Nejzajímavější filmy z Cannes 2024: Pohádkový triptych s Emmou Stone, akčňák s Hemsworthem i jeden český zástupce

Eva Lenská
Foto: American Zoetrope

Dokonalá a vytoužená hostina pro všechny milovníky filmů, festival v Cannes, je konečně tady. O Zlatou palmu bude soutěžit rovnou 22 různorodých snímků. Nebudou však chybět ani nesoutěžní kousky a soutěž Un certain regard. Co zajímavého tedy festival nabídne? Vybrali jsme deset nejočekávanějších děl.

Jak už jsme řekli, o Zlatou palmu neboli Palme d’Or bude soutěžit 22 snímků. Loni si ji odnesl film Anatomie pádu (Anatomy of a Fall) režisérky Justine Triet a jsme velmi zvědaví, kdo ji převezme letos. Na festivalu se však uděluje i čestná Zlatá palma, kterou obdrží Meryl Streep, George Lucas a studio Ghibli.

Megalopolis 

Megalopolis režiséra Francise Forda Coppoly je římská epická pohádka zasazená do imaginární moderní Ameriky. New York podlehne ničivé katastrofě a je třeba ho obnovit. Město New Rome musí být jiné, což vyvolá konflikt mezi geniálním umělcem Cesarem Catilinou, který se snaží o skok do utopické, idealistické budoucnosti, a jeho oponentem, starostou Franklynem Cicerem, jenž zůstává věrný dosavadnímu způsobu života. Prosazuje chamtivost a stranickou válku. Zmítá se mezi nimi i starostova dcera Julia Cicero, jejíž láska k Cesarovi rozdělila její loajalitu a nutí ji zjistit, co si lidstvo skutečně zaslouží.

Hrají: Adam Driver, Nathalie Emmanuel, Giancarlo Esposito, Shia LaBeouf, Aubrey Plaza, Jon Voight a Dustin Hoffman

Milé laskavosti (Kinds of Kindness)

Snímek režiséra Yorgose Lanthimose (Chudáčci) je pohádkovým triptychem, který sleduje muže bez možnosti volby, jenž se snaží převzít kontrolu nad vlastním životem. Na scéně je také policista znepokojený návratem své ženy, která byla pohřešována na moři, a nyní se zdá, že je jiným člověkem. Doplňuje je žena, která je odhodlaná najít člověka se zvláštními schopnostmi, jenž je předurčen k tomu, aby se stal zázračným duchovním vůdcem.

Hrají: Emma Stone, Jesse Plemons, Willem Dafoe, Margaret Qualley a Hong Chau

Emilia Pérez

Rita je nadměrně kvalifikovaná a podceňovaná právnička ve velké firmě, která se více zajímá o to, jak dostat zločince z vazby, než aby je postavila před soud. Jednoho dne se jí však naskytne nečekaná příležitost. Najme si ji vůdce kartelu Manitas, aby mu pomohla uskutečnit plán, který tajně připravuje už léta. Chce si totiž změnit pohlaví a stát se ženou, o níž vždycky snil. Film režíroval Jacques Audiard.

Hrají: Zoe Saldana, Selena Gomez, Édgar Ramírez, Karla Sofía Gascón a Adriana Paz

Foto: Pathé Films

Oh, Canada

Známý kanadský dokumentarista, který se jako jeden z šedesáti tisíců dezertérů vyhnul odvodu do armády a uprchl do Kanady, aby nemusel bojovat ve vietnamské válce, poskytuje poslední rozhovor jednomu z bývalých studentů, aby mu řekl celou pravdu o svém životě. Zpověď natočená přímo před zraky jeho ženy. Snímek režíroval Paul Schrader.

Hrají: Richard Gere, Uma Thurman, Jacob Elordi, Victoria Hill a Michael Imperioli

Foto: ARP Sélection

The Substance

Snili jste někdy o lepší verzi sebe sama? Měli byste vyzkoušet tento nový produkt, jmenuje se The Substance. Můžete s ním vytvořit jiné já, mladší, krásnější, dokonalejší. Stačí si jen rozdělit čas. Jeden týden pro jedno já, druhý týden pro další. Jednoduché, že? Pokud budete respektovat rovnováhu, co by se mohlo pokazit? Film režírovala Coralie Fargeat.

