Pátek 13. na Netflixu: Nechybí krvelačná zombie, potomek Satana ani po čertech sexy chůva

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Opět nastal den, který je v mnoha zemích považován za nešťastný. Vybízí ovšem k tomu, abyste se v pohodlí svého domova zavrtali do dek a strávili jej u hororového nebo strašidelného snímku. V našem přehledu naleznete 5 filmů, které by vás mohly svou různorodostí zaujmout.

#Žiju (#Alive)

Jednoho dne se Jun Woo probudí a zjistí, že vypukla záhadná virová epidemie, která se náhle rozšířila po celém Soulu a vymkla se kontrole. Přeživší jsou uvězněni ve vlastních bytech bez přístupu k Wi-Fi a mobilním datům, z mobilů nelze telefonovat ani posílat zprávy. Osamělému muži nezbývá nic jiného než bojovat o přežití v izolovaném bytovém komplexu.

Na ČSFD si tento snímek uživatelé převážné chválí. „Alive je po všech ohledech originální, což se, v dnešní době, v tomto subžánru, vidí málokdy. Film se z velké části odehrává v menším bytě, obrovského bytového komplexu, což přivádí správnou klaustrofobickou atmosféru a úzké chodby, mezi byty, zase pocity nejistoty a strachu, kdy nevíte odkud se na našeho hrdinu vyvalí horda zombie,“ uvádí jeden z nich.

Eli

Americký hororový snímek pojednává o malém chlapci, který trpí vzácnou nemocí, jež mu způsobuje vážné alergické reakce na venkovní prostředí a nutí ho žít v ochranném obleku. Jeho rodiče ho odvezou do odlehlého nemocničního zařízení doktorky Hornové, ve kterém konečně může svůj oblek sundat, svobodně se pohybovat a obejmout své rodiče. Chlapcova radost ovšem netrvá dlouho, protože se v domě začnou dít divné věci a jeho léčba je bolestivá. Prostřednictvím léčené dívky zjišťuje, že žádný z ostatních pacientů nemocniční zařízení neopustil, což znamená, že jsou mrtví. Eli postupně všemu přichází na kloub a dozvídá se děsivou pravdu. Stejně jako ostatní děti je potomkem samotného Satana.

Film, který zaujme převážně svým příběhem, diváky překvapil. „Upřímně, už jsem v to ani nedoufal, nicméně toto je v rámci hororového žánru velkým a povedeným překvapením. Eli zaujme především precizním budováním atmosféry a nečekaným finálním rozuzlením, u něhož jsem napětím téměř nedýchal,“ píše jeden z hodnotících na ČSFD.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Příprava Netflixu na Halloween vrcholí: 5 děsivých hororů a jeden ďábelský dokument, které vyjdou během října

Chůva na zabití (The Babysitter)

Cole miluje svou chůvu Bee, která je nejenom sexy, ale je také zábavná a oblíbená. Jedné noci ovšem tajně zůstane vzhůru po večerce, což se mu příšerně vymstí. Zjišťuje, že Bee je ve skutečnosti chladnokrevná vražedkyně spolčená s ďáblem. Je tak před ním noc, během které se musí vyhýbat Beeině bandě zabijáků, jež udělají cokoliv, aby mu zabránili vyzradit její temné tajemství.

Pánům se Bee velice líbí, o čemž svědčí recenze na ČSFD. „S podobnou babysitterkou je sobotní večer hned o něco zajímavější. Mordovačka jak se patří,“ píše jeden z nich a další to vidí podobně: „Chci dělat ředitele castingu pro horory. To je k neuvěření, co všechno se musí těmhle lidem objevit před očima… Fandit tomu klukovi bylo fakt docela těžký!“

Apostle

Gotický horor z roku 2018 pojednává o Thomasovi, který se v roce 1905 vydává na odlehlý ostrov, aby zachránil svou sestru poté, co ji unesl náboženský kult. Brzy se ukáže, že sekta bude litovat dne, kdy tohoto muže vyprovokovala, protože pronikne hluboko do tajemství ostrova a vše obrátí vzhůru nohama.

„Ponuré, mysteriózní, brutálně temné a konečně po dlouhé době i originální zfilmování něčeho vysloveně tajuplného, zlého, ale zároveň kousavě nahlodávajícího a donucujícího vědět víc. Apostle ve mně po dlouhé době vyvolal strach. Navíc vlastně i hnus, ale nejdřív bych asi zmínil ten strach,“ uvádí jeden z hodnotících na ČSFD. „Jediným mínusem je délka 2 hodin a 10 minut, kdy první hodinka je výrazně pomalejší, ale ta druhá je plná strhujících scén, že se z Apostle stává definitivně žánrový klenot a poctou starého Wicker Mana,“ píše další.

PSALI JSME TAKÉ: Filmové novinky, které v říjnu dorazí na Netflix: Pořádně žhavý thriller nebo extra krvavý jihokorejský akčňák

Devátá brána (The Ninth Gate)

Dean Corso je najatý horlivým okultním badatelem Borisem Balkanem, který po něm chce prověření pravosti jeho majetku. Jedná se o kopii knihy Devět bran do Království stínů, jejímž autorem je Satan. Na světě existují jen tři kopie této knihy a pouze jedna z nich je ta pravá. Balkan vyšle Deana do Evropy, aby nalezl zbylé dvě kopie a porovnal je. Zpovzdálí sleduje každý jeho krok tajemná žena s pronikavým pohledem. Jak postupně složité mystické rytiny odhalují svá nevyzpytatelná tajemství, vyvstává otázka, kdo je hoden konečné pravdy Devíti bran.

Na ČSFD si tento snímek s Johnny Deppem vysloužil v hodnocení dobrých 68 %, přičemž si ho velmi užívají zejména sběratelé knih. Jeden z hodnotících ve své recenzi uvádí: „Roman Polanski natočil poctivou detektivku s hororovými prvky, která se točí okolo jedné knihy, kterou údajně napsal sám Satan. Zní to poněkud béčkově a vskutku se ve filmu několik “béčkových” momentů vyskytuje, Polanski ale drží otěže setsakra pevně a tak všechny takovéto momenty vkusně začlenil do celku, aniž by rušily a pokaždé, když je nějaká scéna takříkajíc na hraně, si vypomůže černým humorem, ať už se jedná o černou mši nebo o ehm “čarodějnické karate”.“


Zdroje: Netflix, ČSFD, IMDb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.