Nový film s hvězdou Oppenheimera: Cillian Murphy se vrací na Netflix v psychologickém dramatu jehož předloha ho rozplakala

Eva Pospíchalová
Foto: Netflix

Po Peaky Blinders a Oppenheimerovi se režiséři o (zatím skoro) oscarového Cilliana Murphyho perou zuby nehty. Tentokrát se herec představí v adaptaci dramatické novely Shy, která jeho samotného rozplakala.

Irský sympaťák Cillian Murphy je již několik let velmi uznávaným hercem. Po úspěchu seriálu Peaky Blinders a filmového hitu roku 2023 Oppenheimer se však zařadil mezi smetánku filmového a seriálového průmyslu, není se tedy čemu divit, že je uprostřed natáčení dalšího projektu, tentokrát opět pro Netflix.

Režisér Tim Mielants, který dříve pracoval s Murphym na Peaky Blinders, přivede k životu knihu Shy od Maxe Portera. Ta vypráví příběh teenagerského delikventa na speciální škole pro narušené mladíky, Last Chance, který bloudí do noci a poslouchá hlasy v hlavě: své učitele, rodiče, lidi, kterým ublížil, a lidi, kteří se ho snaží milovat. Utíká z internátu a kráčí do strašidelného prostoru mezi svými nočními můrami, minulostí a těžkou otázkou své budoucnosti.

„Zbožňuji Maxovo psaní a to, co ve mě vzbuzujeje to něco, čeho jsem vždy chtěl dosáhnout – mít na člověka skutečný vnitřní vliv, emocionální dopad. Když jsem četl Fostera, povídku Claire Keegan, pamatuji si, jak jsem si ve vlaku musel nasazovat kapuci, abych schoval jak brečím, bylo mi tak trapně. To samé platí pro Shy. Max mi tu knihu dal ještě než ji dokončil, a zlomila mi srdce. Je to věc, kterou miluji jako čtenář i jako herec, takže jsem s ním na tom opravdu chtěl pracovat,“ říká ke snímku Cillian Murphy.

Film se bude natáčet z pohledu ředitele instituce, kterého bude hrát právě Murphy (a bude i producentem filmu). Snímek, který se bude jmenovat Steve, představí vedoucího školy plné problémových agresivních mladíků, který má však sám problémy s duševním zdravím. Adaptace prozkoumá stěžejních 24 hodin života pedagoga, kdy se snaží udržet studenty na uzdě a zároveň bojuje s vlastní psychikou.

ČTĚTE TAKÉ: OPPENHEIMER MÍŘÍ ONLINE. AŽ SI HO BUDETE MOCT PUSTIT NA STREAMOVACÍ PLATFORMĚ, MOŽNÁ UŽ BUDE MÍT OSCARA

Murphy vysvětlil, proč se rozhodli změnit hlavní postavu v adaptaci: Byl to Maxův nápad změnit perspektivu a otočit ji k řediteli, který vede tuto instituci. Já, Alan Moloney a Max jsme to začali v našich hlavách otáčet a ukázalo se, že bychom z toho mohli udělat film. Stávají se stejné události, jen se na ně díváme jinýma očima. A mám moc rád filmy, které se odehrávají v reálném čase – tohle vše se děje během 24 hodin, takže je na postavy intenzivní tlak.

Natáčení Steva začne na jaře 2024, film je již v předprodukci a scénář je z velké části hotový. Budeme ho tedy moci na Netflixu vidět pravděpodobně přibližně za rok.

Zdroje: Netflix, Guardian, What’s On Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.