Vrchol české filmové tvorby, v negativním slova smyslu: Nová komedie s Petrou Hřebíčkovou ale boduje na Netflixu

Eva Lenská
Foto: Mateo Production/Vojta Resler

Na Netflixu opět boduje česká komedie. Snímek Matka v trapu režisérky Hany Hendrychové se okamžitě dostal do TOP 10 nejsledovanějších pořadů. Je však opravdu kvalitní, nebo se zase jedná o propadák, který neuspěl v kinech? Premiéru měl letos v únoru a byl natočen podle knihy Uljany Donátové. Pojďme se podívat, jak jej hodnotili diváci.

Sylvie (Petra Hřebíčková) má lásku, rodinu, manželství, slušnou práci. Je pilná, pracovitá a zodpovědná. Zvládá úplně všechno. Proto taky na ni ostatní spoléhají. Jenže… Ona má najednou pocit, že se jí život hroutí pod rukama a že už to absolutně nedává. Má chuť od všeho utéct, najít oddechový čas, aby si promyslela, jak dát věci opět do pořádku. Hlavně však musí dát do pořádku sama sebe. Ale kam se může ukrýt? Kde najít kámošku, která by jí uvařila meduňkový čaj, vyslechla ji a na nic se neptala? Je to šťastná náhoda, nebo osud, že Sylvie v tu chvíli potkává Annu?

ČTĚTE TAKÉ: ROZTOMILÁ ZVÍŘÁTKA ZE SVĚTA SYLVANIAN FAMILIES SE POPRVÉ OBJEVÍ NA FILMOVÝCH PLÁTNECH VE SNÍMKU DÁREK OD FREYI

Anna (Lenka Vlasáková) je na první pohled tvrdá ženská, kterou hned tak nic neporazí. Jenže taky potřebuje kamarádku. Jenom to ještě neví. A pak je tu Sylviina máma Regina (Jana Švandová), která má vždycky připravenou nějakou kritickou poznámku, zvláště co se týká Sylviina manžela Tomáše (Jaroslav Plesl). Podle ní není ani vhodný manžel pro Sylvii, ani vhodný otec pro Sylviiny děti. A jako zeť je prostě naprosto nesnesitelný.

Obsazení není špatné, ale stojí tato komedie za zhlédnutí? Matka v trapu si na Kinoboxu vysloužila podprůměrné hodnocení 44 %. Martin Svoboda z Kinoboxu dal českému kousku pouhých 35 % a napsal: „Film, který neumí být ze života, ale nezvládá se ani zasnít. Vyprávění o nesnesitelných postavách, které strašně trpí, přestože nečelí žádným opravdovým překážkám a celý svět jim ve všem vychází vstříc. Slušné herecké obsazení nezmůže prakticky nic.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PANSTVÍ DOWNTON SE VRACÍ S TŘETÍM FILMEM. DIVÁCI SE MOHOU TĚŠIT I NA ZNÁMÉ TVÁŘE

Jak film hodnotili diváci? „Prostě film, co si pustíte k domácím pracem, a když chvíli nevnímáte, tak o nic nepřijdete. Postavy se chovají nerealisticky a jejich dlouholetý problém se vyřeší po dvou větách,“ uvedla jedna z divaček.

„Vrchol české filmové tvorby! Chtěli jsme dodat něco dobrého a dopadlo to jako vždycky. Zajímavý koncept, kdy se matka na vše vyprdne a v bleskovém pohnutí mysli jednoduše odejde ze svého běžného života, se dal vytěžit mnohem lépe. Toto je úroveň Kameňáku, a to je film složen ze vtipů. Škoda,“ doplnila druhá.

Žádný zázrak tedy nečekejte, ale k tomu žehlení se Matka v trapu jistě využít dá. Petra Hřebíčková je navíc velmi sympatická, nicméně pokud patříte mezi čtenáře, v tomto případě raději sáhněte po knize. Trhák to sice není, ale propadák také ne.

Zdroj: Falcon, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 44 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.