Jaderným spadem zmutovaná příšera řádí na Netflixu. Oscarový film okouzlil Spielberga a patří k těm nejlepším svého druhu

Eva Lenská
Foto: TOHO CO.,LTD.

Netflix opět potěšil milovníky sci-fi, Japonska a zmutovaných příšer. Do své nabídky přidal úspěšný a Oscarem oceněný katastrofický snímek s názvem Godzilla Minus One (Godzilla -1.0). Tato děsivá filmová lahůdka, kterou má na svědomí reřisér Yamazaki Takashi, se okamžitě dostala do TOP 10 nejsledovanějších filmů.

Krátce po druhé světové válce se Japonsko vzpamatovává z jaderného útoku na Hirošimu a Nagasaki. Když kamikaze pilot Shikishima (Kamiki Ryunosuke) přistává se svým Mitsubishi A6M Zero na japonské základně na ostrově Odo, právě té noci zaútočí na posádku lodí zrůdné a jaderným spadem zmutované monstrum Godzilla.

Tato děsivá obluda, která kráčí ulicemi jakoby se nechumelilo a ničí vše živé, nedá lidem poznamenaným válkou spát. Někdo ji přece musí zastavit. Shikishima se vrací domů a začne podporovat ženu Noriko (Hamabe Minami) a osiřelou holčičku Akiko. Jenže Godzilla, která reprezentuje strach ze Spojených států, hrůzy války i přírodní katastrofy, pořád žije. Podaří se Shikishimovi a skupině veteránů tohle monstrum nakonec zničit?

ČTĚTE TAKÉ: DO KIN MÍŘÍ SVÁTKOVA NOVINKA O MLADÉ MATCE BOJUJÍCÍ S DÉMONEM ALKOHOLEM. TEREZA RAMBA MUSELA KVŮLI ROLI OBĚTOVAT KORUNU KRÁSY

Snímek Godzilla Minus One z roku 2023, jenž dostal Oscara za nejlepší vizuální efekty, měl obrovský úspěch i u diváků. Na Kinoboxu si vysloužil skvělé hodnocení 76 %. Zamiloval si ho i slavný Steven Spielberg, který ho musel vidět dokonce třikrát.

Jak se japonské sci-fi líbilo divákům? „Tato Godzilla není žádné ořezávátko. Když je na scéně, rozhodně se s tím nepáře a stojí to za to, takže to není jen o jejím zničení. Nechybí pěkný příběh z konce 2. světové války a života po ní. Jeden z nejlepších filmů o legendárním monstru,” napsal jeden z nich na Kinoboxu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: POKRAČOVÁNÍ 7. ŘADY CIZINKY SE BLÍŽÍ. PRVNÍ UPOUTÁVKA JE POŘÁDNĚ DRAMATICKÁ. TVŮRCI TAKÉ PŘEDSTAVILI NOVÉ POSTAVY

„Za mě nejlepší zpracování Godzilly vůbec. Na rozdíl od americké verze má i osobitý příběh hlavního hrdiny. Hollywood je z tohoto japonského snímku cítit, ale ne tolik, aby to ztratilo kouzlo japonských filmů,” pokračoval další.

„Jako kdyby Spielberg byl Japoncem. Fascinuje mě to spojení kompaktně rozvíjeného blockbusterového vyprávění s velmi lokálními tematickými a formálními tradicemi. Efekty jsou krásné a často subjektivní inscenace z bázlivých podhledů nemá slabin. Zvlášť ve chvílích, kdy monstrum obklopuje prach a vznikají přímé vizuální asociace s Hirošimou a Nagasaki,” doplnil jiný recenzent.

Pokud jste vydařený snímek Godzilla Minus One ještě neviděli, určitě mu na Netflixu dejte šanci. Nebudete litovat.

Zdroje: Wikipedia, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 76 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.