Na některé scény z ponurého dobového hororu Prokletí podle diváků nejde zapomenout. Ten právě teď dorazil na Netflix

Michaela Pašková
Foto: LD Entertainment

Když Netflix závěrem června uvedl gotický horor Pozvánka do pekla, přišli si na své milovníci upírů. V červenci streamovací gigant potěší milovníky vlkodlaků, jelikož právě vydal dobový horor Prokletí (The Cursed), dříve známý jako Eight For Silver. Kritici i diváci ve svých recenzích vyzdvihují jeho skvělou ponurou atmosféru a scény, na které je obtížné zapomenout.

Režisér Sean Ellis se při natáčení dobového hororu Prokletí, který byl před svou premiérou v kinech promítaný na filmovém festivalu Sundance, nenechal zviklat hollywoodským pojetím lykantropie. Namísto toho se vrátil k pověstem, a divákům tak naservíroval něco, co se už jen tak nevidí.

Příběh se odehrává na začátku 19. století v malé vesnici ve Francii, kde brutální patriarcha bohaté statkářské rodiny Laurentových vyvraždí romský klan, čímž způsobí kletbu. V následujících dnech jsou obyvatelé sužování nočními můrami, syn patriarchy se ztratí a jeden chlapec je nalezen zavražděný.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: GOTICKÝ HOROR, KTERÝ TO OD DIVÁKŮ I KRITIKŮ POŘÁDNĚ SCHYTAL, TEĎ MÍŘÍ NA NETFLIX. NENECHTE SE NAPÁLIT TRAILEREM, VARUJÍ

Prokletí
Foto: LD Entertainment

Patolog John McBride, oduševnělý, smutný typ Val Helsinga, přispěchá na pomoc a začne bojovat s pověstí, která si v jeho rodném městě vyžádala životy jeho nejbližších. Zpočátku útoky popisuje jako činy vlka, jelikož si je až moc dobře vědom toho, že lidé kolem něj budou mít problém přijmout pravdu.

Na Rotten Tomatoes kritici dobovému hororu udělili 71 %. Uvádí, že tento kousek s ponurou atmosférou obsahuje několik skvěle zrežírovaných scén. „Navzdory malému rozpočtu působí film s drzou vlkodlačí atmosférou propracovaně,” píše jeden z nich.

S 54 % diváci vlkodlačí kousek už tak pozitivně nevnímají. Někteří z nich ovšem uvádějí, že je mnohem lepší než ostatní tituly s podobným názvem. „Příběh sice není nic extra, ale film dobře buduje napětí a diváky zaujme,” zmiňuje jeden v recenzi. „Já jsem si tento film opravdu užil. Byl jiný, tolik jich působí stejně, tento ne. Trailer jsem neviděl, takže jsem byl překvapen, jak se film vyvíjel. Líbila se mi jeho ponurá atmosféra, skvělé záběry lokací, herecké obsazení a výkony. Byl jsem napjatý od začátku do konce, vřele doporučuji zkusit,” komentuje další.

PSALI JSME TAKÉ: ČERVENCOVÉ NOVINKY NA NETFLIXU: ZÁVĚREČNÁ ŘEŽBA VIKINGŮ, EPICKÉ FINÁLE JEDNOHO Z NEJLEPŠÍCH SERIÁLŮ A VELKÝ NÁVRAT EDDIEHO MURPHYHO

Při pohledu na ČSFD vidíme u tohoto dobového hororu hodnocení 62 %. Diváci uvádí, že si zejména užívali scénu s pitvou a některé z nich závěr rozladil. Ačkoliv snímek podle nich nekandiduje na horor roku, je to povedená vlkodlačí jednohubka. „Takhle nějak si představuji temný, surový, dobový horor. Podobné filmy tohoto typu jsem již viděl, ale tento řadím právě mezi ty lepší,” píšou. „Člověk by chvíli myslel, že kouká na starou dobrou Hammerovku. Až tak to je dobrý,” sděluje další.

„Sice si nejsem úplně jist, že to, co běhalo po lesích, je vlkodlak, ale jinak tady nemám problém. Má to prakticky všechno. Kletbu, noční můry, vyvedenou potvoru, slušné gore a navrch podmanivý sychravý vizuál, ve kterém se nejedna nadpřirozená m*cha musí cítit jako doma. Pokud bych měl vypíchnout nějakou scénu, tak je to pitvání, které je z mého pohledu jednou z top žánrových sekvencí posledních let. Ellis mě nezklamal ani tentokrát,” uzavírá divák.

Dobový horor Prokletí je na Netflixu dostupný od 15. července.
Zdroje: ScreenRant, Rotten Tomatoes, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.