Další český film boduje na Netflixu. Má předat důležité poselství, ale podle diváků spíše tvůrci vaří z vody

Eva Lenská
Foto: Bioscop

Stejně jako Gump – pes, který naučil lidi žít, dobylo Netflix i pokračování s názvem Gump – jsme dvojka. Film o psím hrdinovi a jeho přátelích se krátce po vydání dostal do TOP 10 nejsledovanějších filmů, čímž si spravil reputaci z kina. Lidé na něj sice chodili, ale dost kritizovali děj i obsazení. Může tento film i přesto něco nabídnout?

Gumpova nová filmová cesta začíná přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem (Bolek Polívka) projdou příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. Na cestě potkají opět spoustu nových lidí, ale taky zvířat, nejenom psů. Třeba statečné prasátko Prince, trochu nafoukaného kohouta Silvera, hvězdu manéže poníka Tommorowa nebo pejska Juliána, který svým lidem zachránil život. Gump navíc najde i svoji ségru Kytičku.

ČTĚTE TAKÉ: OSCAROVÉ SCI-FI, KTERÉ CHYTNE ZA SRDCE, MÍŘÍ NA NETFLIX. DOKONALE PROKRESLENÉ POSTAVY A UVĚŘITELNÝ PŘÍBĚH, HODNOTÍ HO DIVÁCI

Pokračovaní je veselejší a kromě Bolka Polívky v něm hrají Richard Krajčo (Oříšek), Vica Kerekes (Kostička), Štěpán Kozub (Křivák) a Josef Vojtek (Řezník). Diváky ale potěší i Eva Holubová, Ivana Chýlková, Martina Pártlová, Karel Roden a Anna Šulcová. Nejvíc však všechny nadchnou zvířata. Právě jejich milovníkům je film určen, protože v něm určitě najdou něco, co je zahřeje u srdce.

Na ČSFD si snímek Gump – jsme dvojka vysloužil průměrné hodnocení 51 %, to ale nutně neznamená, že jde o špatný nebo zbytečný film. Má lidem předat určité poselství. „Film splnil to, co jsem od něj čekal. Zasmál jsem se, na herce se dobře dívalo a hlavní hrdina Gump byl super prímový. Protože jsem velice citlivý na zvířata a sám jdu tento víkend zachránit beránka z podmínek podobných jako měla Gumpova sestra, zcela jsem pochopil autorův záměr. Nenásilným způsobem předat poselství rodinám a dětem, aby se zamysleli nad duší zvířete,“ uvedl jeden z diváků, který právě na to, co má snímek lidem přinést, poukazuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ČESKÝ FILM, KTERÝ BALANCUJE NA HRANĚ BIZÁRU, ABSURDNA A TRAGIKOMEDIE, NADCHL DIVÁKY. OZNAČUJÍ HO ZA ZOUFALÝ I NADĚJNÝ ZÁROVEŇ

„Na dvojku Gumpa nahlížím prakticky úplně stejně jako na jedničku. Nejsem úplně toho názoru, jako někteří zde, že se jedná o zbytečné pokračování, ale myslím si, že se zde zbytečně protlačoval humor, např. Kozub působil otravně. Bylo to dobré, ale trojku už prosím ne. Má to krásné zakončení, a tak bych to nechal být,“ vyjádřil se další.

Nechyběla však ani kritika. „Jednička byla nakonec překvapivě celkem snesitelná, ale o dvojce se to bohužel říct nedá. Jednak se tady extrémně vaří z vody, a spíš než celistvý příběh, je to poslepované z jednotlivých věcí, které zrovna asi někoho napadly, a jednak je tady toho psího sentimentu až moc,“ uvedl jiný recenzent.

Gump – jsme dvojka není zbytečný film, nicméně lidi, kteří nemají vztah ke zvířatům nezaujme. Pejskaře ale určitě potěší.

Zdroje: ČSFD, Bioscop

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.