Nový brutální thriller úplně odrovnal diváky. Jeden z nejlepších filmů na Netflixu, píší

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Na Netflix vstoupil polský thriller Barvy zla: Červená (Kolory zła: Czerwień / Colors of Evil: Red), který svou brutalitou mnohé diváky vyvedl z míry. Sama autorka předlohy prozradila, že nápad na napsání knihy o muži, který mučí, zabijí a uřezává rty ženám, vznikl poté, co ji zaujal pořad o vrahovi, jenž svou nebohou oběť stáhl z kůže. Je ovšem film, který se umístil na 2. místě v TOP 10 sledovanosti Netflixu tak brutální, jak měl být?

Je obtížné říct, zda thriller Barvy zla: Červená bude tak brutální, že ho nedokážete zhlédnout celý. Přeci jenom každý má laťku snesitelnosti nastavenou jinak. Pokud od filmu očekáváte potoky krve, mučení znázorněné do sebemenšího detailu nebo nekončící zástup mrtvol, možná budete zklamaní. V případě, že budete chtít společně s prokurátorem pátrat po vrahovi a následně se nebudete moct dočkat momentu, kdy skončí ve vězení, je pro vás tento film to pravé ořechové.

Ačkoliv film režiséra Adriana Panka vycházející z prvního dílu kriminální série Barvy zla polské autorky Małgorzaty Oliwii Sobczak není tím, čím se na první pohled zdál být, rozhodně stojí za zhlédnutí. Jako divák, který ho bez problému zvládl zkouknout, bych mu z deseti bodů udělila slušnou sedmičku.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: POLSKÁ TVORBA NA NETFLIXU: STRHUJÍCÍ KRIMINÁLNÍ THRILLER, ZAJÍMAVÉ FANTASY NEBO PŘÍBĚH DOBRÁKA, KTERÝ SE UCHÝLÍ KE ZLOČINU

Barvy zla: Červená.
Foto: Netflix

Nyní se podíváme, co si o Barvy zla: Červená myslí ostatní. Na světovém Rotten Tomatoes jsme se bohužel hodnocení od obávaných kritiků zatím nedočkali, ale diváci film ohodnotili 50 %. „Jedná se o slušný thriller, který obsahuje několik dobrých hereckých výkonů. Základní pointa zápletky se však ukáže příliš brzy na to, aby napětí pořádně vygradovalo,” uvedl jeden z nich. Další je toho názoru, že se jedná o emocionální thriller, jehož příběh vás zasáhne. „Film divákům připomíná, že přestože lidská civilizace dospěla do roku 2020, zločiny na ženách jsou stále aktuální,” napsal.

Na IMDb thriller dosahuje 6,3 bodů z 10 a spousta hodnotících uvádí, že je to jeden z nejlepších filmů, které Netflix uživatelům v poslední době nabídl. Rovněž by ho doporučili všem, kteří mají v oblibě kriminální thrillery. „Překvapilo mě to víc než cokoliv jiného! Opravdu se jedná o jeden z nejlepších filmů, které jsem v poslední době na Netflixu viděl. Je to ten typ filmu, který sledujete najednou, bez pauzy,” uvedl.

PSALI JSME TAKÉ: 10 NEJLEPŠÍCH THRILLERŮ NA NETFLIXU: VÉVODÍ JIM KOUSEK, KTERÉMU ČEŠI UDĚLILI 95% HODNOCENÍ

Barvy zla: Červená
Foto: Przemo Paczkowski via Netflix Media Center

„Obvykle od filmů na Netflixu moc neočekávám, ale čas od času se najde nějaký, který mě opravdu baví sledovat, a tohle je jeden z nich! Je v něm hromada nepříjemných scén, které v dnešní době ve filmech sotva uvidíte. Myslím, že je to důležité, protože vás to přiměje chtít vědět pravdu,” okomentoval jiný.

Pokud se podíváme na hodnocení na ČSFD, najdeme 72 %. I tady diváci uvádí, že se jedná o solidní thriller a povedený polský film se slušně zpracovaným násilím páchaným na ženách. Zmiňují rovněž dobrý zvrat na závěr.

„Šílené a odporné, zlé a hnusné. Krutost střídá krutost. Ach ti patologové,” napsal jeden z nich. „Místy docela drsné pokoukání, ale jinak hodně slušná krimi. Poláci v posledních letech docela válí, a to se mi líbí. Ale jinak nic převratného,” dodal další.

Zdroje: Autorská recenze, Rotten Tomatoes, IMDb, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.