Nadstandartní herecký výkon Terezy Ramba. Do kin vstoupil nový český film, který podle diváků věrohodně vystihuje vážná témata

Eva Lenská
Nicola Šnajdrová / Bontonfilm

Do kin konečně vstoupil snímek režiséra Dana Svátka Zápisník alkoholičky natočený podle knihy Michaely Duffkové, která za svoji autentickou zpověď získala cenu Magnesia Litera. Hlavní roli ztvárnila Tereza Ramba, která kvůli roli obětovala i vlasy. Jak ale snímek zapůsobil na první diváky? Podívali jsme se na pár ohlasů a recenzí.

Do závislosti na alkoholu člověk mnohdy spadne, ani neví jak. Alkoholičky také nejsou jen ženy pobývající na ulici. Může to vypadat totiž úplně jinak. Mladá, půvabná a úspěšná žena se vdá, stane se matkou a plánuje si krásnou budoucnost. Vlastně jí vůbec nic nechybí, ale občas si dá skleničku, někdy i dvě.

A pak už opravdu poslední. A pak se najednou ocitá úplně na dně. Jak těžké je si problém s alkoholem přiznat? Proč není překážkou závislosti ani malé dítě? Kde vzít sílu se léčit a co následuje potom? Hlavní hrdinka nového filmu se rozhodla nevzdat, zahájit léčbu a bojovat se svým démonem i o svou rodinu.

ČTĚTE TAKÉ: SKVĚLÁ KOMEDIE S MARTHOU ISSOVOU NEBO ZÁBAVNÉ DOBRODRUŽSTVÍ V OBYTŇÁKU ANEB 5 ČESKÝCH LETNÍCH KOMEDIÍ, KTERÉ SI MŮŽETE PUSTIT NA NETFLIXU

Zápisník alkoholičky měl premiéru v kinech 11. července a na ČSFD si vysloužil hodnocení 64 %, což je docela slušné. „Je skoro neuvěřitelné, jak realisticky a věrohodně dokáže Dan Svátek zobrazit takto vážná témata. Úsměvy smutných mužů mě nadchly, když jsem je viděl poprvé, a tento film se mi upřímně líbí o trochu víc,” vytasil se s chválou jeden z diváků.

Jsem prostě dobrá, říká Tereza Ramba o svých třech promile, ale tahle věta spíš sedí na celý její herecký výkon. Vážné role jí prostě sluší a sednou,” řekl jiný. Našly by se však i nějaké mouchy. „Téma sice nepřináší nic originálního, ale vzhledem ke své vděčnosti mělo jistý potenciál. Ten se ale spíše rozplzl a nebyl úplně naplněn. Pro mě osobně především kvůli často nepochopitelné střihové skladbě,” uvedl recenzent, kterému se nelíbilo, že tvůrci věnují moc prostoru vztahovým trablům hlavní dvojice. Dále zkritizoval obsazení Miloslava Königa, nicméně o Tereze Rambě řekl: „Ona je na tomto filmu jednoznačně to nejlepší a nejpřirozenější.”

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ČESKÁ KOMEDIE, KTERÁ JE NEČEKANĚ VTIPNÁ, OVLÁDLA NETFLIX. DIVÁKY DOSTALA LETNÍ ATMOSFÉRA I VÝSTIŽNÉ POSTAVY

„Zpočátku ucházející drama. Později to bohužel zdegeneruje do náhodného zmatku. Filmařům se vůbec nepodařilo divákovi sdělit, proč se hrdinka chová tak, jak se chová, a co se jí ve kterou chvíli odehrává v hlavě,” našla se mezi recenzenty i slova kritiky.

„Film zdařile zachycuje typické momenty ze života alkoholika, ale prokládá je tu dramatickými vizemi z lesa, jindy lákavě naservírovaným šampaňským s jahodami. Přitom bylo potřeba se lépe podívat do nitra hrdinky, přesně tam, kam se nechce většinu snímku (a života) podívat ani ona sama,” napsala o snímku Karolina Benešová z Červeného koberce a udělila mu hodnocení 70%.

Zdroj: Bontonfilm, ČSFD, Červený koberec

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.