Kriminální drama podle skutečnosti ovládlo Netflix. Diváci ho srovnávají s Vlkem z Wall Street a vyzdvihují výkon Emily Blunt

Foto: Brian Douglas/Netflix © 2023

Emily Blunt a Chris Evans v pátek vtrhli na Netflix a okamžitě ovládli žebříčky sledovanosti po celém světě s kriminálním dramatem Obchodníci s bolestí (Pain Hustlers). Ale nejen to, 122minutový snímek sklízí i celkem pozitivní recenze.

Kriminální drama Obchodníci s bolestí, které režíroval David Yates a ve kterém své herecké umění předvedly hvězdy jako Chris Evans, Emily Blunt, Andy Garcia a Catherine O’Hara, dorazilo v pátek na Netflix.

Příběh se točí kolem velkého farmaceutického podvodu. Emily Blunt hraje Lizu Drake, svobodnou matku z dělnické třídy, která je na konci svých sil, protože přišla o práci a s nemocnou dcerou nemají pořádně ani stálý domov. Náhodné setkání s Petem Brennerem, obchodním zástupcem farmaceutické společnosti, kterého si zahrál Chris Evans, je pro ni vyhlídkou na nové světlejší zítřky. A hlavně možností, jak vydělat dostatek peněz.

Velmi rychle se ale zaplete do nebezpečného schématu vydírání, ve kterém, pokud bude chtít uspět, budou muset jít stranou všechny její morální zásady. Nicméně vyrovnávání se s čím dál tím vyšinutějším šéfem, nelepšícím se zdravotním stavem dcery a rostoucím povědomím o tom, co dělá, zapříčiní, že začne uvažovat nad svými rozhodnutími.

Děj filmu do určité míry vychází ze skutečných událostí, kdy Evan Hughes v investigativním článku odhalil korupční příběh farmaceutické společnosti Insys. Ta používala nekalé vyděračské praktiky k tomu, aby přiměla lékaře nabízet pacientům vysoce účinný opioidní lék proti bolesti zvaný Subsys, což je verze fentanylu na předpis.

Film se ihned po vydání vyšplhal na první místo TOP 10 aktuálně nejsledovanějších filmů po celém světě včetně Česka. Na ČSFD má k dnešnímu dni (den psaní členku) 69% hodnocení. „Před 10 lety do nebes chválili Vlka z Woll Street. V čem je tento film horší? Kromě mimořádného výkonu DiCapria v roce 2013 určitě v ničem. Ještě i herecké výkony byly všechny parádní, ačkoli ani jeden nebyl psán na to, aby získal Oscara, o to ve Wolfovi samozřejmě šlo,“ uvádí dokonce jeden z hodnotících.

„Emily Blunt je tady prostě tak dobrá a sama si pro sebe krade celý film, že mhouřím obě oči i nad tou očividnou a místy polovičatou (i když po stránce tempa pořád funkční) stylizací do Vlka z Wall Street,“ uvádí další recenzent na ČSFD a další vesměs souhlasí: „Emily Blunt to dokázala utáhnout a já tohohle Vlka z Wall Street z Wishe díky ní fakt s chutí sjel.“

Andy Garcia jako Neel si čte časopis Forbes.
Foto: Brian Douglas/Netflix © 2023

Zdroje: Netflix, FlixPatrol, ČSFD, Esquire

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.