Čeští diváci nezklamali: Netflix opět válcují dva nepovedené české filmy. Nezachránil to Roden ani Geislerka

Eva Lenská
Foto: Marlene Film Production/Zuzana Panská

Vlastně se to dalo čekat. Ačkoli české komedie Prezidentka a Indián nepatří zrovna k trhákům aspirujícím na Oscara, do TOP 10 nejsledovanějších pořadů na Netflixu se stejně dostaly. Pravděpodobně za to může obyčejná lidská zvědavost. A když vlastně přimhouříme oko, pár kladů těmto kouskům také připsat můžeme.

Prezidentka

Kateřina Čechová (Anna Geislerová) se stala první českou prezidentkou. Je vtipná a má smysl pro spravedlnost, jenže je tak trochu osamělá. Její dcera odjela studovat do Anglie a jí zbyla jen práce, kvůli které jí chybí soukromí a anonymita. Proto si nasadí paruku a vyrazí na procházku večerní Prahou. Během tohoto nočního dobrodružství objeví tajemnou zahradu, která patří sochaři Petrovi (Ondřej Vetchý), se kterým se začne scházet. Oběma je spolu fajn, ale Kateřina se nechce vázat a Petr netuší, kým jeho nová známá ve skutečnosti je. Jak už to bývá, všechno se nakonec provalí a prezidentka tak musí čelit mnoha potížím. O Petra nechce přijít, ale zároveň se bojí, že by mu mohla zkazit život.

Snímek Prezidentka si na ČSFD vysloužil podprůměrné hodnocení 46 % a recenzentka Mirka Spáčilová z iDnesu ho dokonce přirovnala k nejhloupějšímu filmu loňského roku. Přesto tato romantická komedie na Netflixu zabodovala. Nejspíš za to může sympaťák Ondřej Vetchý a jeho pes. Nebo podobnost s kultovkou Notting Hill.

ČTĚTE TAKÉ: Na Netflix míří pokračování úspěšného filmu Úsměvy smutných mužů. Láká na překrásné lokace a hvězdného Pierra Richarda

„Místy skoro legrační. Zdaleka nejlepší na Prezidentce je, že Ondřej Vetchý zjevně odmítl v tom filmu hrát bez svého psa, kterému musela být vepsaná celkem stěžejní role. Jinak nekonečně dlouhé a celkem prázdné,“ napsal o filmu divák Martin na ČSFD.

„Tento film je těžké hodnotit. Dívá se na něj hezky, působí pozitivně a skutečně evokuje myšlenku, proč u nás pro jednou skutečně nezkusit zvolit na Hrad ženu. Na druhou stranu jde o nepříliš soudržný žánrový mix, zahrnující pohádku, love story, komedii, melodrama, politickou satiru, předvolební agitku a v neposlední řadě i čistokrevnou sci-fi,“ shrnul klady i zápory další recenzent.

Buďme však spravedliví, existují i horší filmy, například Cool Girl. Geislerová a Vetchý navíc diváky okouzlili už v rodinném snímku Pohádky pro Emu od stejného režiséra Rudolfa Havlíka, což mohlo také zapůsobit.

Indián

Ondřej (Karel Roden) je arogantní obchodník, který má v Praze úspěšnou firmu. Má štěstí, protože v Nebrasce dojednal obchod roku s investorem, jenž zafinancuje výstavbu luxusních rezidencí. Jenže ve chvíli, kdy letadlo z Ameriky přelétá nad rezervací, kde pohřbívají indiánského náčelníka, duch mrtvého cestou do nebe narazí do letadla a vtělí se do Ondřeje. Ráno se pak Ondřej probudí a slyší ve své hlavě hlas, který ho chce změnit. Duch Indiána vyznává totiž úplně jiné hodnoty než on. Obchodník se zpočátku zuby nehty brání, nicméně jeho pracovní a rodinné problémy dostávají najednou nový rozměr jak pro něj, tak i pro jeho rodinu a kolegy. Souboj s duchem je neúprosný, divoký a plný humoru.

Indián dostal na ČSFD hodnocení pouhých 47 %, leč ne všichni diváci ho zatratili. „Mýma očima je to takové milé, úsměvné, v podstatě pohádkové vyprávění o nápravě jednoho arogantního zazobance. Zápletka s duchem indiánského náčelníka je povedená a Karel Roden to zvládnul s přehledem,“ uvedla jedna z divaček. Nelze se jí divit. Charisma Karla Rodena působí na divačky stejně silně jako sladká limonáda na vosy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inspirativní skutečný příběh o fenomenální plavkyni míří na Netflix. Pětašedesátiletá Annette Bening kvůli roli téměř nevylezla z vody

„Když si odmyslím, že pravé Indiány by tenhle kousek asi úplně nepotěšil a některé momenty jsou tu na hraně debility, ve výsledku mě Indián celkem bavil, přiznal další recenzent. „Manželka celkem trefně přirovnala Indiána k horské dráze, kdy momenty radosti střídají ty, při kterých si myslíte že jsou vaše poslední v životě.“

I Roden občas při výběru role přestřelí, ale odpusťme mu to. Vždyť se na něj tak dobře kouká, že dámy? Ani pánové však nebyli ošizeni. Dostali krásnou a svůdnou Vicu Kerekes, která si tu konečně zahrála pořádnou potvoru. Možná, že právě tyto dva sexy klady na tu TOP 10 na Netflixu prostě stačí…

Zdroj: ČSFD, Marlene Film Production, Bioscop

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.