Major vs antikomunista, nerozbité skleničky a umělohmotné lžičky z NDR. Pelíšky jsou film, který nikdy neomrzí

Michaela Pašková
Foto: Space Films

V dnešní době nalezneme jen pár lidí, kteří nikdy neslyšeli nebo neviděli jednu z neúspěšnějších českých filmových komedií z roku 1999. Film Pelíšky režiséra Jana Hřebejky a scénáristy Petra Jarchovského patří bezesporu k českým klasikám. Na ČSFD se Pelíšky pyšní hodnocením 91%, a to zcela zaslouženě.

Film Pelíšky je věnován všem, kteří tehdy z roku na rok zmizeli. Časově je usazen mezi Vánocemi 1967 a okupací Československa v srpnu 1968. Při jeho natáčení se režisér Jan Hřebejka a scénárista Petr Jarchovský nechali inspirovat vlastními vzpomínkami a sbírkou povídek Hovno hoří od Petra Šabacha.

O čem Pelíšky jsou? Ve dvoupatrové vile žije čtyřčlenná rodina majora Šebka (Miroslav Donutil) a o patro výše tříčlenná rodina bývalého odbojáře Krause (Jiří Kodet). Pánové si jdou po krku. Vyloženě se nesnesou, díky čemuž vzniká mnoho vtipných, ale zároveň i smutných situací.

Major Šebek obdivuje výdobytky socialismu, které své rodince hrdě představuje. Vidět tak můžeme nerozbitné skleničky, vyvinutých soudruhy z Polska. Jeho syn Michal (Michael Beran) ale v zápětí jednu samozřejmě rozbije. Na své si přijdou i umělohmotné lžičky z NDR, které ovšem nejdou dohromady s kávou.

Pan Kraus je zarytý antikomunista. V průběhu filmu z okna pronese větu, ze které se stala oblíbená česká hláška. Jeho předpověď „Dávám komunistům rok, max dva!“ je neochvějně spojena právě s tímto filmem. Pan Kraus je přesvědčený, že má za všech okolností pravdu. Není tedy divu, že se sousedé vzájemně rozčilují.

Obě jejich manželky mlčky snáší výstřednosti svých manželů. Major Šebek byl obdarován dcerou, které se říká Uzlinka (Silvie Koblížková), a synem Michalem. Ten je zamilován do Jindřišky (Kristýna Nováková), dcery pana Krause. Nicméně dívka o něj po romantické stránce nejeví zájem, protože je zakoukaná do Eliena (Ondřej Brousek), který žije v prominentním domově mládeže a jeho rodiče jsou služebně v Americe. Michal a Jindřiška prožívají problémy, které přináší generační rozdíly mezi nimi a jejich rodiči, se kterými si nerozumí.

Okruh postav uzavírá učitelka Eva (Eva Holubová), její syn Péťa (Marek Morvai-Javorský), babička (Stella Zázvorková) a strýc Václav (Boleslav Polívka), kteří jsou všichni příbuzní Šebkových. Eva se horlivě snaží najít si partnera. Vyhlédne si Sašu Mašlaňa (Jaroslav Dušek), který během Vánoc daruje Péťovi sovětskou hračku Vyděržaj pioněr. Nesklidí s ní však takový úspěch jako zprvu čekal a Péťa se mu později téhož večera pomstí. Když si chce Saša s Petrovou mamkou Evou užít kvalitní sex, překazí jím dostaveníčko otázkou, zda hovno hoří.

Zajímavosti

  • Postavu Saši Mašlaně si tvůrci nevymysleli, objevil se už ve sbírce povídek Hovno Hoří.
  • Otec Petra Šabacha byl inspirací pro vytvoření postavy majora Šebka a dědeček scénáristy poté pana Krause.
  • Film se měl původně jmenovat jinak. Pelíšky byl pouze pracovní název, který se kromě Jiřího Kodeta nikomu nelíbil. U názvu se však zůstalo, protože nikoho lepší nenapadl.
  • Pelíšky jsou třetí spoluprací Miroslava Donutila a Bolka Polívky. Předtím spolu hráli v muzikálu Balada pro banditu (1978) a Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992). Protože byli nejenom kolegy z Divadla Na provázku, ale i dlouholetými kamarády, při natáčení bavili štáb svými žertíky. Plynule přecházeli z herectví do civilu. Některé repliky, které nebyly v původním scénáři se tvůrci dokonce rozhodli ve filmu ponechat, například tomu tak bylo ve scéně o vodce v zákopu. Zvolání ‘Maršal Malinovskij!’ ani ‘Brašule!’ pánové předepsána neměli. Podobně tomu i replikou ‘A skláři nebudou mít co žrát’, kterou pronesla Stella Zázvorková během předvádění nerozbitných skleniček.
  • Když pan Kraus bloudí kvůli třídním schůzkám ve škole, položí mu Saša Mašlaň otázku: „Hledáš někoho soudruhu?“ A protože je pan Kraus zatvrzelý antikomunista, přetáhne Sašu holí. Původně měl pan Kraus pouze odpovědět, že nic nehledá, a jít si po svých. Janu Hřebejkovi se to však zdálo tak moc obyčejné, že mu z úst unikla otázka „A proč ho nepraštil?“. Tuto scénu tedy natáčeli znovu, ale bohužel dal Jiří Kodet Jaroslavovi Duškovi holí takovou ránu, že ho poté pár dní zdobila pořádná modřina.

Film Pelíšky naleznete na Netflixu v původním znění.


Zdroje: Netflix, ČSFD, Filmový přehled

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.