Harry Potter incest a upírské BDSM ve Stmívání: Populární filmy, které jsou ve skutečnosti fanfikcemi

Barbora Kučerová
Foto: Aviron Pictures

Fanoušci často tráví svůj volný čas psaním povídek. Svým oblíbeným postavám z literárních i filmových světů vymýšlejí nová dobrodružství, která pak zveřejňují na internet pro potěchu ostatních fanoušků. Ty nejčtenější fanfikce pak mohou v upravené formě vyjít knižně a s trochou štěstí se objevit na filmových plátnech.

Padesát odstínů šedi

Padesát odstínů šedi četli nebo aspoň viděli všichni, včetně vaší mámy. I když se tato erotická trilogie nedá označit za literární ani filmový skvost, rozhodně nám po roce 2011 ukázala, jak je důležitý marketing a správně zvolená cílová skupina. Příběh nezkušené Anastasie a bohatého podnikatele Christiana Greye s podivnými choutkami plnil kina a vyprodával knihkupectví, ale věděli jste, že původní příběh vyprávěl o Belle a Edwardovi ze Stmívání? E. L. James ho psala v roce 2009 pod názvem Master of the Universe (Pán vesmíru). Chcete-li si přečíst originál, autorka se postarala, aby zmizel z povrchu zemského, i když nepopírá, že se dříve fanouškovské tvorbě věnovala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 6 filmových a seriálových novinek, které si o víkendu můžete pustit nejen na Netflixu. Nechybí říjnová dávka hororů

Lovci stínů: Nástroje smrti

Cassandra Clareová je v literárním světě dost kontroverzní jméno. Začínala jako autorka fanfikcí ze světa Harryho Pottera a již v té době čelila mnoha obvinění z plagiátorství. Její nejznámější fanouškovský projekt, který vycházel v letech 2000 až 2006 a dnes ho známe pod názvem Lovci stínů: Nástroje smrti, se jmenoval The Draco Trilogy. Čtenáři si brzy všimli, že v příběhu Draca Malfoye se objevují útržky i celé odstavce z jiných děl, například Buffy, přemožitelky upírů a knih již vyřazených z prodeje. Zmínit musíme i její povídku Mortal Instruments (Nástroje smrti) z roku 2004, která popisuje sexuální vztah sourozenců Ginny a Rona Weasleyových.

After

Když Anna Todd poprvé uslyšela One Direction, neměla tušení, že se z ní stane světová senzace s téměř 2 miliardami přečtení na Wattpadu. O tom, že na internetu píše román a že hlavní postavou je Harry Styles coby rebelský student s piercingy a tetováním, zprvu nevěděl ani její manžel. „Bylo to spíš něco na způsob novodobé Pýchy a předsudku či Větrné hůrky, než že by to souviselo se skutečným Harrym,“ říká spisovatelka. Velká čísla se vydavatelům líbila a nabídky na sebe nenechaly dlouho čekat. V roce 2014 vyšla tištěná kniha s Harrym přejmenovaným na Hardina Scotta a o pět let později se fanoušci dočkali filmového zpracování.

Zdroje: USA Today, Insider

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.