Scéna s menstruační krví má v thrilleru Fair Play důležitou roli. Podle hlavní hrdinky je dobré pouštět do světa víc ženského vlivu

Eva Lenská
Foto: Netflix

Erotický psychologický thriller Fair Play (Fér hra diváky nejen překvapil, ale místy i pořádně šokoval. Boj o moc, toxický vztah, mužský šovinismus a navíc scéna s menstruační krví. Je jasné, že tohle může být pro někoho až moc. Jenže tvůrci věděli, proč do filmu krvavou scénu zařadit. Má své opodstatnění. Podívejte se, co o ní řekla sama Phoebe Dynevor.

Scéna, v níž se Emily (Dynevor) a Luke (Ehrenreich) vytratí na toaletu, aby si tam užili, je poměrně nezvyklá. Hrdinka totiž dostane menstruaci a krev se během erotických hrátek dostane nejen na její šaty, ale i na ústa jejího přítele. Ani jeden z toho kupodivu nedělá velkou vědu. Proč? Bude teď normální dávat do filmů takové scény? Vždyť o pár let dříve by to bylo naprosto nemístné.

ČTĚTE TAKÉ: Mazanou lupičku čeká před důchodem krádež vzácného obrazu. Na Netflix míří Charlieho andílci po francouzsku

Foto: Netflix

Fair Play režírovala žena a právě proto Phoebe Dynevor otevřeně uvedla, že kdyby záběr točil muž, pravděpodobně by ji považoval za nechutnou a šokující. „Proč bychom to dělali? To není sexy! Přesně to by si myslel. Ale ono vás to vtáhne a vy pochopíte, že to nebude průměrný film. Něco takového vás popostrčí k tomu, že chcete pouštět do světa víc ženského vlivu,“ vysvětlila.

Menstruační krev ji pochopitelně nepřekvapila. „My ženy víme, že se takové věci dějí pořád, tak proč to nevídáme na obrazovkách?“ dodala. O své postavě Emily řekla, že se snaží dělat menší, aby se Luke cítil víc mužně. „A já jsem v ní viděla tolik ze sebe. Překonávala se, aby ochránila jeho křehké mužské ego,“ sdělila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Film inspirován skutečným příběhem učitelky, která zneužila 12letého chlapce a pak si ho vzala, míří na Netflix

Podívejme se však na onu scénu ještě z jiného pohledu. Nebyl to geniální způsob, jak oklamat divačky, aby fandily Lukovi? Co může být u muže větší plus, než nenucený postoj k menstruační krvi? Když si Luke uvědomí, co se stalo, nedrhne si ústa, ani nezvrací. Prostě se jen směje a vtipkuje, že Emily, jejíž šaty jsou také pokryté krví, vypadá, jako by zabila kuře.

V tu chvíli se okamžitě stává sympatickým, okouzlujícím a sexy mužem, jakého by si přála každá žena. Vždyť i v dnešní době se na menstruační krev pohlíží jako na něco odporného, nečistého a zapáchajícího. Mluví tak o ní dokonce i samy ženy. Ale Luke se nechová, jako by pro něj Emily byla v daný okamžik méně přitažlivá. Nepovažuje ji za špinavou. Svým způsobem je ta scéna i romantická. Tedy, když dojde na prsten.

NAPSALI JSME TAKÉ: Začátek Dianina románku s Dodim, emotivní Charles a královna Alžběta: Netflix ukázal nové fotky k 6. řadě seriálu Koruna

O to víc je pak pro diváky šokující hrdinovo chování poté, co Emily povýší. Pak totiž nastává boj o moc. Možná se pořád najde dost mužů, kterým nevadí menstruační krev, ale kolik jich s klidem přijme fakt, že je jejich partnerka v práci úspěšnější a vydělává víc? Právě o to režisérce a scenáristce Chloe Domont šlo.

Ostatně již dříve uvedla, že se chtěla vyrovnat s některými nevyřešenými pocity, které měla v minulosti. „Konkrétně s chozením s muži, u nichž jsem cítila, že se cítí ohroženi buď mými ambicemi, nebo i drobnými úspěchy. Film je způsobem, jak bít na poplach. Taková mocenská dynamika by už neměla být normální,“ vysvětlila.

Zdroje: Digital Spy, Tudum, Decider

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.