České drama, které byste si neměli nechat ujít: Netflix nabídne jeden z nejlepších tuzemských filmů za poslední roky

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Příběh Hanče a Vrbaty zná téměř každý, ale málokdo ví, jak se opravdu odehrál. Výpravné filmové drama Poslední závod režiséra Tomáše Hodana, které míří na Netflix, přiblíží všem milovníkům životopisných snímků tehdejší události z mrazivých Krkonoš tak, jak se opravdu staly. Něco takového byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Krkonoše byly před první světovou válkou chudá oblast, kde se setkával český živel s německým. Bohumil Hanč (Kryštof Hádek) byl nejznámější český lyžař své doby a směle vyhrával závody doma i v zahraničí. Všestranně nadaný sportovec Emerich Rath (Marek Adamczyk) se jako jediný Němec účastnil českých závodů, zatímco ostatní Němci z Krkonoš je z nacionálních důvodů bojkotovali.

Hanč a Rath se dobře znali a setkali se i na startu významného závodu v březnu roku 1913. Po prvním kole se počasí na hřebenech hor velmi zhoršilo, vypukla sněhová vánice a všichni postupně závod vzdali. Hanč na trati osiřel, a závod o první místo se tak změnil v boj o holý život. Vrbata (Vladimír Pokorný) najednou stojí na cestě coby jediný divák, Rath se vydává Hančovi na pomoc a všichni tři začínají v nepředstavitelném mraze a šílené vichřici psát příběh o hrdinství, odvaze, vůli a přátelství. 

ČTĚTE TAKÉ: LEGENDÁRNÍ SNOWBOARĎÁCI SLAVÍ 20 LET. KOTEK A MÁDL NA FILMECH SPOLUPRACUJÍ DODNES

Snímek vstoupil do kin 24. března 2022, tedy přesně v den výročí tehdejší lyžařské události. Byl také oceněn Českým lvem za nejlepší kameru. Natáčelo se v obrovské zimě na autentických v místech, kde se před téměř 110 lety příběh odehrál. Herci proto museli podstoupit otužovací kurz.

Na to, jak jsme i dvanáct hodin stáli ve vichřici v mínus deseti, budu vzpomínat celý život,“ uvedl režisér Tomáš Hodan. „Zažili jsme na horách sníh, vánice, vítr i mlhu, tedy podmínky, které jsme potřebovali. Museli jsme se jim přizpůsobit. Věříme ale, že točit v mlze a mrazu na místech, kde se to všechno stalo, se projevilo i v syrovosti a dramatičnosti výsledného filmu,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: SCÉNKY JAKO ZE ŠKOLNÍ BESÍDKY A ŽENSKÉ JAKO TOTÁLNÍ PIPINY, HODNOTÍ DIVÁCI DALŠÍ ČESKÝ PROPADÁK, KTERÝ MÍŘÍ NA NETFLIX

Poslední závod je pro mě srdcová záležitost. Příběh Bohumila Hanče mě zajímal už od dětství, kdy jsem o něm slyšel poprvé. Nyní jsem tak mohl podrobně zažít okamžiky z jeho života. A to přímo na konkrétních místech, kde se jeho osud skutečně odehrálA těch několik týdnů natáčení v mrazu, mlze a závějích na krkonošských hřebenech byla už jen třešinka na dortu,” přiznal představitel Hanče Kryštof Hádek.

Ve filmu, jenž si na ČSFD vysloužil skvělé hodnocení 75 %, si zahráli také Judit Bárdos, Oldřich Kaiser, Vladimír Javorský, Jan Hájek, Jaroslav Plesl či Jan Nedbal. Malou roličku dostala i olympijská medailistka Eva Adamczyková (Samková), manželka Marka Adamczyka.

Životopisný snímek Poslední závod bude na Netflixu dostupný už 1. května.

Zdroje: Bontonfilm, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.