Snímek Světýlka Beaty Parkanové získal nominaci na hlavní cenu karlovarského festivalu Křišťálový glóbus

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Režisérka a scenáristka Beata Parkanová dostala radostnou zprávu, že její další film Světýlka byl vybrán do hlavní soutěže 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Pro Parkanovou není účast a úspěch s vlastním filmem na této události premiérou, v roce 2022 získala hlavní cenu za režii a herec Martin Finger za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Slovo. Světýlka budou mít světovou premiéru 2. července v hlavním sále hotelu Thermal, první ukázku ale můžete vidět už nyní.

Světýlka jsou přesně a citlivě poskládanou mozaikou jednoho rozhodujícího dne v životě dítěte. Letní den v životě Amálky a její rodiny, který boří dívčiny jistoty, říká, že je člověk ohrožený samotou. Stejně jako ona i její lidé, každý z nich. Právě do takového letního dne se probudí dítě Amálka, do ničím ohroženého světa, který sdílí s kocourem, rodiči, dědou a babičkou. Na zahradě jsou důvěrné kouty, za plotem les a rybník, silnice a louka, nade vším nebe. A měl by to být jen další den s drobnými zádrhely a drobnými radostmi. Zkrátka jako každý jiný. Ale nebude. Odněkud se tu vzal nepokoj, který trucuje a nechce si hrát.

ČTĚTE TAKÉ: V ROLI FRANCESKY BRIDGERTON SE VYSTŘÍDALY HEREČKY. HEREČKA HANNAH DODD MUSELA KVŮLI ROLI CHODIT NA HODINY ETIKETY A DIALEKTU

„Hlavní roli hraje Mia Bankó a seslalo nám ji pár dobrých andělů. Viděla jsem ji na castingu dětí do filmu Slovo, přišla se svojí starší sestrou Leou, která ve Slovu tak skvěle hrála holčičku Emičku. Miu jsem si hned zapamatovala, nějakým osudovým pocitem, a pak věděla, že ji do Světýlek chci. Nezkoušeli jsme nikoho jiného, i když neměla žádné zkušenosti s natáčením. Byl to osud. Martin Finger je zamluven na role mužů v mé rodině, Veronika Žilková je strhující herečka, Marka Geišberga mám ráda a věřím mu a Elizaveta Maximová je podle mého herečka světového formátu,“ popsala Beata Parkanová výběr hereckého obsazení.

Atmosféru na place si pochvalovala i Veronika Žilková. „Beata Parkanová je skvělý člověk a obrovský talent. Moc si vážím našeho setkání a důvěry svěřit mi roli její babičky. Filmová poetika a filmová řeč z ní podle mne dělá pokračovatelku filmového básníka Františka Vláčila. Točila jsem s oběma, tak si můžu troufnout srovnávat,“ uvedla herečka na konto režisérčina stylu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NETFLIX SLÍBIL POKRAČOVÁNÍ SERIÁLU PROBLÉM TŘÍ TĚLES, DIVÁKY VŠAK NEUSPOKOJIL. MAJÍ OBAVY A PRAHNOU PO VYSVĚTLENÍ TVŮRCŮ

„Natáčeli jsme v Jihomoravském kraji díky podpoře Jihomoravského filmového nadačního fondu a na Slovensku v průběhu července a srpna 2022. Vlastně hned poté, co Beata s Martinem získali ceny za film Slovo. Natáčení probíhalo chronologicky kvůli maximálnímu komfortu pro dětskou herečku, což nebývá příliš obvyklé, jelikož je to náročné na čas a finance,” řekl producent Vojtěch Frič.

„Fakt, že se Světýlka podařilo vyrobit ve spolupráci s komerční televizí, považuju za skutečně přelomový. Ukazuje to jak sílu tématu, tak chuť Primy pouštět se do nových, jiných a odvážných projektů, a za takovéto partnerství jsme všichni velice rádi,“ dodal Martin Palán, šéf Bontonfilmu, který je jedničkou v distribuci českých filmů.

V kinech bude film Světýlka k vidění od 16. ledna 2025.

Zdroje: Bontonfilm

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.