Recenze: BANGER. je jeden z nejlepších českých filmů za poslední roky. Zabodoval na Netflixu a teď si ho můžete pustit i na webu ČT

Eva Pospíchalová
Foto: Bontonfilm

Rapper Alex v podání Adama Mišíka skoncoval s rozvozem drog a jeho cílem je nahrát hit společně se Sergeiem Barracudou. Ten si však účtuje vysokou částku a tak Alex bere na jízdu Prahou svého manažera Láďu (Marsell Bendig), aby rozvezl veškerý zbytek drog co má a získal slávu i zpět svoji přítelkyni. Populární černá komedie o generaci Z je sice vtipná, ale smutně relevantní.

Minulý rok Česko zasáhl film v hlavní roli se zpěvákem Adamem Mišíkem a Marsellem Bendigem o mladých drogových dealerech v pražských ulicích a klubech. Snímek byl natočen pod vedením talentovaného Adama Sedláka, a to netradičně na mobil za přibližně dva týdny. Obletěl však hned několik filmových festivalů po celém světě a sklidil mnoho úspěchů. Že se líbil, ukazuje například i hodnocení na českém webu Kinobox, kde má BANGER. hodnocení pěkných 69 %.

BANGER. vypráví příběh mladého dealera drog, jehož snem je být velepopulárním agresivním rapperem, a jehož „ksicht“ bude znát co nejvíc lidí. Alex chce seknout s rozvážením kokainu a naplno se věnovat hudební kariéře – prorazit chce hitem o „chcaní“ na své okolí. Shodou náhod se s ním dnes rozešla jeho přítelkyně a on jí chce dokázat, že si sen splní – za pomoci nejlepšího kamaráda Ládi (Marsell Bendig) vydá „banger“, tedy průlomový hit, s rapperem Sergeiem Barracudou.

Píseň s populárním Sergeiem však nebude zadarmo a rapper si řekne o celkem tučnou sumu, kterou dvojice „Never Sober Boys“ musí sehnat za několik hodin. Prodat auto a značkové hadříky však stačit nebude a tak se duo pustí to namíchání veškerých drog, které mají dohromady, a prodávání je lidem, kteří si čisté drogy podle nich nezaslouží.

ČTĚTE TAKÉ: ADAM MIŠÍK O ROLI VE FILMU BANGER: DROGY PATŘÍ K NAŠÍ KULTUŘE. KDE JE NABÍDKA, TAM BUDE I POPTÁVKA

Když mi byl film doporučen jako mix mezi českým Gymplem (2007) a My děti ze stanice ZOO (1981), nevěřila jsem tomu. Adama Mišíka jsem znala z bizárku Andílek na nervy a nějakých dílů Tvoje tvář má známý hlas, nicméně jsem o něm věděla, že talent bude mít i na zpěv a ne pouze na bujaření náctiletých slečen. Ze zvědavosti na jeho schopnosti a také pro pochybnost, že mě český film udrží v křesle, jsem se do BANGER.u pustila. Už od začátku mě hlavní dvojice přesvědčila, že půjde o surovou jízdu centrem Prahy mezi mladé frajírky, kteří opovrhují smetánkou národa, jako například vtipně představený Jan Černý nebo Martin „Mikýř” Mikyska.

První dvě třetiny filmu jsou takovou černou komedií o stereotypech rapové scény a nočního života mladých v Praze. Pak však jde „do tuhého“ a divák se postupně přestává smát, když dojde i na brutálnější scény, a to nejen na nahé tělo přítomné pornoherečky či na blitky manažera Ládi.

Snímek velmi vtipně poukazuje na trendy dnešní mládeže, jak už anglikanismy jako „drip“ či „selit“, memy, značkové hadříky nebo výrazná tetování v obličeji. Starší generace bohužel všudypřítomné odkazy na českou popkulturu neocení, ale i přes to všechno je film zaujme napínavým dějem a údernými hláškami. Paradoxně potěší také skutečnost, že si z mladých Romů a ultra maskulinních rapperů dělají legraci oni sami a ne někdo jiný, jak je zvykem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejúspěšnější český film přistál na Netflixu a za den ve sledovanosti překonal i zahraniční konkurenty

To, co je filmu vyčítáno, je domněnka, že prezentuje postavy jako idoly aktuální generace. Hned několikrát je však vyvrácena důsledky činů Alexe a jiných postav. I ten se nakonec ukáže jako „hodnej kluk“ s emocemi, kterého jen vychovává ulice a pochmurný osud, a jeho příběh je vlastně takovou tragikomedií. Hrátky se zákonem jsou sranda, ale když jde o něžné pohlaví nebo ohrožení života, kluci se překvapivě chovají zodpovědně a možná až moc idylicky.

Na BANGER. se můžeme dívat jako na co nejpřesněji zprostředkovanou sondu do problematické mládeže nablýskaného hlavního města nebo na komedii, která udělá binec v zástupech ohraných rodinných komedií české filmové produkce.

Film byl oceněný nejen diváky a kritiky, ale i (zaslouženě) dvěma Zlatými lvy za vedlejší roli a střih. Dostupný je na Netflixu, kde se těšil vysoké popularitě a hned několik týdnů byl na prvním místě nejsledovanějších filmů v České republice.

Aktuálně je BANGER. ke zhlédnutí na Netflixu i na iVysílání České televize.

Zdroje: Bontonfilm, Netflix, autorka článku

Hodnocení na Kinoboxu: 69 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.