Věrohodný, zničující a klaustrofobický, hodnotí kritici drsný kanibalistický thriller Netflixu natočený podle skutečnosti

Foto: Netflix

V italských Benátkách měl na 80. ročníku filmového festivalu. Premiéru španělský thriller Sněžné bratrstvo (Society of the Snow), který vypráví o skutečné katastrofické události z roku 1972. Nový film, který by měl co nevidět dorazit také na Netflix, nadchl filmové kritiky.

Festival v Benátkách letos uzavřel snímek od Netflixu Sněžné bratrstvo režiséra J.A. Bayona. Je rekonstrukcí letecké havárie, která se stala v Andách v roce 1972 a donutila přeživší přijmout extrémní opatření, včetně kanibalismu. Právě díky tomu si tato událost získala mezinárodní pozornost.

Film byl natočen v andaluském Sierra Nevada, nejvyšším pohoří pevninského Španělska, s 300členným štábem. Režisér J.A. Bayona chtěl snímek natočit co nejautentičtěji, takže nechal herce prožít zážitky přeživších a donutil je strávit v horách téměř čtyři měsíce. Za pomoci odborníků na výživu nechal herce hladovět, aby dokonale vykreslil pozvolný rozklad celé skupiny.

Natáčení filmu Sněžné bratrstvo
Foto: Netflix

Po benátské premiéře Sněžného bratrstva se na světlo světa dostávají první recenze filmových kritiků. „Sněžné bratrstvo nás oslňuje v mnoha ohledech. Všechno je stejně věrohodné jako zničující. A klaustrofobické,“ píše v recenzi pro španělský server El Pais Tommaso Koch. Pete Hammond z amerického Deadlineu thriller popisuje jako duchovní cestu na mnoha úrovních, zaměřenou na lidskou vůli překonat nejhorší okolnosti.

Tento děsivý skutečný příběh už byl jednou zfilmován v roce 1993. Přežít (Alive) od Frank Marshall nebyl rozhodně tehdy žádným propadákem a každému, kdo jej viděl, jistě zůstává v živé paměti (78 % na ČSFD). Podle Wendy Ide ze Screen Daily je však nová verze Netflixu stejně dobrá a povýšená o skvělé akční sekvence.

Na Rotten Tomates má zatím Sněžné bratrstvo od filmových kritiků 100% hodnocení.

Kdy bude film na Netflixu, ještě není známo. Netflix k němu prozatím zveřejnil jen krátkou upoutávku:

Zdroje: Rotten Tomatoes, ČSFD, Deadline, Screen Daily, El Pais

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.