhlavním nepřítelem vždycky hlavně Mister Fantastic, Doom se několikrát dostal do křížku i s Iron Manem. Jejich rivalita se nakonec zformovala v dějové linii z roku 1981 nazvané Doomquest, kde jsou Tony Stark i Victor von Doom zataženi zpět v čase na dvůr krále Artuše. Doom se pokouší uzavřít alianci s Morganem le Fayem, ale kombinaci síly rytířů Iron Mana a krále Artuše se nevyrovnají.

Iron Man vs Doctor Doom
Foto: Alex Maleev/Marvel Comics

Znovu se pak Doom a Iron Man střetli v Mighty Avengers, který se odehrává v období po crossoveru občanské války a povýšení Tonyho Starka na ředitele SHIELDu. Poté, co je Doom zapleten do útoku na New York City, Iron Man vede Avengers a SHIELD k útoku do Doomova království Latveria. I když Doom ve skutečnosti nebyl za útok zodpovědný, skončí ve vazbě ve SHIELDu.

Po Secret Wars, jež končí vykoupením Dooma a vyléčením jeho znetvořené tváře, takže se poprvé objevuje bez masky, se Doom stane vedlejší postavou v Invincible Iron Man z roku 2015 a trvá na podání pomocné ruky. Na nějakou dobu se pak dokonce stane novým Iron Manem poté, co je Tony Stark v kómatu kvůli událostem druhé občanské války. V sérii Infamous Iron Man z roku 2016 si pak Doom vyrábí svůj vlastní oblek Iron Mana a pokouší se pokračovat v Tonyho hrdinském odkazu. Doom dokonce brání Stark Industries před útokem Hooda a jeho přisluhovačů, avšak za cenu své nedávno vyléčené tváře, která opět končí zjizvená.

Iron Man
Foto: Marvel Studios/Bontonfilm

Po Tonyho uzdravení se Doom stáhne zpět do svého rodného království Latveria, které se kvůli jeho nepřítomnosti na trůnu zapletlo do občanské války. Doom si znovu nasazuje svou železnou masku, získává zpět svůj trůn a potlačuje občanskou válku, čímž se vrací na cestu konfrontace se svými úhlavními nepřáteli, vracející se Fantastickou čtyřkou.

Neměli bychom zapomenout zmínit, že v multivesmíru Marvelu existují verze Doctora Dooma, které jsou ve skutečnosti Tony Stark. A tak se může stát, že bude Robert Downey Jr. hrát vlastně pořád tak trochu Tonyho Starka. Ale kdo ví. Scenáristům od Marvelu do hlavy nevidíme a budeme se muset nechat překvapit. Ovšem vzhledem k multiverzální povaze současného MCU je spojení mezi minulým Iron Manem Roberta Downey Jr. a jeho nadcházejícím Doctorem Doomem velmi pravděpodobné.

Každopádně, Doctor Doom je známý tím, že nikdy nesundává masku. Takže Downeyho možná na obrazovkách ani neuvidíme, jen v originálním znění uslyšíme jeho hlas. A třeba nebude díky jeho hereckým dovednostem znít ani úplně stejně. Tak či onak to, že se vrací do Marvelu, jistě do kin na filmy s ním naláká mnoho diváků, kteří budou napjatí, co se bude dít. Minimálně jde tedy o velice dobrý marketingový tah, který se může vyplatit.

Iron Man vs Doctor Doom
Foto: Marvel Comics

Zdroje: Polygon, Marvel Comics, IGN, The Verge, Collider, GamesRadar

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.