Polské novinky ovládly Netflix ve světě i u nás. Velmi frustrující zážitek a vykrádačka různých filmů, píší o nich ale diváci

Michaela Pašková
Foto: Przemo Paczkowski via Netflix Media Center

Ve středu na Netflix vstoupily hned dva polské snímky, které diváky po celém světě i v Česku velmi zaujaly. Dokonce se ve sledovanosti v TOP 10 objevují na předních příčkách. Recenze, které na jejich účet přichází, ovšem nezní zrovna nejlépe.

Vzhledem k tomu, že je Akademie pana Klekse letošní zatím nejnákladnější polskou produkcí, očekává Netflix od dobrodružného fantasy přinejmenším dobré výsledky. Svět, v němž mohou diváci cítit barvu a slyšet její chuť, není jen tak k vidění. V tomto světě se nachází kouzelná univerzita, kterou má na starosti pan Kleks. Ačkoliv se může zdát, že se tato realita kvůli své podstatě neřídí žádnými pravidly, opak je pravdou. Zjistí to i zdánlivě obyčejná dívka, jenž se na univerzitu vydá hledat svého nezvěstného otce.

Současně s tímto filmem, při jehož sledování se mnohým divákům vybaví Bradavice, vyšla i pořádně pošahaná komedie Zapeklité dědictví. Pojednává o zesnulém strýčkovi, který zásluhou svých vynálezů a moderování herní show nastřádal značné jmění. Po bohatství nyní touží jeho chamtivé příbuzenstvo. Protože si je moc dobře vědom povahou svých příbuzných, rozhodl se jim nedopřát dědictví jen tak pro nic za nic. Aby vůbec něco získali, musí nejenom projít jeho hrou, ale samozřejmě ji i vyhrát.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: POLSKÁ TVORBA NA NETFLIXU: STRHUJÍCÍ KRIMINÁLNÍ THRILLER, ZAJÍMAVÉ FANTASY NEBO PŘÍBĚH DOBRÁKA, KTERÝ SE UCHÝLÍ KE ZLOČINU

Ačkoliv Netflix zřejmě čekal, že Akademie pana Klekse předčí Zapeklité dědictví, opak je pravdou. Dle údajů zveřejněných na FlixPatrol se komedie už den po svém uvedení ve sledovanosti ve světě probojovala do TOP 10, kde se v době psaní tohoto článku umisťovala na krásném 3. místě. Před ní se nachází horor Žraloci v Paříži, který diváci ovšem označují za příšerný. Z prvního místa ho po několika dnech sesadil Luke Evans co by Vlad Napichovač v akčním fantasy Drákula: Neznámá legenda. Nicméně Akademie si také nevede špatně. Ve světové TOP 10 se nachází na 5. místě.

Když už jsme u světové TOP 10, podíváme se nejprve na hodnocení na světovém Rotten Tomatoes, kde komedie u diváků zatím vede se svými dosavadními 60 %. Uznávají, že popsaný děj zněl zajímavě, ale ve finále zhlédnutí filmu nedoporučují.

Sledovanost na Netflixu
Foto: FlixPatrol

Dobrodružné fantasy je na tom podstatně hůř, jelikož 21 % nezní zrovna dobře. V recenzích zaznívá, že tento film vůbec nedává smysl. „Velmi frustrující zážitek. Tenhle film je tak nesourodý, až to bolí. Příběh má potenciál, který se nepodařilo naplnit,” uvádí jeden z diváků. Další pokládá otázku, kdo tuhle hrůzu režíroval a stříhal. „Mé dítě, kterému je to jedno, nakonec zvládlo film sledovat. Já jsem raději myla nádobí a dělala jiné praktičtější věci,” píše dál.

Na českém Netflixu to v pořadí TOP 10 vypadá podobně. Komedie se už pár dní umísťuje na 2. místě a Akademie pana Klekse aktuálně na čtvrtém. Hodnocení na ČSFD je v obou případech podprůměrné. Zapeklité dědictví dosahuje 44 % a hodnotící uvádí, že se na tuto komedii těšili, ale ve finále je zklamala.

„Velmi slabý a nefunkční snímek. Taková vykrádačka různých filmů. Herci nic moc, humor nulový, tohle se prostě moc nepovedlo. Snad jen ten rozjezd docela ušel,” komentuje jeden z nich.

PSALI JSME TAKÉ: ČESKÝ PASKVIL O DROGÁCH BODUJE NA NETFLIXU. JE PLNÝ VULGARIT A NĚKTERÝM DIVÁKŮM SE Z NĚJ ZVEDAL ŽALUDEK

Akademie pana Klekse je na tom se svými 43 % na ČSFD skoro stejně, přičemž diváci uvádí, že jim připadá, že snad tvůrcům došly peníze. Shodli se na tom, že se jedná o dobrodružné fantasy určené dětem, a zřejmě proto dospělé diváky nebaví.

„Je to hlavně dětský film, ale děti zde nehodnotí, a proto má film tak nízké hodnocení, i když si ho nezaslouží. Zajímalo by mě, kdo z těch, co dával jednu hvězdu, protože si myslel, že je Akademie nestydatou kopírkou Harryho Pottera, ví, že je knižní předloha Akademie ve skutečnosti o dost starší a s tím plagiátorstvím to může být právě naopak. Jestli mi něco vyloženě vadilo, tak to šílené přehrávání většiny dospělých postav, zatímco děti se paradoxně chovají mnohem dospěleji.”

V české TOP 10 se na Netfllixu ovšem nenachází pouze tyto dva polské filmy, ale stále se tam objevuje i brutální thriller Barvy zla: Červená.

Zdroje: FlixPatrol, Rotten Tomatoes, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.