Film napínavý od začátku až do konce: Netflix uvede dramatický snímek z Laponska inspirovaný skutečností a natočený podle Knihy roku

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Pokud jste milovníky příběhů ze Skandinávie, zbystřete. Boj mladé ženy za ochranu svého domorodého dědictví ve světě, kde roste xenofobie, vylíčí nový dramatický snímek Odcizení (Stolen). Tvůrci film natočili podle kritiky vysoce oceňovaného románu.

Problematika jediných původních obyvatel Evropy rezonuje ve společnosti už delší dobu. Sámové, známí také jako Laponci, jsou sice uznáváni a ochraňováni mezinárodními dohodami o domorodých národech, realita je však zcela jiná. Lidé, kteří tradičně obývají oblast, jež zahrnuje arktické části Norska, Finska, Švédska a ruského poloostrova Kola, jsou nuceni zanechávat svého tradičního způsobu života úzce spjatého s přírodou.

Etnická skupina, která se usídlila ve Skandinávii zhruba před dvěma tisíci lety, se původně živila lovem a rybolovem. Nyní jsou to především rybáři a pastevci sobů. Nejrůznějšími způsoby se je státy, které obývají, pokoušely uzpůsobit k obrazu svému. Až do 60. let 20. století tak například byly sámské děti posílány do internátních škol, kde měly zakázáno hovořit rodným jazykem. Výjimkou nejsou ani nucené sterilizace a vraždy, kterým přehlížely policejní orgány.

Aktivisté z řad Sámů dodnes hovoří o kulturní genocidě. Právě touto problematikou se zabývá spisovatelka a novinářka Ann-Helén Laestadius, která má sama sámské a tornadelské kořeny. Autorka mnoha bestsellerů, jež si vysloužila přezdívku „Nový sámský hlas severské literatury”, vydala v roce 2021 román Stöld.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: 6 NEJLEPŠÍCH FILMŮ NETFLIXU NOMINOVANÝCH NA OSCARA PODLE ČECHŮ S SLOVÁKŮ. VÍTĚZEM JE HISTORICKÉ DRAMA, ZLATOU SOŠKU VŠAK NEZÍSKALO

Při psaní románu, kterému čtenáři na Databázi knih udělili skvělých 87 %, se autorka inspirovala skutečnými událostmi. „Skvělá kniha ze Severu. Doporučuju. Je to napínavé od začátku do konce,” píše jedna z recenzentek.

Příběh pojednává o Else, jež je od svých devíti let hluboce poznamenána událostí, které byla svědkem. Jednoho večera se vypravila na lyžích sama k ohradě, kde plánovala nakrmit sobí stádo. Místo toho však viděla, jak muž ze sousední vesnice bezdůvodně popravil její oblíbené mládě.

Deset let v sobě Elsa nosila tajemství jako temnou tíhu, přičemž se nenávist a hrozby vůči Sámům postupně stupňovaly a policie brutálním vraždám zvířat nevěnovala pozornost. Mladá dívka se proto rozhodla obrátit na novináře, čímž proti sobě poštvala pytláky. Když stane tváří v tvář muži, který jí kdysi zabil soba, co udělá? Dokáže po letech nenávisti zmáčknout spoušť?

PSALI JSME TAKÉ: 5 VÁLEČNÝCH FILMŮ NATOČENÝCH PODLE SKUTEČNOSTI, KTERÉ NAJDETE NA NETFLIXU: HRŮZY KONCENTRAČNÍCH TÁBORŮ I JEDNA Z NEJVĚTŠÍCH TRAGÉDIÍ ČESKA

Netflix románu, který si ve Švédsku vysloužil ocenění Kniha roku, dopřál filmovou podobu, jejíž režie se ujala Elle Márjá Eira. Samotná Ann-Helén Laestadius se na tvorbě snímku podílela jako výkonná producentka. „Je nejvyšší čas, aby se svět seznámil s tímto příběhem a tím, co se v současnosti na Sápmi (Laponsko) děje. Sama jsem majitelkou sobů a v tomto příběhu se vidím,” uvedla režisérka pro Netflix.

Ve filmu Odcizení si mimo jiné zahrají Elin Kristina Oskal, Martin Wallström, Lars-Ánte Wasara, Ida Persson Labba, Pávva Pittja, Ingahilda Tapio, Magnus Kuhmunen, Simon Issát Marainen, Niilá Omma a Anne Lajla Westerfjell Kalstad. Dramatický snímek Odcizení bude na Netflixu od 12. dubna.

Zdroje: Netflix, What´s on Netflix, techradar, Databáze knih, ČT24

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.