Český paskvil o drogách boduje na Netflixu. Je plný vulgarit a některým divákům se z něj zvedal žaludek

Eva Lenská
Foto: Česká televize

Dalo se čekat, že český paskvil o drogách diváky zaujme i přes kritiku médií. Šestidílný seriál Adikts válcuje Netflix a krátce po vydání se dostal do TOP 10 nejsledovanějších seriálů. Režisér Adam Sedlák, jenž má na svědomí filmový hit Banger, může jásat. Recenzenti na ČSFD se ale zas tak neradovali. Drogová osvěta se podle nich totiž míjí účinkem.

Max, Mell, Ema, Robin a Soňa. Pětice studentů adiktologie se kvůli zodpovědnému přístupu ke studiu rozhodne pro zajímavý experiment a dají si drogy, které by mohly na nějakou chvíli vyřešit problémy každého z nich. Jak říká profesorka Jensenová, drogy jsou přece zkratky k řešení problémů. 

Experiment má ale jeden háček. Účinek drog se u všech studentů stane permanentním. Zábava a nově nabyté „superschopnosti“ tak vedou mladé hrdiny až na hranu jejich možností, ale i sil. A to vše v situaci, kdy je v zemi zřízena funkce drogového koordinátora, který k drogové problematice přistupuje s maximální tvrdostí. Studenti to možná mysleli dobře, ale jejich zážitky budou nakonec draze vykoupeny.

ČTĚTE TAKÉ: LOŇSKÝ FILMOVÝ HIT, KTERÝ NADCHL DIVÁKY, MÍŘÍ NA NETFLIX. JE TO JÍZDA A POCTA ZLATÉMU VĚKU HOLLYWOODU, TVRDÍ V RECENZÍCH

Adikts
Foto: Česká televize

Seriál si na ČSFD vysloužil průměrné hodnocení 54 %. Jak ho ale hodnotí diváci? „Postavy jsou všechny nesympatické, což nemusí být vždy nutně negativní, zejména u této tématiky, některé momenty vyloženě nechutné,“ napsal jeden z nich. „Rozumím, že byla snaha vytvořit antidrogovou osvětu i pro mladé publikum, aby to plně zasáhlo cílovou skupinu, ale je stále možné, že se toto úsilí mine účinkem,“ doplnil.

„Šestidílná série vám o drogách neřekne prakticky nic. Jestli si tento seriál objednaly pojišťovny, tak tleskám. Po zhlédnutí si žádný puberťák asi neřekne, že drogy jsou fuj, ale naopak. Bohužel sledujeme v televizi poloviční porno, které si nebere servítky, protože kdyby každá vulgarita měla být vypípaná, slyšeli bychom permanentní pípání. To nemluvím o řadě scén, kdy se mi zvedal žaludek,“ stěžoval si další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: MAROCKÝ HOLLYWOOD ANEB NEJVĚTŠÍ FILMOVÁ STUDIA NA SVĚTĚ A DALŠÍ MÍSTA, KDE SE NATÁČELY SLAVNÉ BIJÁKY VČETNĚ GLADIÁTORA NEBO HRY O TRŮNY

„Původně jsem od České televize čekala jednoznačnou protidrogovou agitku pro teenagery, neuvědomila jsem si ale, že autorem je Adam Sedlák, ze kterého kreativita přímo tryská. Díky tomu mě strhla brutální jízda plná umělých penisů a tělesných výměšků,“ uvedla jedna z divaček. „Můj výsledný dojem z celkového sdělení seriálu je spíš takový, že drogy vlastně můžou být děsně super, možná vám dodají i nějaké téměř nadlidské schopnosti, ale musíte s nimi umět rozumně zacházet,“ dodala.

Seriál, který kritizovala i Tereza Pergnerová, určitě není pro každého. Je třeba mít silný žaludek a brát děj s nadhledem. Fanoušky tvorby Adama Sedláka jistě v mnohém překvapí, ať už příjemně či nepříjemně, a hlavními plusy jsou skvělý herecký výkon Petra Uhlíka a hudba, včetně písně Mekyho Žbirky.

Zdroj: ČSFD, Česká televize

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.