TOP 5 českých komedií na první adventní víkend, se kterými můžete zahájit období Vánoc

Michaela Pašková
Foto: Ústřední půjčovna filmů

Zní to neuvěřitelně, ale první adventní neděle je po dlouhém roce opět tady. Nastává čas rozsvěcování vánočních stromků a uvažování nad tím, co pod ně nadělíme. Obchody jsou už plné tematického zboží, které se snaží přitáhnout naši pozornost. Nenechte vánoční stres, aby vás ovládl, a stravte advent ve společnosti českých komedií.

Vánoční příběh

Opravdový průběh Vánoc? Ničím nepřikrášlený? Podívat se na něj můžete v komedii, která začátkem listopadu vstoupila na Netflix a stále se ve sledovanosti drží v TOP 10. Posvátné období Vánoc se podařilo režisérce Ireně Pavláskové zpracovat vtipným způsobem. Na zoubek se podívala rodinným vztahům u Skálů, kde pevnou rukou vládne známá herečka Skálová, jejíhož ztvárnění se ujala Jiřina Bohdalová, a Pazderků, kde ke stolu zavítají nevítaní hosté.

S tebou mě baví svět

Rodinná komedie Marie Poledňákové pojednávající o třech kamarádech je svým způsobem mateřskou školkou zanesenou v krásném prostředí Beskyd. Jako každý rok se Pepa, Albert a Michal chystají vyrazit na pánskou jízdu, kterou jim ovšem dosti ztíží jejich manželky. Pánové mají sice povoleno vydat se za dobrodružstvím, ale nepojedou sami. Společnost jim budou dělat jejich potomci, samozřejmě všichni bez výjimky. Takže ano, pojede i nejmenší Mates, který se všem odmění plnou plenkou. Svérázné výchovné metody otců budou navíc podrobeny těžké zkoušce, když je manželky nečekaně poctí svou přítomností.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: MAJOR VS ANTIKOMUNISTA, NEROZBITÉ SKLENIČKY A UMĚLOHMOTNÉ LŽIČKY Z NDR. PELÍŠKY JSOU FILM, KTERÝ NIKDY NEOMRZÍ

Pavel Nový s dětmi v české komedii S tebou mě baví svět.
Foto: Ústřední půjčovna filmů

Pelíšky

Snímek z roku 1999 je věnovaný všem, kteří z roku na rok zmizeli. Ve dvoupatrovém domě žije rodina majora Šebka v podání Miroslava Donutila a o patro výše sídlí rodina bývalého odbojáře Krause, kterého ztvárnil Jiří Kodet. Pánové se nesnesou, díky čemuž vzniká mnoho vtipných, zároveň smutných situací. Major Šebek obdivuje výdobytky socialismu a pan Kraus je naopak zarytý antikomunista. Komedie se zasloužila o mnoho českých hlášek, mezi které patří například: „Dávám komunistům rok, max dva!“

Poslední aristokratka

Díky svým šlechtickým předkům získává rodilý Newyorčan Frank v restituci dávné rodové sídlo, zámek Kostku. Jelikož se naivně domnívá, že si se svým nově nabytým majetkem hravě poradí, vydává se po více než čtyřiceti letech se svou manželkou a dcerou do Čech. Po příjezdu ho ovšem čeká rychlé vystřízlivění. Zámek je v havarijním stavu a o jeho údržbu se starají kastelán, jenž nazývá návštěvníky muflony, hospodyně a hypochondrický údržbář. Přestože Frank nejprve zvažuje prodej zámku, nakonec se pustí do jeho oprav.

PSALI JSME TAKÉ: ČACHRY KVŮLI KOMUNISTŮM NEBO FEKÁLNÍ PRINC TRÁVNÍČEK: 7 ZAJÍMAVOSTÍ O POHÁDCE TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU K JEJÍMU 50. VÝROČÍ

Přijde letos Ježíšek?

Vánoční období je neodmyslitelně spjato s filmy, ve kterých hráli manželé Josef Abrhám a Libuše Šafránková. V komedii z roku 2013 se šarmantní šedesátník José vrací po třicetiletém pobytu v Mexiku do Prahy, protože jeho mexická manželka Dolores věří, že spatření Pražského jezulátka pomůže jejich dceři otěhotnět. José se ovšem návratu obává, protože ví, že se nevyhne střetu s dávným kamarádem Rudou, jenž rád se všemi manipuluje, a bývalou láskou Květou.


Zdroje: ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.