Hrají: Demi Moore, Margaret Qualley a Dennis Quaid

Foto: A Good Story

V soutěži Un certain regard letos soutěží 18 filmů. Loni zvítězil film Jak mít sex (How to Have Sex) režisérky Molly Manning Walker. Kdo to bude letos?

My Sunshine

Život na malém japonském ostrově se točí kolem střídání ročních období. V zimě se ve škole hraje lední hokej, ale Takuya z toho není příliš nadšený. Jeho skutečným zájmem je Sakura, vycházející hvězda krasobruslení z Tokia, kterou začíná být skutečně fascinován. Trenér a bývalý šampion Arakawa v Takuyovi spatří potenciál a rozhodne se ho vést, aby se Sakurou vytvořili dvojici pro chystanou soutěž. S přibývající zimou city rostou a mezi oběma dětmi vzniká harmonické pouto. Ale i první sníh nakonec roztaje.

Režie: Hiroshi Okuyama
Hrají: Keitatsu Koshiyama a Kiara Nakanishi

Armand

Osudného odpoledne v prázdné základní škole se matky Armanda a Jona pustí do zoufalého boje o to, kdo jim uvěří, když je jeden ze synů obviněn z porušení pravidel. Jsou využity všechny prostředky, což brzy vyvolá směsici šílenství, touhy a posedlosti. Kde je pravda, ale není možné zjistit. Vše se záhy přestane točit kolem dětí a hlavní role začnou hrát dospělí.

Režie: Halfdan Ullmann Tøndel
Hrají: Renate Reinsve, Ellen Dorrit Petersen, Øystein Røger, Endre Hellestveit a Thea Lambrechts Vaulen

Le Procès du chien (Who Let the Dog Bite?)

Idealistická právnička, která se věnuje ztraceným případům, souhlasí s obhajobou psa Cosmose, jenž pokousal tři lidi. Nemá jinou možnost než případ vyhrát, protože jinak bude její neobvyklý klient utracen. Jde o komedii ze soudní síně, která vyvolává otázky o našem vztahu ke zvířatům.

Režie: Laetitia Dosch
Hrají: Laetitia Dosch, Jean-Pascal Zadi, Anabela Moreira a Anne Dorval

Nesmíme zapomínat ani na filmy mimo soutěž. Zejména dva velmi očekávané kousky prostě nelze vynechat. Oba budou mít brzy premiéru i v našich kinech.

Horizont: Americká sága (Horizon: An American Saga)

Oscarový režisér Kevin Costner ve svém filmu líčí neuvěřitelnou epickou cestu expanze amerického Západu před občanskou válkou a po ní. Mezi původními obyvateli Ameriky, kteří viděli, jak se jejich země kolonizuje, a těmi, kteří byli za každou cenu odhodláni se usadit, se píše historie. V okázalé fresce, kde se prolíná mnoho osudů, se sny a naděje střetávají s překážkami a krutostí, aby nabídly filmovou podívanou výjimečného rozsahu a emocionální hloubky.

Hrají: Kevin Costner, Sam Worthington, Sienna Miller, Jena Malone, Tom Payne, Luke Wilson a Abbey Lee

Furiosa: Sága Šíleného Maxe (Furiosa: A Mad Max Saga)

Svět se zhroutil a mladá Furiosa je unesena z oázy Green Place. Padne do rukou velké hordy motorkářů, kterou vede muž jménem Dementus. Prodírají se Pustinou a narazí na Citadelu, které vládne Nadsmrťák Joe. Zatímco oba tyrani válčí o nadvládu, Furiosa musí přežít mnoho zkoušek, aby nakonec našla cestu domů.

Hrají: Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth, Tom Burke, Lachy Hulme, Nathan Jones a Alyla Browne

A na závěr tu máme jeden důležitý bonus. Česko se v Cannes také předvede, sice jen v sekci La Cinef, ve které soutěží studentské filmy, ale i tak nás to těší. Za domácí se tedy s osmnácti dalšími kousky popere o cenu krátkometrážní animovaný snímek Plevel režisérky Poly Kazak. 

Krátký film pojednává o zahradnici, která pečuje o malou zahrádku na poli zarostlém plevelem. To, co nejprve začíná jako nevinné setkání, se posléze mění v boj o přežití a úsilí zachovat stávající svět za každou cenu. Film byl vytvořen pomocí malby na sklo. Upoutávku si můžete pustit zde.

Zdroje: ČSFD, Festival Cannes, Film center

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.